Saudo Arabijos sosto įpėdinis pradeda oficialų vizitą Prancūzijoje

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas pirmadienį pradeda oficialų vizitą Prancūzijoje, siekdamas pagyvinti kultūrinius ir investicinius ryšius su Paryžiumi.

M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.bin Salmanas lankysis Prancūzijoje. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-04-09 08:34, atnaujinta 2018-04-09 08:35

Šis vizitas yra dalis princo Mohammedo pasaulinio turo, kurio tikslas yra pagerinti konservatyvios karalystės įvaizdį.

Tai yra pirmasis princo Mohammedo apsilankymas Prancūzijoje nuo paskyrimo sosto įpėdiniu, atvėrusio kelią jo stulbinamam iškilimui į konservatyvios sunitiškos monarchijos valdžios viršūnę. 

Princas, dažnai vadinamas tiesiog MBS, į Paryžių atskrido sekmadienį ir Luvro muziejuje pavakarieniavo su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu. 

E. Macronui derybos su princu reformatoriumi yra nelengvas diplomatinis iššūkis, turint galvoje, kad Prancūzijos vadovas siekia užmegzti glaudesnius ryšius su didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, tuo pat metu palaikydamas santykius su senu jos priešininku Iranu.  

Suplanuotas princo Mohammedo ir Prancūzijos premjero Edouard'o Philippe'o apsilankymas Paryžiuje įsikūrusiame startuolių parke „Station F“ buvo staiga atšauktas. Visgi pirmadienį jie turėtų susitikti pietų. 

32 metų sosto įpėdinis, kontroliuojantis karalystės ginkluotąsias pajėgas, taip pat ketina susitikti su gynybos ministre Florence Parly. 

Aktyvistai savo ruožtu planuoja akciją, skirtą pasmerkti Prancūzijos ginkluotės eksportą į Saudo Arabiją, kuriai tenka svarbus vaidmuo Jemeno kare, laikomame baisiausia humanitarine krize pasaulyje.

Kaip parodė praėjusį mėnesį paskelbti nepriklausomos sociologinių tyrimų bendrovės „YouGov“  atliktos apklausos rezultatai, trys iš keturių prancūzų mano, jog yra „nepriimtina“ parduoti ginklus Saudo Arabijai. 

Princas Mohammedas į šią kelionę išvyko po neramaus laikotarpio namuose, per kurį buvo iš pagrindų pertvarkyta kariuomenės vadovybė ir surengti dideli valymai karališkojoje šeimoje, jam stengiantis konsoliduoti valdžią. 

Princas Mohammedas, karaliaus Salmano sūnus, jau dabar laikomas šalies faktiniu valdytoju; jis kontroliuoja pagrindinius vyriausybės svertus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.