Ekspertė paaiškino, kaip Skripaliai galėjo atlaikyti cheminę ataką

Gydytojai džiaugiasi – Julija ir Sergejus Skripaliai sparčiai sveiksta. Kaip jiems pavyko atlaikyti apnuodijimą, jei „Novičiok“ laikoma viena pavojingiausių pasaulyje egzistuojančių cheminių medžiagų?

Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.
Daugiau nuotraukų (3)

„The Washington Post“, AFP, BNS ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 10, 2018, 9:19 PM, atnaujinta Apr 11, 2018, 9:49 AM

Gydytojai praėjusią savaitę paskelbė, kad chemine medžiaga „Novičiok“ apnuodytas buvęs dvigubas Rusijos agentas pabudo iš komos. S.Skripalis su dukra pradeda reabilitacijos procesą ir padės tyrėjams atsakyti į klausimą, kada ir kas juos norėjo nunuodyti.

„S.Skripalis gerai reaguoja į gydymą, sparčiai sveiksta ir jo būklė nebėra kritinė“, – sakė Solsberio ligoninės direktorė Christine Blanshard.

Jo dukters sveikatos būklė pagerėjo jau praėjusią savaitę.

J.Skripal kalba rišliais sakiniais, bendrauja su giminaičiais Rusijoje telefonu.

„Kaip sako Julija, ji kas dieną stiprėja ir laukia dienos, kada galės išvykti iš ligoninės“, – pasakojo jos gydytoja.

Tačiau daugeliui kyla klausimas: jei Rusija siekė nunuodyti Skripalius, kodėl jie nekrito negyvi iškart, vos tik cheminė medžiaga „Novičiok“ pateko ant jų odos prie namų durų? Kaip jie sugebėjo nuvykti iki restorano ir kodėl tik iš ten išėję pajuto jų poveikį?

Teismo medicinos ekspertė ir analitinės chemijos dėstytoja Michelle Carlin teigia, kad nuodijimas nebūtinai turi reikšti mirtį.

„Jeigu reaguojama greitai, poveikį galima sumažinti iki minimumo“, – tvirtino ekspertė.

Paklausta, ar ją nustebino faktas, kad Skripaliai atgavo sąmonę po kelių savaičių komos būklės, M.Carlin sakė: „Mes nežinome, kokia yra įprasta organizmo reakcija į šią cheminę medžiagą.

Jiems buvo suleista priešnuodžio, kuris stabdė nuodų plitimą, tačiau kūnui reikėjo laiko atsigauti. Akivaizdu, jog tai gali užtrukti.“

Kodėl J.Skripal atsigavo greičiau nei jos tėvas, galimi keli paaiškinimai.

Galbūt ji gavo mažesnę nuodų dozę. Gali būti, kad nuodų efektas buvo silpnesnis, nes ji jaunesnė ir sveikesnė. Reikia įvertinti daug įvairių veiksnių.

Policija pranešė, kad didžiausia cheminės medžiagos koncentracija buvo rasta prie Skripalių namų durų Solsberio mieste.

Toksikologai ir medicinos ekspertai teigė, kad nervų sistemą veikiančios cheminės medžiagos pavojingiausios pirmomis dienomis. Skripaliai sunkiausias dienas atlaikė, vėliau ėmė sveikti.

Vis dėlto ilgalaikis „Novičiok“ poveikis išlieka neaiškus.

„Ji gali kalbėti, tačiau nežinome, ar organizmas grįš į būklę, kokios buvo prieš incidentą.

Neaišku, koks poveikis buvo padarytas jos psichikai, mobilumui. Gali kilti nerimo ir depresijos priepuoliai. Yra daug nežinomų dalykų“, – teigė medicinos fizikas Malcolmas Sperrinas.

Kai buvo pranešta, kad Skripalių sveikatos būklė pagerėjo, Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žinutę: „Geros žinios!“

Londonas dėl buvusio dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimo kaltina Rusiją. Maskva neigia britų kaltinimus dėl „Skripalių bylos“ ir pabrėžia, jog dar 2017 metais sunaikino paskutines turėtas cheminių ginklų atsargas.

Įsiplieskus šiai krizei abi konflikto pusės griebėsi didžiausio viena kitos diplomatų išsiuntimo per kelis pastaruosius dešimtmečius. Daugiau nei dvidešimt šalių išsiuntė beveik 150 rusų žvalgybos užsienyje agentų. Į JAV buvo išsiųsta apie 60 amerikiečių diplomatų.

O britai bando planuoti Skripalių ateitį – siekiant išvengti pasikėsinimų ateityje Jungtinė Karalystė derasi su JAV dėl galimybės suteikti Skripaliams naują tapatybę ir apgyvendinti juos Amerikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.