Lenkija tvirtai laikosi savo pozicijos ginče su ES dėl teismų reformos

Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius trečiadienį pareiškė, kad Lenkija turi teisę vykdyti savo teismų sistemos reformą kaip jai patinka, ir pridūrė apgailestaujantis dėl Europos Sąjungos pradėtų precedento neturinčių teisinių veiksmų Varšuvos atžvilgiu. 

 Sprendžiant iš J. Czaputowicziaus kalbos parlamente neatrodo, kad savo atsakyme Briuseliui Lenkija būtų pasisiūliusi padaryti kokių nors nuolaidų.<br> Imago nuotr.
 Sprendžiant iš J. Czaputowicziaus kalbos parlamente neatrodo, kad savo atsakyme Briuseliui Lenkija būtų pasisiūliusi padaryti kokių nors nuolaidų.<br> Imago nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 4:17 PM

„Mes giname savo teisę reformuoti mūsų teismų sistemą pagal Lenkijos žmonių lūkesčius“, – J. Czaputowiczius kalbėjo parlamente, pateikdamas metinę Lenkijos užsienio diplomatijos ataskaitą.

Šios reformos „ne pažeidžia demokratinių įstatymo viršenybės principų..., o juos sustiprina“, sakė jis.

Gruodžio mėnesį Briuselis dėl „sisteminių grėsmių“ Lenkijos teismų nepriklausomybei inicijavo drausminę procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, teoriškai galinčią atimti iš Lenkijos teisę balsuoti priimant Bendrijos sprendimus.

ES suteikė Varšuvai tris mėnesius būgštavimams išsklaidyti; antradienį lenkų diplomatijos vadovas pareiškė, kad spėjo laiku pateikti savo atsakymą Briuseliui, nors atsakymo turinio neatskleidė.

Sprendžiant iš J.Czaputowicziaus kalbos parlamente neatrodo, kad savo atsakyme Briuseliui Lenkija būtų pasisiūliusi padaryti kokių nors nuolaidų.

Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas antradienį pareiškė, kad ES vykdančioji institucija išnagrinės Varšuvos atsakymą prieš balandžio mėnesį numatytą kitą ministrų susitikimą, kuriame bus įvertinta, ar „žengta  žingsnių į priekį ar ne“.

Nuo Varšuvos atsakymo turėtų priklausyti tolesnė įvykių eiga.

ES sutarties 7-ajame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas Bendrijos procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, leidžiantis įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus. Tai gali būti padaryta tik po ilgos ir sudėtingos procedūros.

Vis dėlto tokia baigtis mažai tikėtina, nes Lenkijos sąjungininkė Vengrija žadėjo vetuoti šią priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.