ES ragina Baltarusiją paleisti visus sulaikytus „Laisvės dienos“ demonstracijos dalyvius

Europos Sąjunga ragina Baltarusijos valdžią paleisti visus piliečius, sulaikytus prieš sekmadienį opozicijos organizuotas „Laisvės dienos“ eitynes ir joms vykstant, sakoma Europos išorės veiksmų tarnybos atstovės spaudai Majos Kocjančič pareiškime.

 Įvairiais vertinimais, akcijose per visą dieną sudalyvavo apie 50 tūkst. žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įvairiais vertinimais, akcijose per visą dieną sudalyvavo apie 50 tūkst. žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 1:55 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 2:12 PM

„Kovo 25-ąją Baltarusija minėjo Laisvės dieną ir šventė savo nepriklausomybės paskelbimo šimtmetį. Nors prašymas leisti surengti šventinį renginį buvo deramai įvertintas, paraiška eisenai buvo atmesta, o Baltarusijos valdžios reakcija buvo neproporcinga“, – pareiškė M.Kocjančič.

Ji pabrėžė, kad demokratijos principai ir saviraiškos, susirinkimų, asociacijos ir žiniasklaidos pagrindinės laisvės turi būti paisomos bet kurios demokratinės visuomenės.

„Atsižvelgiant į tai, Europos Sąjunga tikisi, kad visi neseniai sulaikyti ir iki šiol suimti piliečiai bus nedelsiant paleisti“, – pabrėžė ji.

„Baltarusijos žingsniai užtikrinant pagrindines visuotines laisves, įstatymų viršenybę ir žmogaus teises toliau bus svarbiausi kriterijai, formuojant busimus Europos Sąjungos ir šios valstybės santykius“, – pridūrė M.Kocjančič.

Baltarusijoje neįregistruota žmogaus teisių grupė „Viasna“ anksčiau pranešė, šalyje buvo sulaikyta per 100 „Laisvės dienos“ renginių dalyvių.

Dauguma sulaikytųjų buvo paleisti tą pačią dieną, tačiau daugiau nei 10 aktyvistams buvo surašyti administracinių nusižengimų protokolai dėl „dalyvavimo nesankcionuotame masiniame renginyje“ ir „nepaklusimo pareigūnams“.

Sekmadienį Minske ir kituose Baltarusijos miestuose įvyko renginiai, per kuriuos buvo paminėtos trumpai gyvavusios Baltarusijos Liaudies Respublikos įkūrimo 100-osios metinės. Pavyzdžiui, aikštėje prie sostinės Didžiojo nacionalinio operos ir baleto teatro valdžios leidimu įvyko mitingas ir šventinis koncertas.

Įvairiais vertinimais, akcijose per visą dieną sudalyvavo apie 50 tūkst. žmonių.

Prie Minsko teatro pastato neįvyko jokių incidentų, provokacijų ir areštų, o tvarką palaikė milicija ir patys aktyvistai.

Nepaisant to, sekmadienį paryčiais buvo sulaikytas opozicijos politikas ir buvęs kandidatas į Baltarusijos prezidento postą 2010 metų rinkimuose Nikolajus Statkevičius. Jis planavo surengti atskiras eitynes, bet Minsko valdžia atmetė jo prašymą.

Taip pat pranešama, kad buvo suimta dar keletas dešimčių žmonių, planavusių dalyvauti šioje demonstracijoje. Tarp jų buvo grupė žmogaus teisių gynėjų ir žurnalistų.

Baltarusijos opozicija kasmet kovo 25-ąją rengia „Laisvės dienos“ akcijas. Praėjusiais metais eitynės nebuvo sankcionuotos, todėl buvo sulaikyta jų dalyvių, įskaitant žurnalistus.

Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybę 1918 metais paskelbė grupė Baltarusijos nacionalinio judėjimo veikėjų.

Kaip nepriklausoma valstybė ji egzistavo trumpiau nei metus: 1919-aisiais baltarusių vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai vis dar nesutaria, ar galima Baltarusijos Liaudies Respubliką vadinti valstybe, ar tai tebuvo mėginimas ją sukurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.