Lenkijos visuomenę supykdė išaiškėjęs valdžios godumas

Kadaise Teisės ir teisingumo partija (TTP) valdžią kaltino gobšumu. Bet jos nariai, patys atsidūrę prie šalies vairo, apsidalijo premijomis. Dėl to partijos populiarumas pirmą kartą per valdymo laikotarpį nusmuko.

B.Szydlo manymu, premija jai priklausė, nes sąžiningu darbu ją užsitarnavo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
B.Szydlo manymu, premija jai priklausė, nes sąžiningu darbu ją užsitarnavo.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Apr 6, 2018, 2:06 PM

„Tiktai idiotas arba vagis gali dirbti vyriausybėje už šešis tūkstančius zlotų“, – tokie prieš ketverius metus išsakyti tuometės Lenkijos plėtros ministrės, dabar eurokomisarės Elzbietos Bienkowskos žodžiai vėl tapo aktualūs.

Politikė pašnekovui pasisakė uždirbanti 10 tūkst. zlotų (apie 2,4 tūkst. eurų), o pavaduotojams tvirtino galinti mokėti tik po 6 tūkst. zlotų (1,4 tūkst. eurų), nors privačiame sektoriuje informatikai esą uždirba keleriopai geriau.

E.Bienkowska skundėsi, kad menkos algos trukdo į ministeriją pritraukti gerų specialistų, ir teigė, jog kai kurie informatikai į akis juokiasi sužinoję, kiek jiems siūloma mokėti už darbą vyriausybėje.

Tokius ministrės žodžius, išsakytus per vienus pietus restorane, kažkieno užsakymu slapta įrašė padavėjai ir perdavė spaudai.

Kibo politikams į atlapus

Opozicijoje tuo metu buvusi Teisės ir teisingumo partija apkaltino tada E.Bienkowskos atstovaujamą Piliečių platformos partiją (PPP) išpuikimu ir atitrūkimu nuo tautos.

TTP tvirtino, kad dauguma tautiečių triūsia labiau ir sunkiau nei ministerijų valdininkai, o uždirba keleriopai mažiau.

Kaltino, kad E.Bienkowskos žodžiai yra netiesioginis įrodymas, jog PPP politikai lobsta iš korupcijos ir todėl nesidomi paprastų žmonių vargais.

Didžiulis populiarumo krytis

Tokie šūkiai padėjo TTP laimėti rinkimus. Suformavusi vyriausybę TTP tesėjo pažadus ir padidino pašalpas, pakėlė algas, skelbė kovą korupcijai – dėl to partijos populiarumas trejus metus nekrito ir buvo labai didelis.

Praėjusią savaitę TTP reitingai pirmą kartą akivaizdžiai nukrito. Sociologinės apklausų firmos „Kantar Millword Brown“ duomenimis, TTP populiarumas sumažėjo 12 proc.

Už TTP dabar balsuotų 33 proc., o už opozicinių PPP ir Šiuolaikinės partijos bloką 28 proc. rinkėjų.

Panašius gyventojų nuomonės pokyčius paliudijo ir firmos IBRiS apklausa. Kaip tvirtina Varšuvos universiteto politologijos profesorius Jaroslawas Flisas, TTP populiarumo sumažėjimą labiausiai lėmė tyrimas, kuris atskleidė, kad ministrai apsidalijo didžiulėmis premijomis.

„Prieš rinkimus TTP tvirtino, kad 6 tūkst. zlotų yra pakankama alga ministerijose, todėl sukandus dantis ir reikėjo laikytis tokio principo“, – sakė J.Flisas.

Paaiškėjo, kad pirmtakus negailestingai kritikavusi TTP išsidalijo rekordinio dydžio premijas.

Dienraštis „Fakt“ rašė, kad pernai valdininkams iš viso buvo išmokėta 113,7 mln. zlotų (27 mln. eurų) premijomis – trečdaliu daugiau, nei per metus skirdavo ankstesnė vyriausybė.

Mes to nusipelnome

Visuomenę įsiutino buvusios premjerės Beatos Szydlo žodžiai, kad premijos jai ir pavaldiniams priklausė, nes sąžiningu darbu pelnytai jas užsitarnavo.

B.Szydlo buvo priminta, kad prieš duodama premjero priesaiką Seime pažadėjo, jog jos vyriausybė bus ne tik darbštesnė, bet ir taupesnė nei pirmtakų.

J.Fliso tvirtinimu, TTP reitingų kritimą lėmė ir kiti veiksniai – diplomatinis konfliktas su Izraeliu bei JAV, Briuselio kritika dėl įvykdytos nedemokratinės teismų reformos, demonstracijos prieš planus dar labiau apriboti abortus.

Anot J.Fliso, apsidalijimas premijomis ir arogantiškas jų teisinimas tautiečius vis dėlto labiausiai papiktino, nes tapo aišku, kad TTP politikai rinkėjus mulkino populistiniais pažadais – sakė, jog bus kuklesni ir mažiau išlaidūs už pirmtakus.

Tiesa, kilus visuomenės pasipiktinimui, Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybės ministrai nemažas savo premijas paaukos labdarai, o parlamentarų laukia algų mažinimas, ketvirtadienį paskelbė valdančioji partija.

2017 m. premjero pareigas ėjusi ir save už tai palepinusi 65 tūkst. zlotų (apie 15,5 tūkst. eurų) premija B.Szydlo tapo dviveidystės simboliu.

Leidinio „Newsweek“ teigimu, panašūs skandalai bus neišvengiami ir ateityje, jei partijos neprieis prie išvados, kad ministrams ir jų pavaldiniams būtina mokėti didesnes algas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.