Lenkų kunigo pasiteisinimas dėl prabangių automobilių paliko be amo

Lenkijos teisėsauga susidomėjo, iš kur vienas įtakingiausių Lenkijos kunigų Tadeuszas Rydzykas gavo du prabangius automobilius. Įtarimų sukėlė ir paaiškinimas, kad mašinos – benamio dovana.

T.Rydzykas (centre) šiuo metu yra bene įtakingiausias kunigas Lenkijoje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
T.Rydzykas (centre) šiuo metu yra bene įtakingiausias kunigas Lenkijoje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Feb 25, 2018, 7:50 AM, atnaujinta Feb 25, 2018, 2:04 PM

Centrinis korupcijos tyrimų biuras ne tik aiškinsis, iš kur 72 metų T.Rydzykas gavo automobilius, bet ir ar sumokėjo už juos privalomus mokesčius.

Kunigas valdo didžiausią katalikiškos žiniasklaidos koncerną ir jo užtarimas ar kritika daro didžiulę įtaką religingiems lenkams per Seimo rinkimus.

Politologai spėja, kad būtent T.Rydzyko parama padėjo šalį dabar valdančiai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) laimėti rinkimus prieš trejus metus.

Kunigas teisėsaugininkų susidomėjimą pakurstė, kai radijo laidoje prasitarė, kad du naujausio modelio „Volkswagen“ automobilius jam padovanojo benamis iš Varšuvos.

Žurnalistui netekus amo ir dar kartą paklausus, ar tikrai teisingai išgirdo, kunigas patikino kalbantis tiesą.

Anot T.Rydzyko, benamis Stanislawas mašinas jam nupirko loterijoje išlošęs 1,3 mln. zlotų (310,7 tūkst. eurų), tačiau netrukus mirė ir todėl negali asmeniškai patvirtinti dovanojimo.

Kunigas dar prasitarė, kad benamis buvo našlaitis, neturėjo artimų giminių, o T.Rydzyko vadovaujamą radijo stotį „Radio Maryja“ gyrė kaip mėgstamiausią.

T.Rydzykas teigė, kad kaskart važiuodamas benamio Stanislawo dovanotu automobiliu pasimeldžia už jo sielą.

Tokiam T.Rydzyko pasiaiškinimui negailestingi buvo internautai. Jie svarstė, kad jei Mokesčių inspekcija patikės tokiu kunigo pasiaiškinimu, ateityje visi nesąžiningai pralobę verslininkai galės teigti, jog turtus gavo iš paslaptingų benamių.

Beje, taip netrukus ir atsitiko. Verslininkas Marcinas Dubienieckis, kuris įtariamas fiktyviai įdarbinęs neįgaliuosius ir taip vengęs mokesčių, policijai taip pat pareiškė gavęs mašiną iš benamio.

M.Dubienieckis teigė, kad beveik milijoną zlotų (apie 240 tūkst. eurų) kainuojantį naują „Porsche 911 GTS Carrera“ automobilį jam padovanojo benamis Miroslawas, benamio Stanislawo bičiulis.

Verslininkas tarsi pareiškė, kad elgėsi taip, kaip ir kunigas T.Rydzykas, ir niekuo nenusikalto.

Seimo opozicija netiki, kad teisėsauga skirs bausmę ir nuteis T.Rydzyką. Šiuolaikinės partijos vadovė Katarzyna Lubnauer teigė, kad T.Rydzyko įtaka vyriausybei yra akivaizdi, nes ministrai pranešimus pirmiausia skelbia ne valstybinėje, o katalikiškoje žiniasklaidoje.

Be to, atsidėkodama už paramą per Seimo rinkimus vyriausybė per įvairias ministerijas T.Rydzyko koncernui jau skyrė keliasdešimt milijonų zlotų.

Neapsiribodamas tokia parama T.Rydzykas ėmė per savo radiją ir televiziją raginti visus tautiečius aukoti jo koncernui, siekiančiam išgelbėti tautą nuo žalingos ateistinių Vakarų įtakos ir apsaugoti TTP vyriausybę nuo Briuselio kritikos.

T.Rydzykas pareiškė, kad tautiečių poelgis – vieno procento savo pajamų paaukojimas radijui „Radio Maryja“ – „bus įskaitytas danguje ir Dievas į tai atsižvelgs“.

Tokius T.Rydzyko žodžius net dvasininkai sukritikavo kaip netinkamus.

Opozicija priminė, kad T.Rydzykas prieš keliasdešimt metų buvo paskelbęs rinkliavą šelpti bankrutuojančios Gdansko laivų statyklos darbininkus.

Surinktų pinigų kunigas darbininkams neperdavė, o panaudojo katalikiškai televizijai ir radijui steigti.

Kad nuolatos pinigų kaulijantis T.Rydzykas važinėja prabangiais automobiliais, piktina net dalį tikinčiųjų, tačiau valdantieji politikai neslepia pagyrų juos remiančiam kunigui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.