Rusai pasigailėjo paleidę į laisvę galvažudį

Rusijoje pirmą kartą į laisvę paleistas nusikaltėlis recidyvistas, kuris buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už ypač žiaurią žmogžudystę. Nuteistasis dingo kaip į vandenį – baiminamasi dėl jo likimo.

A.Masalimovas išėjo iš kalinimo įstaigos daugiau nei prieš metus ir dingo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
A.Masalimovas išėjo iš kalinimo įstaigos daugiau nei prieš metus ir dingo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Feb 15, 2018, 8:13 AM

Iš tolimojoje Šiaurėje, Charpo gyvenvietėje, esančio kalėjimo „Poliarnaja sova“ į laisvę išėjo 63-ejų Anvaras Masalimovas.

1991-aisiais jis buvo nuteistas mirties bausme už itin žiaurų nusikaltimą – pasmaugė, o paskui sukapojo pensininką, kuris priglaudė jį savo namuose.

Tai įvyko Komsomolsko gyvenvietėje Tomsko srityje – vienišas geraširdis pensininkas Stepanas Gavrilovas ne tiktai įsileido į savo namus, bet apskritai į savo gyvenimą neseniai į laisvę išėjusį kalinį A.Masalimovą.

Senjoro neatbaidė net tai, kad Anvaras atliko 15 metų kalinimo bausmę ne už smulkų nusikaltimą, o už žmogžudystę – jis buvusiam kaliniui suteikė pastogę.

A.Masalimovas ėmė dirbti kroviku. Susidraugavo su savo geradariu, įpratino jį prie spiritinių gėrimų, o vieną vakarą S.Gavrilovą žiauriai nugalabijo. Senuko palaikus žmogžudys išmetė į lauko tualeto išmatų duobę, o jo pasigedusiems kaimynams pasakė, jog S.Gavrilovas išvyko uždarbiauti.

Žmogžudystė atskleista atsitiktinai, žudikas nuteistas aukščiausia bausme. Visa gyvenvietė plojimais sutiko nuosprendį.

Po 25 metų jis vėl sulaukė teismo malonės. Vologdos srities teismo prezidiumas du kartus nagrinėjo žudiko prašymą ir sušvelnino jam bausmę. A.Masalimovas buvo atleistas nuo tolesnio neterminuoto kalinimo.

Apie tai Rusijos gyventojai sužinojo ne iš karto.

Federalinė bausmių vykdymo tarnyba šio fakto daugiau nei metus neviešino ir tiktai dabar pranešė, kad nuteistasis buvo paleistas į laisvę dar 2016-aisiais.

„Mes privalėjome vykdyti teismo sprendimą“, – sakė kalėjimo darbuotojai žurnalistams.

Tai reiškia, kad A.Masalimovas jau daugiau nei metus yra laisvėje. Remiantis nepatvirtintais duomenimis, jis gyvena Maskvoje. Kuo A.Masalimovas užsiima, iš kokių lėšų gyvena, nėra žinoma.

Tačiau po dvejų metų, sulaukęs 65-erių, jis pradės gauti iš valstybės socialinę pensiją. O iš Maskvos valdžios – priemokas iki pragyvenimo minimumo.

Pasak Rusijos žmogaus teisių aktyvistės Evos Markačevos, toks sprendimas nėra sveikintinas – mat nusikaltimus kartojęs ir didžiąją dalį gyvenimo nelaisvėje praleidęs asmuo pavojingas tiek sau, tiek visuomenei: „Jie išeina į visiškai kitokį pasaulį, bet mano, kad dėl jų nelaimių kalti teisėsaugininkai. Jis tiesiog dingo, atsisakė pagalbos.

Kyla rizika, kad arba vyras iš nuoskaudos pasidarys sau galą, arba vėl įniks į nusikaltimus.“

Rusijos kalėjimų žinyba informuoja, jog dabar šalies kalėjimuose laikoma 1940 nuteistųjų iki gyvos galvos.

Ketvirtadalis jų už grotų praleido 25 metus ir turi teisę į lygtinį pirmalaikį paleidimą į laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.