Vokietijos užpuoliką ilgai persekiojo tamsios mintys

Vokietijos tyrėjai, nagrinėjantys išpuolio Miunsteryje detales, teigia, kad mikroautobuso vairuotojas turėjo psichikos sveikatos problemų. Vyras nukreipė automobilį į minią, du žmones nužudė, dar 20 sužeidė.

Išpuolis įvykdytas Miunsterio senamiestyje žmonėms mėgaujantis gražiu oru.<br>AP nuotr.
Išpuolis įvykdytas Miunsterio senamiestyje žmonėms mėgaujantis gražiu oru.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 10, 2018, 4:43 PM

Policininkams, tiriantiems savaitgalį įvykusį išpuolį Miunsteryje, pavyko išsiaiškinti daugiau detalių apie mikroautobuso vairuotoją.

Jis įvardytas kaip 48 metų vokietis Jensas R., užsiimantis pramoniniu dizainu.

Miunsterio policijos viršininkas Hajo Kuhlischas teigė, jog išpuolis neturi politinio motyvo požymių ir nėra susijęs su islamizmu, nusikaltimo priežastys susijusios su paties kaltininko psichikos sveikata.

„Neturime žinių, kad išpuolio motyvas buvo politinis arba kad prie jo prisidėjo daugiau asmenų. Bet asmuo buvo gerai žinomas policijai“, – teigė prokurorė Elke Adomeit.

Sveikatos apsaugos tarnybos anksčiau turėjo kontaktą su užpuoliku, bet neatskleidė, kokiu klausimu. O vienas šaltinis agentūrai AFP teigė, jog 2015 metais Jensas R. kirviu grasino savo šeimos nariams ir užsiminė norintis nusižudyti.

Pasak prokurorės E.Adomeit, užpuolikas 2015 ir 2016 m. buvo įtariamas grasinimu, žalos turtui padarymu ir sukčiavimu, bet visi kaltinimai jam panaikinti.

Jensas R. turėjo keturis butus ir kelis automobilius. Juos policija apieškojo.

Užpuolikui priklausančiame nekilnojamajame turte taip pat buvo rasta galingų savadarbių fejerverkų, neveikiantis AK-47 automatinis ginklas, keli dujų balionai, kanistrai su benzinu ir bioetanoliu.

O mikroautobuse, kuriuo buvo įvykdytas incidentas, policija surado galingų fejerverkų, kurie atrodė kaip netikra bomba, netikrą pistoletą ir ginklą, kuriuo vairuotojas nusišovė.

„Dabar siekiame suprasti jo elgesį kelias savaites prieš incidentą, kad išsiaiškintume, kodėl jis ryžosi siaubingam poelgiui“, – pranešė H.Kuhlischas.

Vokietijos vakaruose esančiame Miunsteryje du žmonės žuvo ir dar 20 buvo sužeisti, 6 iš jų sunkiai, mikroautobusui šeštadienį įsirėžus į žmones, sėdinčius senamiesčio gatvėje prie alaus baro „Kiepenkerl“ vieną pirmųjų šiltų pavasario dienų.

Smūgis buvo toks stiprus, kad mikroautobusas sustojo tik atsitrenkęs į pastato sieną.

Tada transporto priemonės vairuotojas nusišovė mašinoje.

Vidaus reikalų ministras Herbertas Reulas teigė, kad ginklas, kuriuo užpuolikas nusišovė, buvo įsigytas nelegaliai.

Per kelerius pastaruosius metus Vakarų Europoje buvo įvykdyta virtinė teroro atakų panaudojant transporto priemones: Berlyne 2016 metais Kalėdų mugės metu, praėjusią vasarą Barselonos La Ramblos bulvare, Nicoje švenčiant Bastilijos paėmimo dieną 2016 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.