Kinijos prezidentas užsimojo nutiesti vienvaldystės kelią

Kinijos vadovas Xi Jinpingas buvo vadinamas moderniu, tačiau šalis, regis, grįžta į senus laikus. Komunistų partija nutarė panaikinti kadencijų limitą šalies prezidentui nutiesdama kelią vienvaldystei.

Kinijos vadovas Xi Jinpingas siekia dar labiau stiprinti asmenybės kultą.<br>AFP/„Scanpix“nuotr.
Kinijos vadovas Xi Jinpingas siekia dar labiau stiprinti asmenybės kultą.<br>AFP/„Scanpix“nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 27, 2018, 5:15 PM

Prezidentas, imperatorius ar diktatorius? Toks klausimas kilo ekspertams, stebintiems pastarųjų dienų įvykius Kinijoje. Pekino politikai ketina panaikinti prezidento dviejų kadencijų iš eilės limitą, kad dabartinis vadovas Xi Jinpingas galėtų valdyti ir po 2023 metų.

Kai kurie mano, kad 64 metų Xi Jinpingas netrukus taps tokiu lyderiu, koks buvo Kinijos komunistų partijos įkūrėjas Mao Zedongas.

Mat siekiant išvengti tokių kultų kaip pastarojo vadovo devintajame dešimtmetyje buvo priimtas dviejų prezidento kadencijų iš eilės limitas.

Tuo metu kiti svarsto, kad Xi Jinpingas tampa vis panašesnis į Šiaurės Korėjos diktatorių Kim Jong-uną arba jau daugybę metų Rusiją valdantį Vladimirą Putiną. Beje, apie pastarąjį dar kadaise kinas yra pasakęs: „Mes turime nemažai panašumų.“

Sekmadienį Komunistų partija paskelbė, kad ketina panaikinti kadencijų limitą prezidento ir viceprezidento postams.

Taigi, teoriškai Xi Jinpingas antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką ir vieną galingiausių planetos armijų turinčią Kiniją galėtų valdyti iki mirties.

„Tai buvo stulbinanti naujiena. Nesitikėjau tokio atviro paskelbimo apie naujojo režimo pradžią.

Maniau, gal Xi Jinpingas nežengs šio žingsnio“, – teigė viena gerbiamiausių Kinijos eksperčių JAV Susan Shirk.

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Billo Clintono laikais valstybės sekretoriaus padėjėju dirbęs Billas Bishopas svarstė, kad Xi Jinpingas tampa lyderiu, kurį jis vadina „Putinas plius“.

„Tik Xi Jinpingas efektyvesnis, galingesnis ir, tiesą sakant, ambicingesnis lyderis nei V.Putinas, – kalbėjo B.Bishopas. – Xi Jinpingas kloja pamatus asmenybės kultui, siekia, kad Kiniją iki pat mirties valdytų tvirta ranka.

Galima drąsiai tai vadinti diktatūra.“

2012 metais Xi Jinpingas tapo Komunistų partijos generaliniu sekretoriumi ir nuo to laiko vykdė didžiulę susidorojimo su politiniais priešininkais kampaniją.

Kinijos aktyvistai, disidentai ir intelektualai nuogąstavo, kad tolesnis prezidento Xi Jinpingo valdymas gali reikšti dar daugiau represijų.

„Situacija blogės, dėl to galima neabejoti. Pasekmės bus rimtos, – sakė žinomas disidentas Wu’er Kaixi, kuris iš Kinijos spruko, nes padėjo organizuoti 1989 metų protestus Tiananmeno aikštėje. – Jam iškilti ir sustiprėti padėjo Vakarų lyderiai, kurie jį liaupsino ir maitino jo ambicijas tapti nauju XXI a. diktatoriumi.“

Nors pilna nuogąstaujančių dėl Kinijos ateities, šios šalies valstybinė žiniasklaida ketinimą panaikinti kadencijų limitą pateikė kaip labai teigiamą dalyką.

Laikraštis „Global Times“ skelbia, kad kadencijų limito panaikinimą remia „visi Kinijos gyventojai“, o Xi Jinpingas – pajėgus lyderis, kuris Kiniją nuves į „naują erą“.

Laikraščio vyriausiasis redaktorius Hu Xijinas tikino, kad tai nereiškia, jog Xi Jinpingas Kiniją valdys iki mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.