Milijonus susikrovusi apsukri verslininkė apmovė net Silicio slėnį

Perversmą kraujo tyrimuose tuščiai žadėjusi verslininkė sulaukė atpildo. Įmonės „Theranos“ įkūrėja Elizabeth Holmes prisipažino apgaule išviliojusi net 700 mln. JAV dolerių (566 mln. eurų) iš investuotojų.

E.Holmes buvo laikoma jauniausia savarankiška milijardiere, o dabar nebeturi nieko. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Holmes buvo laikoma jauniausia savarankiška milijardiere, o dabar nebeturi nieko. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-03-16 21:24

JAV vertybinių popierių ir biržos komisija paskelbė, kad ji tyčia suklaidino verslininkus dėl to, kaip veikia jos atradimas.

34-erių verslininkė sutiko atiduoti savo įmonės akcijas, atsisakyti jos valdymo ir turės sumokėti 500 tūkst. JAV dolerių (404 tūkst. eurų) baudą.

„Tai svarbi pamoka Silicio slėniui. Atradėjai turi investuotojams sakyti tiesą dėl to, ką jų technologija gali padaryti dabar, – ne tik tai, ko jie tikisi vieną gražią dieną“, – teigė komisijos San Fransisko skyriaus vadovė Jina Choi.

Įmonė „Theranos“, kurią E.Holmes sukūrė 2003-iaisiais, kai jai buvo tiktai 19 metų, teigė išradusi specialų prietaisą, kuris iš vieno kraujo lašo galėtų nustatyti žmogaus cholesterolio kiekį ir net vėžį.

Skelbta, kad tokie kraujo tyrimai kainuos kelis kartus pigiau nei ligoninėse.

Žadėta, kad aparatas „Edison“ sukels perversmą, tad E.Holmes pritraukė nemažai investicijų.

2015 m. jos kompaniją žurnalas „Forbes“ įkainojo 9 mlrd. JAV dolerių (7,3 mlrd. eurų), o E.Holmes pavadino jauniausia savarankiškai praturtėjusia milijardiere pasaulyje.

Tais metais žurnalas „Time“ ją spėjo įtraukti į 100 įtakingiausių žmonių sąrašą, tačiau greitai burbulas subliūško.

Buvo svarstoma, ar galima pasitikėti kompanija, kuri žada įprastai sudėtingų prietaisų atliekamus kraujo tyrimus pardavinėti už centus – ir dar be gydytojų įsikišimo.

Atskleidus, kad prietaisai „Edison“ nėra tikslūs ir veiksmingi, 4,5 mlrd. JAV dolerių (3,6 mlrd. eurų) vertintas E.Holmes turtas pernakt virto nuliu.

„Mūsų skaičiavimais, E.Holmes turtas yra paremtas vien 50 proc. „Theranos“ akcijų paketu.

Jei įmonė sužlugtų, jos vertė pirmiausia būtų skirta investuotojams atlyginti, tad įmonės įkūrėjai neliktų nieko. Todėl jos turtas iš esmės lygus nuliui“, – nuskambėjo skaudus ekonomistų vertinimas.

Maža to, vėliau įkūrėjai ir buvusiam „Theranos“ prezidentui Rameshui Balwani buvo pateikti kaltinimai. E.Holmes juos jau pripažino, o buvusio jos verslo partnerio byla JAV vertybinių ir popierių biržos komisijoje bus nagrinėjama vėliau.

Finansinius nusikaltimus tirianti institucija nustatė, jog „Theranos“ atstovai melavo pristatydami savo idėją investuotojams, viešai demonstruodami produktus ir kalbėdami su žurnalistais.

„E.Holmes, R.Balwani ir „Theranos“ melavo, kad jų prietaisais naudojasi Afganistano karius gelbėjantys medikai, o 2014-aisiais jie uždirbo 100 mln. JAV dolerių (80 mln. eurų). Iš tiesų pajamos vos pasiekė 100 tūkst. JAV dolerių (80 tūkst. eurų)“, – skelbė tyrėjų ataskaita.

Paaiškėjo, kad mįslingasis prietaisas „Edison“, nustatantis ligas iš mikroskopinio kraujo lašelio, yra naudojamas tiktai nedidelėje dalyje „Theranos“ atliekamų tyrimų, o kitiems tyrėjai naudoja rinkoje įsitvirtinusių konkurentų – tokių kaip „Siemens“ – technologijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.