Narkotikų atsiradimo Rusijos ambasadoje schema: įsivėlę net aukščiausi pareigūnai

Rusijos ambasadoje rasti 12 lagaminų, pilnutėlių kokaino, sukėlė šoką ne vienam. Beveik 400 kilogramų narkotinių medžiagų buvo mažiausia, ką kas nors tikėtųsi rasti diplomatinėje atstovybėje. Netrūkus atsirado daugybė versijų, kas, kodėl ir kada bandė gabenti kokainą. 

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-02-28 21:59

 

Pirmoji informacija apie didžiulę kokaino partiją Rusijos ambasadoje pasirodė vasario 22 dieną. Pranešta, kad dieną anksčiau Buenos Airių oro uoste buvo sulaikytas Argentinos policijos darbuotojas Ivanas Blizniukas, susijęs su kokaino gabenimu į Rusiją, rašo lenta.ru. 

 

Vietos žiniasklaida pranešė, kad tyrimas dėl narkotikų gabenimo prasidėjo dar 2016 m. gruodį. Rusijos diplomatinės tarnybos vadas Viktoras Koronelli pranešė tada Argentinos Saugumo ministerijai, kad ambasados mokykloje aptikti 12 įtartinų lagaminų. 

 

Saugumo darbuotojai jam ledus patikrino lagaminus. Paaiškėjo, kad ten iš viso yra 389 kg. Kokaino. Tačiau informacija apie radinį buvo įslaptinta iki tol kol bus išsiaiškinta, kas ir kokiu keliu norėjo pergabenti narkotikus. Galiausiai per metus buvo organizuotas kontroliuojamas pergabenimas: kokainą pakeitė miltais ir diplomatiniais kanalais išsiuntė į Rusiją. 

 

Iš pradžių Rusijos Užsienio reikalų ministerija teigė, kad Argentinos spauda ne iki galo tiksliai pateikė įvykių detales. Vėliau ministerijos atstovė Marija Zacharova pateikė specialiųjų tarnybų operacijos detales. 

 

Pasak jos, lagaminai buvo aptikti mokyklos ir gyvenamųjų patalpų komplekse,priklausančiame Rusijos ambasadai Buenos Airėse prieš pusantrų metų. Esą tuo metu buvo nustatyta, kad narkotikai priklausė techninio personalo darbuotojui, kurio komandiruotė pagal terminuotą darbo sutartį tuo metu jau buvo pasibaigusi. O po kontroliuojamo pergabenimo visi įtariamieji sulaikyti. 

 

„Dėl informacijos, pasirodžiusios žiniasklaidoje , esą krovinys galėjo būti gabenamas diplomatiniais kanalais, mes norėtume pasakyti, kad taip teigti gali tik nesuprantantys, kaip veikia diplomatinis paštas“, – tikino M.Zacharova. Ji pabrėžė esą techninis ambasados personalas neturi priėjimo prie diplomatinio pašto. 

 

 

Argentinos pateiktos detalės

 

Apie ne vieną mėnesį vykdytą operaciją papasakojo ir Argentinos nacionalinio saugumo ministrė Patricia Bullrich. Pasak jos, kokaino siunta, skirta Rusijos rinkai, buvo verta daugiau 50 milijonų eurų. 

 

Ministerija atskleidė, kad kokainas pakeistas miltais buvo per naktį. Į krovinį taip pat buvo įdėti sekimo prietaisai. Taip skubiai viskas daroma buvo tam, kad apie operaciją nesužinotų apsauga, kuri taip pat galėjo būti įsivėlusi į narkotikų gabenimą. 

 

Kaip paaiškėjo, į kokaino gabenimo schemą buvo įsivėlę šeši asmenys. Penki jų buvo sulaikyti. Į narkotikų gabenimą buvo įsivėlęs Rusijos ambasados darbuotojas Ali Abjanovas. 

 

Narkotikų gabenimo operacijai vadovavo asmuo, įvardintas kaip „senjoras K“. Jis betarpiškai užsiimdavo narkotiku siuntimu ir platinimu Europoje. Jis vienintelis iš į šią istoriją įsipainiojusių asmenų nebuvo sulaikytas. Rusija išdavė tarptautinį jo arešto orderį. 

 

Žiniasklaida pateikė informaciją, kad minėtas „senjoras K“ yra Andrejus Kovalčiukas – verslininkas iš Hamburgo. Manoma, kad būtent jis įsigijo kokainą. A.Kovalčiukas Argentinoje buvo mažiausiai 11 kartų per pastaruosius ketverius metus. „Rosbalt“ duomenimis, anksčiau jis dirbo Rusijos ambasadoje Berlyne. 

 

Buoenos Airėse „senjorui K“ padėjo natūralizuotas argentinietis, Buenos Airių miesto policijos vado pavaduotojas, Ivanas Blizniukas. 2017 m. jis ir jo bendras Aleksandras Čikalo stengėsi gauti priėjimą prie Rusijos ambasadai priklausančiame pastate paliktų lagaminų. 

 

Rusijoje atsiimti krovinio atėjo Vladimiras Kalmykovas ir Ištimiras Chudžamovas. Argentinos Gynybos ministerija pranešė, kad miltus vietoj narkotikų išsiuntė į Rusiją 2017 m. gruodį oficialios delegacijos lėktuvu. 

 

Ministerijos duomenimis, nuo 2002 m. iki 2015 m. panaši narkotikų gabenimo schema buvo naudojama Urugvajuje. 

 

Žaliasis koridorius

 

Tiesa, net oficialios įvykių versijos palieka klausimų. Pasak šeimų, kurių vaikai mokosi Rusijos ambasadai priklausančioje mokykloje, pastaraisiais metais ugdymo įstaiga buvo labiau panaši į „griežto režimo objektą“. Įžengti į mokyklos teritoriją buvo draudžiama net vaikų tėvams, o jei labai reikėjo – juos lydėdavo apsauga. Todėl, pasak tėvų, atnešti 12 lagaminų kokaino į ugdymo įstaigos teritoriją be bendradarbiavimo su apsauga buvo neįmanoma. 

 

Iššifravus policijos perklausytus pokalbius tarp I.Blizniuko ir „senjoro K“ paaiškėjo, kad ambasadoriaus padėjėjas saugumo klausimais Olegas Vorobjovas galėjo būti įsivėlęs į narkotikų gabenimą. Tačiau vėliau pokalbiuose jis esą teigė neketinąs veltis ir negalintis padėti gabenant siuntą. 

 

Įrašuose I.Blizniukas ir A.Čikalo aptaria ankstesnes siuntas, kas įrodo, kad narkotikų gabenimo schemos gerai veikė. 

 

Maža to, perklausytuose pokalbiuose užfiksuotas ir dar vienas įdomus momentas. Jų metu  I.Blizniukas ir A.Čikalo kelis kartus kalbėjo apie konfliktą tarp ambasadoriaus V.Koronelli ir „senjoro K“. 

 

Pasak jų, dėl nesutarimų „užsidarė pristatymo kanalas, pasinaudojant diplomatiniu paštu“, bet esą verslininkui pavyko, pasinaudojus savo pažintimis, susitarti, kad diplomatinės misijos vadovas bus pakeistas. Tai esą turėjo įvykti 2018 m. birželį. 

 

Tiesa, taip ir nepaaiškinama, kaip narkotikai atsirado mokykloje. Atvežamus lagaminus turėjo užfiksuoti daugybė ambasados kamerų, tačiau pagrindinių kadrų įrašuose paprasčiausiai trūksta. Tai esą galima paaiškinti elektros atjungimu, bet tai taip pat galėjo būti padaryta tyčia. Manoma, kad prie to nagus yra prikišęs I.Blizniukas. 

 

Rusijos ambasadoje šeimų pareiškimus apie griežtą saugumo režimą diplomatinei tarnybai priklausančioje mokykloje. Jie pareiškė, kad techniniai tarnybos darbuotojai visuomet gali patekti į sandėlius, o atostogų laikotarpiu mokykloje apskritai nėra apsaugos. 

 

Leidinys „The Telegraph“ pranešė, kad iš Argentinos į Rusiją krovinys buvo atgabentas Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo lėktuvu. 

 

Jis esą 2017 m. lankėsi Argentinoje, kur su šios šalies prezidentu Mauricio Macri aptarė bendradarbiavimą saugumo srityje. Tačiau neprisistatęs „Interfaks“ šaltinis šią informaciją neigė. 

 

Tuo metu Argentinos nacionalinės žandarmerijos paviešintame vaizdo įraše matyti, kad lėktuvo, kuriuo krovinys buvo gabenamas iš Argentinos į Rusiją, numeris sutampa su specialios paskirties „Rosija“ orlaivio numeriu Il-96.  Russianplanes.net duomenimis, šis orlaivis naudojamas aukščiausių Rusijos pareigūnų skraidymui ir 2017 m. gruodžio pradžioje buvo netoli Buenos Airių oro uosto. 

 

Informacijai apie 12 kokaino pilnų lagaminų išlindus į viešumą, interneto vartotojai pastebėjo, kad Rusijos ambasadorius Argentinoje V.Koroneli apie įtartinus lagaminus šios šalies pareigūnams pranešė 2016 m. gruodį. Tuo pat metu Maskvoje žuvo pagrindinis Rusijos Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos departamento patarėjas Piotras Polšikovas. Oficialiai nurodyta, kad jo mirties priežastimi tapo nelaimingas atsitikimas. Tačiau toje byloje buvo nemažai keistų aplinkybių. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.