Į Lenkijos ir Izraelio ginčą įsikišo JAV

Lenkai toliau įstatymu tvirtina savo Holokausto istorijos versiją. Varšuvos nesustabdo ir amerikiečių įspėjimai, kad prieštaringai vertinamas teisės aktas pakenks strateginiams santykiams su JAV ir Izraeliu.

Emocijos dėl įstatymo visame pasaulyje kopia į naujas aukštumas, o Izraelio ambasada Varšuvoje nuo įpykusių protestuotojų saugoma policijos atitvarų. <br>AP nuotr.
Emocijos dėl įstatymo visame pasaulyje kopia į naujas aukštumas, o Izraelio ambasada Varšuvoje nuo įpykusių protestuotojų saugoma policijos atitvarų. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Feb 2, 2018, 4:34 PM

JAV valstybės departamentas išplatino specialų pareiškimą, kuriame tvirtina, jog Lenkijos Seimo priimtas įstatymas dėl Holokausto gali tapti grėsme žodžio laisvei ir moksliniams tyrimams.

Įstatymas numatė skirti trejų metų kalėjimo bausmę tiems, kurie nacistinės Vokietijos įkurtas mirties stovyklas viešai pavadins lenkų lageriais arba jei lenkų tautą įvardys kaip talkinusią naciams.

Izraelis pritarė, jog nacių įkurtų koncentracijos stovyklų negalima vadinti lenkiškomis, tačiau pyktį šalyje sukėlė Varšuvos neigimas, kad dalis tautiečių talkino naciams naikinant žydus, ir sprendimas bausti už tokį tvirtinimą.

Maža to, Izraelio švietimo ir diasporos reikalų ministras Naftali Bennettas aiškino, kad lenkai tarnavo vokiečių suformuotuose pagalbiniuose policijos padaliniuose, o paprasti žmonės pelnėsi gaudydami žydus vežti į lagerius.

JAV raginimui nepakluso

Nepaisant JAV Kongreso grasinimo, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lenkijos Senatas patvirtino Seimo priimtą įstatymą ir nusiuntė jį pasirašyti prezidentui Andrzejui Dudai.

Vyriausybę palaikančioje dešiniojoje žiniasklaidoje pasirodė daugybė rašinių, kaltinančių, jog taip Izraelis daro spaudimą, kad Lenkija išmokėtų kompensaciją už per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių žydų turtą.

TTP politikai pareiškė, jog įstatymo atšaukti neketina, nes juo nori ginti savo šalies garbę ir neleisti jos šmeižti.

TTP lyderiai tvirtino, jog Lenkija turi priežasčių girtis ir didžiuotis, nes buvo viena iš nedaugelio valstybių, kurios valdžia karo metu nekolaboravo su naciais, nors taip darė Prancūzijos, Kroatijos, Slovakijos ir kitų šalių vyriausybės.

Demonstruoja patriotiškumą

Senato pirmininkas Stanislawas Karczewskis pareiškė, kad privaloma įstatymą priimti tokį, už kokį balsavo Seimas ir Senatas, o nedidelių pakeitimų jame galbūt bus padaryta vėliau, įstatymui įsigaliojus.

Žurnalas „Newsweek“ spėja, jog tokiu užsispyrimu TTP siekia pademonstruoti, kad yra patriotiškiausia partija ir labiausiai gins tėvynės garbę.

Taip TTP prieš artėjančius savivaldybių rinkimus esą užsitikrins Bažnyčios, kaimo žmonių ir dešiniųjų radikalų paramą, leisiančią laimėti daugumą ir miestų tarybose, ir Seime.

Be to, kaip pareiškė Izraelio ambasadorė Varšuvoje Ana Azari, priimdama tokį įstatymą TTP nori išvengti kaltinimų, kad vyriausybė nuolaidžiauja vietos naciams.

Įtampa stiprėja ir Varšuvoje. Gatvę, kurioje yra Izraelio ambasada, dėl saugumo policija apstatė atitvarais.

Izraelis ruošia atsaką

Įvykiai Varšuvoje sukėlė milžiniškas emocijas ir Izraelyje. Tenykščio parlamento Kneseto deputatai pasiūlė priimti įstatymą, kuris baustų už neigimą prisidėjus prie Holokausto.

Taip tie Lenkijos ar kitų šalių piliečiai, kurie keliaudami po Izraelį pareikštų, kad jų tauta neturėjo nieko bendra su Holokaustu, būtų patraukiami teisinėn atsakomybėn.

1986 metais Izraelis patvirtino įstatymą, kuris už Holokausto neigimą numato penkerių metų kalėjimą.

Jei Lenkijos ir Izraelio politikai nesusitaikys ir kilusiame konflikte nugalės emocijos, Lenkijoje bus galima patekti į kalėjimą už tvirtinimą, jog ši tauta prisidėjo prie Holokausto, o Izraelyje už tai, jog neprisidėjo.

Buvęs Lenkijos lyderis Aleksandras Kwasniewskis pareiškė, jog TTP įsimušė įvartį į savo vartus ir pakenkė šalies prestižui.

O Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas tikino, jog TTP siekiai kovoti su šmeižtu dėl valdančiosios partijos įtakos Holokaustui turės priešingas pasekmes, nei siekė šalies prestižą gelbėti sugalvoję Lenkijos parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.