Žuvusius Rytų Ukrainoje lietuviai pagerbs ąžuolais

Rytų Ukrainoje tebesiliejant kraujui, kaunietis Gediminas Armonavičius kartu su savo draugais iš Ukrainos nusprendė pagerbti žuvusius kare lietuviškais ąžuolais.

 Balandžio 21 dieną lietuviški ąžuolai nukeliaus į Ukrainą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Balandžio 21 dieną lietuviški ąžuolai nukeliaus į Ukrainą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
 G.Armonavičius ne kartą lankėsi Rytų Ukrainoje. 
 G.Armonavičius ne kartą lankėsi Rytų Ukrainoje. 
 Savo idėją pasodinti ąžuolus G.Armonavičius pristatė ir ukrainiečiams. 
 Savo idėją pasodinti ąžuolus G.Armonavičius pristatė ir ukrainiečiams. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-07 11:02

Kaip tikino pats vyras, šios idėjos tikslas – sukurti gyvą dviejų tautų paminklą, pagerbti Ukrainos savanorius ir iškelti istorinę Lietuvos vėliavą senojoje LDK žemėje.

2013 m. pabaigos ir 2014 metų pradžios įvykiai Maidane nemažai lietuvių nepaliko abejingais. Tarp tokių ir buvo ir G.Armonavičius.

„Mano pažintis su Ukraina prasidėjo 2014m kai nusprendžiau savo akimis pamatyti kas vyksta Maidane.

Mano galvoje ne vienerius metus skambėjo mamos žodžiai, kuriuos 1991 metais per sausio įvykius ji sau kartojo: „Kodėl mano sūnūs tokie maži ir negali stoti ginti tėvynės“. Ji man tai pasakė kai jau buvau studentas. Būtent šios mintys ir jų keliami jausmai nuvedė į Ukrainą“, – pasakojo vyras.

Ukrainoje jis tikino išmokęs gerbti, mylėti ir rūpintis savo šalimi, jos istorija, nes būtent ten pamatė kaip propaganda gali sugriauti šalį ir žmonių likimus.

Ji buvo žurnalistė, papasakojo kaip po universiteto dirbo vieno oligarcho laikraštyje ir jai nuolatos liepdavo rašyti užsakomuosius straipsnius apie Ukrainą.

Mergina sakė negalėjusi to rašyti apie savo šalį, todėl geriau pilstysianti kavą bet būsianti sąžininga prieš savo šalį. Tada aš supratau kad Ukraina turi savo kelią ir jai reikia padėti. Ėmiau nuolatos ten lankytis“, – prisiminė G.Armonavičius.

Grįžęs į Lietuvą vyras įkūrė ne pelno siekiančią organizaciją „LDK palikuonys“. Netrukus pasitaikė galimybė prisidėti prie Lietuvos partizanų įamžinimo paminklų ir bunkerių atstatymo. Susibūrė gražaus jaunimo, kuris pilietiškai ir noriai dalyvauja skirtingose akcijose.

„Paskutinį kartą į mūsų rengtą šventę Karalgirio miške, kur atidarėme LLA „Vanagų“ bunkerį, atvyko ir Ukrainiečiai iš savanorių bataliono „AZOV“, kuriuos dabar juos drąsiai jau vadinu draugais.

Jie buvo sužavėti kaip Lietuviai gerbia savo istorija ir ją rūpinasi, Karalgirio miške ir gimė mintis apie dovaną Ukrainai – 2100 Lietuviškų ąžuolų.

Mintis man atėjo spontaniškai stovint po šimtamečiais ąžuolais. Ukrainiečius tai taip sužavėjo kad pradėjome iškarto derinti veiksmus ir galimybes kaip tai padaryti. Ir balandžio 21-ąja lietuviški ąžuolai, labai tikiuosi, jau suleis šaknis į senąją LDK žemę“, – apie savo idėją sakė kaunietis.

Jis džiaugėsi, kad idėja padovanoti ąžuolus Ukrainai greitai sulaukė palaikymo, o Kauno miškininkai Kęstutis Markevičius, Mantas Sajonas ir Mindaugas Petkevičius sutiko medelius tiesiog atiduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.