Stephenas Hawkingas savo didžiausią tikslą vadino labai paprastu

„Mano tikslas yra labai paprastas – iki galo suprasti visatą.“ Taip savo esminį uždavinį apibūdino garsus fizikas Stephenas Hawkingas, kurio gyvenimas toli gražu nebuvo paprastas. Jis mirė būdamas 76-erių.

Mokslininkas S.Hawkingas mirė savo namuose netoli Kembridžo universiteto. Jo genialumas, taiklios įžvalgos ir asmenybės tvirtybė žavėjo visą pasaulį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Mokslininkas S.Hawkingas mirė savo namuose netoli Kembridžo universiteto. Jo genialumas, taiklios įžvalgos ir asmenybės tvirtybė žavėjo visą pasaulį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
S.Hawkingas Oksfordo universiteto baigimo ceremonijos metu 1962 m.<br>AP nuotr.
S.Hawkingas Oksfordo universiteto baigimo ceremonijos metu 1962 m.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LR korespondentas

2018-03-15 12:42, atnaujinta 2018-03-15 12:50

Trečiadienio rytą pasaulį apskriejo žinia, kad sulaukęs 76-erių mirė S.Hawkingas, garsus Jungtinės Karalystės fizikas ir kosmologas.

Britas mokslininkas buvo žinomas savo juodųjų skylių tyrimais, garsėjo kaip populiarių mokslinių knygų autorius, iš jų žinomiausia – „Trumpa laiko istorija“ („A Brief History of Time“).

Mokslininkas garsėjo ne tiktai savo žiniomis, bet ir geru humoro jausmu bei ekscentriškais pareiškimais.

Vienas įsimintiniausių jo juokelių – galimybės keliauti į praeitį paneigimas: 2009 m. S.Hawkingas pirmiausia surengė vakarėlį, o tiktai paskui išsiuntė kvietimus „keliautojams laiku“ atvykti į jį.

„Niekas nepasirodė, vakarėlyje buvau vienas“, – ironizavo mokslininkas.

S.Hawkingas gimė 1942 metų sausio 8 dieną Oksforde, Anglijoje.

1963 metais, mokslininkui sulaukus dvidešimt trejų, jam buvo diagnozuota amiotropinė lateralinė sklerozė (ALS). Mokslininkai pareiškė, kad jam gyventi liko vos porą metų.

Vis dėlto net ir praradęs galimybę judėti ir kalbėti mokslininkas su šia liga nugyveno dar 55 metus ir tapo garsiausiu amžių sandūros fiziku.

Beje, liga nė kiek nesutrukdė jam patirti ir nesvarumo būklę – 2007 metais mokslininkas tai išbandė specialiai pritaikytame „Boeing“ lėktuve.

„Manęs gana dažnai klausia: „Kaip jaučiatės sirgdamas ALS?“ – kartą rašė jis. – Atsakymas – jaučiu nedaug.

Stengiuosi gyventi įprastą gyvenimą, kiek tai įmanoma, ir negalvoti apie savo būklę arba nesigailėti dalykų, kurių dėl jos negaliu daryti. Tačiau jų nėra labai daug.“

Mokslininkas už savo darbus buvo apdovanotas įvairiose šalyse – Jungtinėje Karalystėje, JAV, Rusijoje.

Jo vardu yra pavadinti įvairūs pastatai ir įstaigos – tokios kaip S.Hawkingo mokslo muziejus Salvadore arba S.Hawkingo centras Kanadoje.

Britas augino ir naująją mokslininkų kartą – buvo 39 doktorantų vadovas.

2015 metais mokslininkas padėjo parengti projektą „Breakthrough Initiatives“, kurio tikslas – nežemiškojo proto paieška.

Praėjusiais metais paskelbta ir apie kosminio nanolaivo – laivo, kuriuo tikimasi pasiekti artimiausią mums žvaigždę Kentauro Alfą, kūrimo darbus.

S.Hawkingas buvo dukart vedęs – abu kartus jau sirgdamas, turi tris vaikus.

Jo vaikai Lucy, Robertas ir Timas pranešė apie tėvo mirtį.

„Mes labai sielvartaujame, kad mūsų mylimas tėvas šiandien mirė. Jis buvo puikus mokslininkas ir nepaprastas žmogus, kurio darbas ir palikimas gyvens daugelį metų“, – sakė žymaus mokslininko artimieji.

„Mano tikslas labai paprastas – iki galo suprasti visatą. Suprasti, kodėl ji yra tokia, kokia yra, ir kodėl ji išvis egzistuoja, – yra sakęs mokslininkas. – Tačiau visatos nebūtų, jei joje nebūtų žmonių, kuriuos mylime.“

Įsimintiniausios fiziko S.Hawkingo citatos

Žiūrėk į žvaigždes, o ne į savo kojas. Bandyk suprasti to, ką pamatai, prasmę. Ir domėkis tuo, kas leidžia visatai egzistuoti. Būk smalsus.

Nors fizika ir matematika gali papasakoti mums apie tai, kaip prasidėjo visata, šie mokslai ne itin naudingi, kai reikia nuspėti žmonių elgesį, – čia reikia spręsti pernelyg daug lygčių. Ir čia aš ne geresnis už kitus, ypač kai reikia nuspėti moteris.

Mano patarimas neįgaliems žmonėms: susitelkite į tuos dalykus, kurių gerai atlikti netrukdo jūsų negalia, ir nesigailėkite tų dalykų, kuriems negalia užkirto kelią. Jeigu esate neįgalūs fiziškai, bent nebūkite neįgalūs dvasia.

Jei mus aplankys ateiviai, rezultatas bus panašus kaip tada, kai Kolumbas išsilaipino Amerikoje – vietiniams tai nesibaigė gerai.

Pastebėjau, kad net ir tie žmonės, kurie sako, kad viskas pasaulyje nulemta iš anksto, todėl negalime nieko pakeisti, prieš eidami per gatvę vis tiek kažkodėl apsidairo į abi puses.

Aš tiesiog esu suaugęs vaikas. Aš vis uždavinėju klausimus „kaip“ ir „kodėl“. Ir dažniausiai randu atsakymus į juos.

Gyvenimas būtų tragiškas – jei tik jis nebūtų toks juokingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.