Kuriozas perkeliant JAV ambasadą: apgalvota gudrybė?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas apstulbino pasaulį, kai paskelbė, kad Amerikos ambasadą perkels iš Tel Avivo į Jeruzalę. Nors tai įvyks jau greitai, yra problema: pasirinktas pastatas stovi ne Izraelio teritorijoje.

Naujoji ambasada bus įrengta JAV konsulinėse patalpose, kurios yra pusiau Vakarų Jeruzalėje, pusiau niekieno žemėje. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujoji ambasada bus įrengta JAV konsulinėse patalpose, kurios yra pusiau Vakarų Jeruzalėje, pusiau niekieno žemėje. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 9, 2018, 11:37 AM

Ar ambasada gali būti Jeruzalėje, bet ne Izraelyje? Pasirodo, gali. Antai JAV diplomatinė atstovybė Jeruzalėje, kuri po dviejų mėnesių virs ambasada, iš dalies stovi ginčijamoje zonoje, kuri žinoma kaip niekieno žemė. Pasak ekspertų, šią atstovybę JAV pasirinko neatsitiktinai.

JAV planuoja ambasadą atidaryti savo konsulinėse patalpose Arnonos rajone. Patalpos iš dalies stovi Vakarų Jeruzalėje, kur gyvena žydų dauguma, iš dalies niekieno žemėje, kuri ribojasi su Rytų Jeruzale, kur gyvena arabų dauguma.

Vėliau JAV ieškos kitos nuolatinės vietos ambasadai.

Niekieno žemė – teritorija, kurios ribos nubrėžtos per paliaubas po 1948–1949 m. arabų ir žydų karo. Į šią niekieno žemę pretenzijų reiškė tiek Izraelis, tiek Jordanija. Izraelis teritoriją visiškai aneksavo per 1967 karą, todėl Jungtinės Tautos ir didžioji pasaulio dalis laiko ją okupuota teritorija.

Nors žydai tikina, kad Arnonos (Maudžibo) rajonas nuolatos naudojamas Izraelio nuo 1949 metų, todėl priklauso jam, palestiniečiai su tokia nuomone nesutinka ir pasiduoti neketina.

Amerikos prezidento D.Trumpo pernai priimtas sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir į tą miestą perkelti ambasadą visus apstulbino, nes nusižengė ir JAV, ir likusio pasaulio ilgalaikei politikai.

Jeruzalės tema itin jautri, nes rytinė šio miesto dalis tikriausiai būtų pasirinkta sostine, jei palestiniečiai kada nors galėtų įkurti savo valstybę.

Kritikai perspėjo, kad JAV, perkeldamos ambasadą į Jeruzalę, iš anksto nusprendė, koks bus taikos derybų tarp žydų ir palestiniečių rezultatas. Ypač jei ambasada iš dalies stovės teritorijoje, kuri laikoma okupuota.

Hebrajų universiteto profesorius emeritas Raphaelis Izraelis teigė, kad nei Izraelis, nei Jordanija oficialiai neturi jurisdikcijos niekieno žemėje: „Jie tą teritoriją paprasčiausiai užkariavo.“

Pasak R.Izraelio, po daugybės dešimtmečių Izraelio okupacijos, teritorijos statusas yra ginčytinas, nėra jokio aiškumo.

„Dalykai susipynė. Dabar jau nebežinau, kas yra kas ir kas kam priklauso“, – prisipažino profesorius R.Izraelis.

Jeruzalėje įsikūrusio Koheleto politikos forumo tarptautinės teisės direktorius Eugene’as Kontorovichius yra įsitikinęs, kad JAV sprendimas perkelti ambasadą į savo konsulines patalpas yra simboliškai svarbus.

Pasak jo, tai Amerikos būdas pripažinti, kad Izraelis turi suverenitetą tose teritorijose, kurias jis okupavo per 1967 metų karą.

„Kur kas svarbiau nei tai, ką JAV valstybės departamentas sako, yra tai, ką jis daro. Ambasada nestatoma teritorijoje, kurioje Izraelis neturi suvereniteto“, – pabrėžė E.Kontorovichius.

JAV ir Izraelis bendradarbiauja vis artimiau.

Šią savaitę su D.Trumpu vėl susitiko Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, paskui kurį seka korupcijos tyrimų šleifas.

Norėdamas jam parodyti paramą D.Trumpas užsiminė, kad galbūt apsilankys Jeruzalėje per naujos ambasados atidarymą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.