JAV pateikė ultimatumą Varšuvai: gali nutrūkti ir karinis bendradarbiavimas

Lenkijos dienraščio „Dziennik Gazeta Prawna“ teigimu, Vašingtonas diplomatiniais kanalais perdavė Varšuvai ultimatumą. Jei Lenkija neišspręs kilusio konflikto su Izraeliu, santykiai su JAV gali įšalti.

Prie Lenkijos ambasados Izraelyje vyko holokaustą išgyvenusių žydų protestai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prie Lenkijos ambasados Izraelyje vyko holokaustą išgyvenusių žydų protestai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas sakė, kad Lenkija laukia JAV sprendimo dėl sunkiosios ginkluotės.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas sakė, kad Lenkija laukia JAV sprendimo dėl sunkiosios ginkluotės.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Lenkai negalės protestuoti prie Izraelio ambasados.<br>AFP/
Lenkai negalės protestuoti prie Izraelio ambasados.<br>AFP/
Lenkai negalės protestuoti prie Izraelio ambasados.<br>AFP/
Lenkai negalės protestuoti prie Izraelio ambasados.<br>AFP/
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai LR, Varšuva

Mar 6, 2018, 9:51 AM

Bus įšaldyti aukščiausio lygio susitikimai ir gal net karinis bendradarbiavimas – esą būtent tokia žinia perduota lenkų diplomatams.

Varšuvos konfliktas su Izraeliu kilo dėl Lenkijos parlamente priimto įstatymo, numatančio skirti 3 metų kalėjimo bausmę tiems, kurie nacių įkurtas mirties stovyklas viešai pavadins lenkų lageriais arba jeigu lenkų tautą įvardins kaip nacistinės Vokietijos talkininkę.

Lenkijos vadovai bei šalį valdanti Teisės ir teisingumo partija (TTP) iš pradžių ignoravo Izraelio bei jį užtariančių Vakarų valstybių kritiką ir teigė, kad tik siekia kovoti su šalies juodinimu.

Vyriausybę palaikančioje dešiniojoje žiniasklaidoje pasirodė daugybė rašinių, kuriuose kaltinama, jog Izraelis tokiu konfliktu daro spaudimą Lenkijai, kad ji išmokėtų kompensaciją už per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių žydų turtą.

Dienraščio „Dziennik Gazeta Prawna“ teigimu, TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis nurodė nenuolaidžiauti, nes tikėjosi, kad po kiek laiko triukšmas nurims.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, TTP rimtai žiūri tik į grasinimus įšaldyti karinį bendradarbiavimą, bet nemano, kad Vašingtonas tam ryšis, nes Lenkija esą didžiausias ir geriausias JAV partneris šiame regione.

Lenkija ginkluotei skiria du procentus biudžeto išlaidų, perka amerikietišką karinę techniką ir yra galingesnė už Baltijos valstybes bei Čekiją, Vengriją.

Briuselyje jau senokai Lenkija yra vadinama JAV, o ne ES interesų gynėja.

Garsus Varšuvos politologas Aleksandras Smolaras pareiškė nemanantis, kad Lenkijos konfliktas su Izraeliu gali rimtai pakenkti Varšuvos ir Vašingtono santykiams. Anot politologo, JAV apsiribos nepasitenkinimo gestais, tačiau sankcijų nesiims.

Nors Lenkijos vadovai yra įsitikinę, jog JAV jiems tik grūmoja, šalies diplomatai sunerimo, kad tai irgi gali sukelti neigiamų pasekmių.

Mat gegužę Lenkija turi mėnesiui perimti pirmininkavimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, o nesutarimai su JAV gali sutrukdyti gerai atlikti tokį įsipareigojimą.

Gavusi neoficialų ultimatumą iš Vašingtono Varšuva skubiai į Ameriką ir Izraelį deryboms išsiuntė vyriausybės ir prezidentūros pasiuntinius.

Pastarųjų derybas su Izraelio atstovais lydi šios šalies žiniasklaidoje spausdinami negatyvūs straipsniai apie Lenkiją.

Izraelio užsienio reikalų ministerija išplatino Lenkijos istoriko Jano Grabowskio tyrimo išvadas, kad lenkai nužudė arba prisidėjo prie 200 tūkst. žydų mirties.

Dienraštis „Jerusalem Post“ paviešino JAV valstybės departamento 1946 m. ataskaitą apie didžiulį lenkų antisemitizmą. Dienraščio teigimu, ji liudija, kad lenkų požiūris į žydus buvo toks pat kaip ir nacių.

Anot ataskaitos autorių, karo bei pokario antisemitizmą nulėmė jau prieškariu Lenkijoje vyravęs negatyvus požiūris į žydus kaip į antros kategorijos žmones. Tokią politiką esą vykdė ne tik dešiniosios partijos, bet ir Katalikų bažnyčia.

Ataskaitos autorių liudijimu, žydus žudė net su naciais kovojusios Armijos Krajovos partizanai. Ataskaitą surašė JAV diplomatai, dešinioji Lenkijos žiniasklaida ją pavadino prasimanymais.

Radikalios dešiniosios partijos aukština pokario partizanus ir tvirtina, kad antisemitai buvo tik pavieniai asmenys. Tam prieštaraujantys istorikai yra vadinami tautos šmeižikais.

Spėjama, kad J.Kaczynskis gerai žino apie tautiečių dalyvavimą holokauste, tačiau pataikauja dešiniesiems radikalams dėl taktinių sumetimų.

TTP lyderis neslepia siekiantis šalį valdyti keliasdešimt metų, o tai pasiekti padėtų visų dešiniųjų, kartu ir radikalių partijų, suvienijimas.

Dėl radikalų pritarimo J.Kaczynskis pasiryžo trinti šalies istorinę praeitį, tai ir sukėlė trintį su Izraeliu bei JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.