D. Trumpo vyriausybės sekretoriumi pasirinktas M. Pompeo žada diplomatiją Irano klausimu

Prezidento Donaldo Trumpo pasirinktas vadovauti Vašingtono diplomatijai žmogus ketvirtadienį pažadėjo drauge su JAV sąjungininkais stengtis stiprinti susitarimą su Iranu ir atmetė nuogąstavimus, kad yra likęs keisti režimą Šiaurės Korėjoje.

 M.Pompeo pažadėjo paskirti žmones į dešimtis laisvų diplomatinių postų.<br> Mega/Scanpix nuotr.
 M.Pompeo pažadėjo paskirti žmones į dešimtis laisvų diplomatinių postų.<br> Mega/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 11:26 AM, atnaujinta Apr 13, 2018, 12:03 PM

Mike'as Pompeo, baigiantis darbą Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo poste, siekia senatorių palaikymo jo paskyrimui JAV valstybės sekretoriumi ir neigė savąją „karo vanago“ ir griežtos linijos musulmonų atžvilgiu šalininko reputaciją.

Senato Užsienio santykių komiteto nariams jis sakė, kad atkurs Valstybės departamento „išdidumą“, esą pakirstą ankstesnio valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono, ir stiprins ryšius su JAV partneriais, nukentėjusius per neramius pirmuosius D.Trumpo administracijos valdymo metus.

Buvęs Atstovų Rūmų narys M.Pompeo akcentavo savo artimus santykius su D.Trumpu, kurių niekada neturėjo R.Tillersonas, ir savo darbą CŽV, esą išugdžiusį gerą supratimą, jog būtina glaudžiai bendradarbiauti su užsienio partneriais.

M.Pompeo pažadėjo paskirti žmones į dešimtis laisvų diplomatinių postų, skirti laiko darbuotojams ir perduoti įgaliojimus. Jis sakė, kad dabartiniai Valstybės departamento darbuotojai yra „demoralizuoti“ ir „nesijaučia svarbūs“.

„Visa tai – klausymasis, maksimalus skirtumų panaudojimas, talentų pasitelkimas, komandinis darbas – taps vėl savo išdidumą atgausiančio Valstybės departamento kultūros statiniu“, – sakė jis.

Griežtosios linijos šalininko reputacija

JAV užsienio politikos laukia virtinė sunkių iššūkių, ir D.Trumpas antraisiais valdymo metais svarbiais savo padėjėjais pasirinko šį 54 metų Vest Pointo karo akademijos ir Harvardo teisės mokyklos absolventą ir kitą tvirtą konservatorių – Johną Boltoną, nuo šios savaitės Baltuosiuose rūmuose dirbantį prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Dar vadovaudamas CŽV M.Pompeo ėmėsi vadovaujamo vaidmens rengiant potencialiai itin svarbų viršūnių susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu denuklearizacijos klausimu.

D.Trumpo administracija taip pat turi priimti labai svarbius sprendimus dėl reakcijos į cheminių ginklų naudojimą Sirijoje, tolesnių sankcijų Rusijai ir 2015 metų susitarimo su Iranu – Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA) – patvirtinimo.

M.Pompeo, ne kartą skelbusio provokuojamų pareiškimų apie Iraną, paskyrimas laikytas ženklu, kad D.Trumpo administracija ketina pasitraukti iš šio susitarimo.

Tačiau ketvirtadienį M.Pompeo stengėsi akcentuoti, kad iki gegužės 12 dienos termino su skeptiškai nusiteikusiais sąjungininkais Europoje stengsis „pataisyti“ susitarimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel iki to laiko su atskirais vizitais turi apsilankyti Vašingtone – iš dalies dėl lobistinių pastangų, kad D.Trumpas išsaugotų susitarimą, kurį jie laiko geriausiu būdu neleisti Teheranui susikurti branduolinio arsenalo.

M.Pompeo patvirtino, jog dirbdamas CŽV direktoriaus poste nematė įrodymų, kad Iranas pažeidė sutarties sąlygas, ir sakė manąs, kad tuo atveju, jei susitarimas žlugtų, Teheranas negalėtų greitai pasigaminti branduolinių ginklų.

„Nemačiau įrodymų, kad jie dabar nesilaiko (susitarimo sąlygų). Noriu pataisyti šį susitarimą. Toks yra tikslas“, – Senato komitetui sakė jis.

„Jei nebus galimybės jį pataisyti, rekomenduosiu prezidentui, kad kaip įmanydami stengtumėmės kartu su mūsų sąjungininkais pasiekti geresnį rezultatą ir geresnį susitarimą. Net po gegužės 12-osios ... bus dar daug diplomatinio darbo“, – sakė jis.

M.Pompeo, kažkada užsiminęs, kad jam netrukdytų Šiaurės Korėjos lyderio nužudymas, taip pat buvo paklaustas, ar pritartų JAV kariniams veiksmams siekiant nuversti branduolinį ginklą turintį režimą Pchenjane.

„Aš režimo pakeitimo nepropaguoju“, – pabrėžė jis.

„Labiau linkstu prie prezidento nuomonės, jog (reikėtų) toliau daryti spaudimą šiai šaliai, kurti diplomatinę koaliciją visame pasaulyje ir spausti Kim Jong-uną, kad galėtume pasiekti Jungtinių Valstijų tikslus be būtinybės ... sukelti pavojų bent vienam mūsų vyrui ar moteriai“, – sakė M.Pompeo.

Jis taip pat buvo klausinėjamas apie ankstesnius pareiškimus, padarytus, kai M.Pompeo Kongrese atstovavo Kanzasui, ir pelniusius jam prieš musulmonus ir gėjus nusiteikusio politiko reputaciją.

Tačiau M.Pompeo sakė, jog dirbdamas CŽV palaikė darbuotojų įvairovę, „sutelkdamas dėmesį į (institucijos) misiją ir reikalaudamas, kad su visais komandos nariais būtų elgiamasi vienodai, oriai ir pagarbiai“.

Patvirtinimas negarantuotas

Vis dėlto po penkias valandas trukusio liudijimo M.Pompeo paskyrimo patvirtinimas komitete ir, vėliau, visame Senate, nebuvo užtikrintas, nors jo paskyrimui CŽV direktoriumi 2017 metų pradžioje buvo pritarta lengvai.

Senato Užsienio santykių komiteto narys respublikonas Randas Paulas pareiškė nepritariantis šiai kandidatūrai, todėl mažiausiai vienas demokratas turi balsuoti kitaip negu jo partija ir paremti M.Pompeo, kad jo paskyrimui būtų pritarta.

Tačiau senatorius Lindsey Grahamas, respublikonų „vanagas“ užsienio politikos klausimais, yra sakęs, kad M. Pompeo valstybės sekretoriaus postą perimtų pasauliui „pavojingu“ laikotarpiu ir, jo nuomone, „yra tinkamas žmogus tinkamu metu“.

Komiteto balsavimas turėtų įvykti vėliau šį mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.