Paaiškėję policininkų nusikaltimai visuomenę privertė aikčioti

Keli Baltimorės policijos pareigūnai, turėję saugoti įstatymo raidę, nuėjo klystkeliais. Jie ėmė ne tik reketuoti žmones, vogti jų pinigus, bet ir prekiauti konfiskuotais ginklais. Už tai dabar vyrai sulaukė bausmės.

Policijos pareigūnai stabdydavo automobilius ir praeivius gatvėje, nors jie niekuo nenusižengdavo. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Policijos pareigūnai stabdydavo automobilius ir praeivius gatvėje, nors jie niekuo nenusižengdavo. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 15, 2018, 8:33 AM

Danielis Herslas ir Marcus Tayloras išgirdo teismo sprendimą – jie pripažinti kaltais dėl reketavimo ir vagysčių, tiesa, dėl kitų kaltinimų vyrai išteisinti.

Abu Baltimorės pareigūnai priklausė elitiniam policijos būriui, kurių užduotis buvo surinkti neteisėtai laikomus šaunamuosius ginklus, tačiau jie nusprendė pasinaudoti savo pranašumu prieš kitus ir pralobti patys užsiimdami nusikalstama veikla.

Vyrai iš žmonių vogė pinigus, ginklus, perpardavinėjo atimtus narkotikus.

Kaip paaiškėjo, policininkams priskiriami tūkstančiai nusikalstamų atvejų. Baltimorės policijos komisaras Darrylas De Sousa šią bylą vadina „vienu didžiausių ir niekingiausių nusikaltimų teisėsaugos istorijoje“.

Pamažu susižėrė tūkstančius

Baltimorės policijos departamentas šiuo metu yra stebimas federaliniu lygmeniu dėl diskriminuojančios ir nekonstitucinės pareigūnų veiklos.

31-erių M.Taylorui ir 48-erių D.Herslui skirta maksimali 60 metų nelaisvės bausmė.

Po teismo sprendimo valstybės advokatė Marilyn Mosby teigė, kad teismo nustatyti nusižengimai kelia nerimą dėl nesąžiningo elgesio tų, kuriems pavesta įstatymą ginti.

Pasak Baltimorės viešosios gynybos tarnybos, policijos padalinys, atsakingas už nelegalių ginklų aptikimą ir atėmimą, galėjo įsivelti į beveik 3 tūkst. nelegalios veiklos atvejų.

Septyni iš aštuonių įtariamų policijos pareigūnų buvo suimti praėjusių metų kovą. Keturi iš jų – Maurice’as Wardas, Jemellas Rayamas, Evodio Hendrixas ir Momodu Gondo – buvo pakviesti liudyti prieš du savo buvusius kolegas. Bet ir jiems gresia netekti laisvės.

Jie atskleidė gausybės vagysčių, vykdytų ne vienus metus, detales. Policininkai pasisavindavo žmonių pinigus suimdami juos gatvėse, vogė kilogramus narkotikų ir juos vėliau perpardavinėjo. Maža to, policijos pareigūnai vykdė ginkluotus užpuolimus mūvėdami kaukes.

Per visą tą laiką jiems pavyko susižerti šimtus tūkstančių dolerių.

Šią savaitę numatomas ir dar vieno padalinio pareigūno Thomo Allerso teismas.

Išsiskyrė dideliu žiaurumu

Nors teisiamųjų suole atsidūrė D.Herslas ir M.Tayloras, daugiausia šokiruojančių liudijimų buvo apie tuometį padalinio vadą Wayne’ą Jenkinsą. Jo teismas įvyks balandžio mėnesį.

Pastarasis ragino pareigūnus gatvėje stabdyti visus, kurie vyresni nei 18 metų ir nešasi kuprines. Taip pat liepdavo be jokios priežasties tikrinti „kietų vaikinų“ automobilius.

Padalinio pareigūnai taip pat dažnai užpildydavo melagingas policijos ataskaitas.

Prisiekusiesiems buvo parodytos Helovino kaukės ir 46 cm ilgio mačetė, kurią W.Jenkinsas naudojo užpuldamas gyventojų namus.

Jis taip pat patarė pareigūnams turėti netikrų, bet labai realistiškai atrodančių ginklų, kad jeigu netyčia nušautų neginkluotą žmogų, galėtų juos pakišti ir aiškinti manę, jog asmuo grasino tikru šautuvu.

Bandė įrodyti nekaltumą

Nagrinėjant šią bylą teisiamųjų advokatai norėjo diskredituoti buvusių policijos pareigūnų parodymus teigdami, kad jie meluoja apie D.Herslą ir M.Taylorą norėdami patys išsisukti nuo bausmės.

Taip pat buvo bandoma parodyti, jog liudytojai, prabilę apie iš jų pavogtus narkotikus, kartu pripažino patys vykdę nelegalią veiklą, tad esą jų parodymai nepatikimi.

D.Herslo advokatas bandė įrodyti, kad jo ginamasis buvo neteisingai apkaltintas tuo, ką iš tiesų padarė kiti pareigūnai.

„D.Herslas apkaltintas neteisingai ir tam nėra paaiškinimo.

Jis nuteisiamas už reketą, kai kiti pareigūnai tuo metu vykdė tikrus apiplėšimus, prekiavo narkotikais“, – teigė advokatas Williamas Purpura.

Vyresnysis D.Herslo brolis Steve’as Herslas taip pat tikino, kad jo brolis yra nekaltas.

„Geriau pakalbėkime apie korupciją pačioje viršūnėje.

Mano brolis tebuvo smulki žuvelė“, – tvirtino nuteistojo brolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.