Įtampa Sirijoje: aiškėja taikiniai, JAV neatmeta karo su Rusija galimybės

Pasaulis suklusęs laukia, ką nuspręs JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėl veiksmų Sirijoje. Tuo metu Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia tikino, kad padėtis yra labai rimta.

 Pasaulyje tvyro įtampa dėl Sirijos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pasaulyje tvyro įtampa dėl Sirijos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Sirijoje yra Rusijos pajėgos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Sirijoje yra Rusijos pajėgos. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Nebenzia perspėjo, kad padėtis yra labai rimta. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Nebenzia perspėjo, kad padėtis yra labai rimta. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas pažadėjo greitai priimti sprendimą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas pažadėjo greitai priimti sprendimą. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Mattisas aptarė padėtį su D.Trumpu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Mattisas aptarė padėtį su D.Trumpu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

BBC, „The Guardian“, „Kommersant“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2018, 10:41 AM, atnaujinta Apr 14, 2018, 1:55 PM

„Pagrindinis tikslas yra išvengti karo“, – kalbėjo Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose.

Tačiau čia pat jis pažėrė kritikos esą Vašingtonas stumia visą pasaulį į pavojų ir padėtis yra „labai rimta“, rašo BBC.

„Negalime atmesti nė vienos galimybės. Deja“, – kalbėjo V.Nebenzia po uždaro Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdžio.

Pasak jo, konflikto eskalavimo galimybė yra labai didelė dėl to, kad Sirijoje yra Rusijos pajėgos. Tai esą priverstų Maskvą imtis veiksmų, jei Vakarų šalys nuspręstų karine jėga atsakyti Sirijai už galimai įvykdytą cheminę ataką prieš savo civilius.

V.Nebenzia prašė sušaukti dar vieną Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdį penktadienį. Jo metu turi būti aptarti galimi Vakarų kariniai veiksmai.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį, Rusijos prašymu, surengs naują posėdį, per kurį bus svarstoma grėsmė tarptautinei taikai, keliama Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių potencialių karinių smūgių Sirijai.

Posėdžio metų padėtį apžvelgti turėtų JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Tiesa, ketvirtadienio vakarą paskelbtoje JT vadovo darbotvarkėje dalyvavimas tokiame posėdyje penktadienį nėra numatytas.

Kol kas neaišku, kas gali paskelbti pareiškimą Saugumo Tarybai. Kinija ir Bolivija palaikė Rusijos raginimą, kad padėtį apžvelgtų A.Guterresas.

Atviras Saugumo Tarybos posėdį planuojama surengtas penktadienį 10 val. JAV Rytų pakrantės (17 val. Lietuvos) laiku.

Metė kaltinimus Vakarams

Rusija penktadienį apkaltino Vakarus teturint vienintelį tikslą Sirijoje – nuversti jos vyriausybę, ir ragino JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos lyderius susilaikyti nuo karinių veiksmų šioje pilietinio karo nuniokotoje valstybėje.

„Ir toliau stebime pavojingą karinį pasiruošimą neteisėtam jėgos panaudojimui prieš suverenią valstybę“, – Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai sakė Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia.

Jungtinės Valstijos konsultuojasi su Britanija ir Prancūzija dėl bendro karinio atsako į ataką Dumoje, per kurią šeštadienį, medikų duomenimis, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Tačiau V. Nebenzia pareiškė, kad jų tikslas yra nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

„Vienintelis dalykas, kuriuo jie suinteresuoti, yra nuversti Sirijos vyriausybę ir atgrasyti, sulaikyti Rusijos Federaciją“, – tvirtino diplomatas.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley penktadienį pareiškė, kad nereikėtų skubinti karinių veiksmų Sirijoje, bet „atitinkamu momentu reikia kažką daryti“.

„Tokie sprendimai kaip šis neturi būti skubinami“, – sakė N. Haley žurnalistams ir pridūrė, kad per skubėjimą padaroma klaidų.

V. Nebenzia savo ruožtu ragino JAV, Prancūzijos ir Britanijos lyderius „nestumti pasaulio prie tokios pavojingos ribos“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas anksčiau penktadienį perspėjo, kad auganti įtampa tarp pasaulio galybių gali privesti prie „įsisiautėjusios karinės eskalacijos“ Sirijoje.

Nereikėtų skubėti

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley penktadienį pareiškė, kad nereikėtų skubinti karinių veiksmų Sirijoje, bet „atitinkamu momentu reikia kažką daryti“.

„Tokie sprendimai kaip šis neturi būti skubinami“, – sakė N.Haley žurnalistams ir pridūrė, kad per skubėjimą padaroma klaidų.

N. Haley kalbėjo prieš Rusijos iniciatyva rengiamą JT Saugumo Tarybos susirinkimą dėl JAV vadovaujamų karinių veiksmų Sirijoje grėsmės.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas analizuoja visą turimą informaciją ir imasi priemonių, kad būtų išvengta bet kokių nepageidaujamų pasekmių, sakė ji.

„Mes turime žinoti, kad esama įrodymų, ir mes turime žinoti, kad imamės visų būtinų atsargumo priemonių, jeigu imsimės veiksmų“, – kalbėjo ambasadorė.

JAV, Prancūzijos ir Britanijos ekspertų atliktų atskirų tyrimų išvados patvirtino, kad šeštadienį sukilėlių kontroliuojamoje Dumoje buvo įvykdyta cheminė ataka, sakė N.Haley.

N.Haley teigimu, D.Trumpas vis dar nenusprendė, ar imsis veiksmų Sirijoje.

„Mūsų prezidentas dar nepriėmė sprendimo dėl galimų veiksmų Sirijoje“, – sakė ji JT Saugumo Tarybos susirinkime.

Jungtinės Valstijos konsultuojasi su Britanija ir Prancūzija dėl bendro karinio atsako į ataką Dumoje, per kurią šeštadienį, medikų duomenimis, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

„Tačiau jei JAV ir jų sąjungininkės nuspręs veikti Sirijoje, tai bus principo, dėl kurio visi sutariame, gynimas“, – pažymėjo N.Haley, dar pridūrusi, kad užsiminė apie tarptautinio principo nenaudoti cheminio ginklo gynimą.

Pažadėjo gintis

Sirija penktadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė, kad neturės „kito pasirinkimo“ kaip tik gintis, jei Vakarai imsis prieš ją nukreiptų karinių veiksmų.

„Tai ne grasinimas. Tai – pažadas“, – pareiškė Sirijos ambasadorius JT Basharas al Jaafari (Bašaras Džafaris).

Jungtinės Valstijos konsultuojasi su Didžiąja Britanija ir Prancūzija dėl bendro karinio atsako į numanomą cheminę ataką Dumoje, per kurią šeštadienį, medikų duomenimis, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Sirijos diplomatas paminėjo JT chartijos 51 straipsnį, kuriame numatyta, kad bet kuriai valstybei suteikiama teisė į savigyną ginkluoto užpuolimo atveju.

Jei Britanija, Prancūzija ir JAV imsis karinių veiksmų, „neturėtume kito pasirinkimo kaip tik pasinaudoti 51 straipsniu, kuris suteikia mums teisę gintis“, sakė B. al Jaafari.

Kalbėjo telefonu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį per pokalbį telefonu Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui pareiškė norintis „intensyvinti“ derybas dėl taikos Sirijoje, informavo Eliziejaus rūmai.

„Respublikos prezidentas sakė norintis, jog dialogas tarp Prancūzijos ir Rusijos tęstųsi ir intensyvėtų, kad į Siriją atneštume taiką ir stabilumą“, – nurodė Prancūzijos prezidentūra.

V.Putinas ir E.Macronas kalbėjosi telefonu Vakarams svarstant galimybę smogti Sirijai atsakant į numanomą cheminę ataką.

Prancūzijos lyderis išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl blogėjančios situacijos Sirijoje. Jis taip pat „apgailestavo“, kad anksčiau šią savaitę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Rusija vetavo JAV parengtą raginimą vėl įsteigti tarptautinį Bendrąjį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM) ir nustatyti numanomos cheminės atakos Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste kaltininkus.

V.Putinas savo ruožtu perspėjo prancūzų kolegą vengti bet kokių „pavojingų veiksmų“ Sirijoje.

„Pats svarbiausias dalykas yra susilaikyti nuo neapgalvotų ir pavojingų veiksmų, galinčių grubiai pažeisti JT chartiją ir turėsiančių nenuspėjamų pasekmių“, – Rusijos vadovą citavo Kremliaus atstovai spaudai.

E.Macronas ketvirtadienį nacionalinei Prancūzijos televizijai sakė, kad jo šalis turi įrodymų, jog Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimas panaudojo cheminį ginklą.

Prezidentas kiek anksčiau yra sakęs, kad cheminio ginklo panaudojimu Sirijoje buvo peržengta raudona linija.

Tuo metu į Siriją išvyko Cheminio ginklo draudimo organizacija, kuri aiškinsis, ar buvo panaudotas cheminis ginklas Sirijos Dumos mieste.

Kaltę verčia kitiems

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas neigia panaudojęs cheminį ginklą prieš savo gyventojus ir teigė, kad šis įvykis yra surežisuotas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, neva Maskva turi „nepaneigiamų“ įrodymų, kad cheminių ginklų ataka Sirijoje buvo surengta su užsienio slaptosios tarnybos pagalba.

„Turime nenuginčijamų įrodymų, kad tai buvo dar vienas suorganizuotas įvykis ir kad su šiuo suorganizuotu įvykiu yra susijusios tam tikros valstybės, šiuo metu esančios rusofobiškos kampanijos priešakyje, slaptosios tarnybos“, – per spaudos konferenciją sakė S.Lavrovas.

Penktadienį Rusijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Aleksandras Jakovenko tikino, kad už cheminę ataką Sirijoje gali būti atsakingi Sirijos sukilėliai. Esą Rusija kelias savaites siuntė perspėjimus, jog sukilėliai gali įvykdyti tokią ataką. 

Jis taip pat sveikino Cheminio ginklo draudimo organizacijos apsilankymą Sirijoje, siekiant ištirti, ar buvo panaudotas cheminis ginklas. 

„Bet koks vėlavimas gali būti panaudotas Vakarų siekiant sunaikinti įrodymus“, – kalbėjo A.Jakovenko. 

Pasak jo, Rusijos pareigūnai, apsilankę Sirijos Dumos mieste, nerado jokių cheminės atakos pėdsakų. 

Žada priimti sprendimą

Kaip atsakyti į galimą Sirijos cheminę ataką intensyviai tariamasi ir Baltuosiuose rūmuose. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį su patarėjais nacionalinio saugumo klausimais aptarė savo karines galimybes Sirijoje.

„Dabar turime priimti tam tikrus tolesnius sprendimus, tad jie bus priimti gana greitai“, – sakė pirmą kadenciją dirbantis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

„Gaila, kad pasaulis stato mus į tokią poziciją“, – sakė D. Trumpas, gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui atvykus į Baltųjų rūmų Vakarų sparną išdėstyti atsakomojo smūgio galimybių.

JAV pareigūnai atsisakė atmesti tiesioginės karinės kovos su Rusija galimybę. Baltieji rūmai sakė, kad „visos galimybės yra ant stalo“.

Tiesa, Maskva tikino, kad veikia speciali tiesioginė linija JAV ir rusų kariškiams bendrauti apie operacijas Sirijoje, ir abi šalys ja naudojasi.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas teigė, kad vis dar ieškoma tikslių įrodymų, jog cheminę ataką Sirijoje įvykdė šios vyriausybės pajėgos. Amerikietis tikino, jog pagrindinis rūpestis yra užtikrinti, kad atsakas Sirijai nevirstų nekontroliuojamu konfliktu. 

Telkiamos pajėgos

Viduržemio jūros rytinėje dalyje telkiami kariniai pajėgumai.

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį nutarė, kad dėl cheminės atakos Sirijoje „reikia imtis veiksmų“ kartu su JAV ir Prancūzija, pranešė premjerės Theresos May biuras.

Pranešama, kad naktį iš ketvirtadienio į penktadienį ji kalbėjosi su D.Trumpu ir sutarė, kad Sirija turi atsakyti už įvykdytą cheminę ataką.

Jie susitarė „glaudžiai bendradarbiauti“ ieškant sprendimo dėl Sirijos.

Tiesa, Th.May politiniai priešininkai ir kai kurie kolegos konservatoriai ragino prieš bet kokį Jungtinės Karalystės dalyvavimą surengti balsavimą parlamente.

Pasak opozicijoje esančių leiboristų lyderio Jeremy Corbyno, „gyvybiškai svarbu, kad parlamentas turėtų progą iš anksto diskutuoti ir nuspręsti“ dėl bet kokių karinių veiksmų, kurie kelia „pavojingo konflikto eskalavimo pavojų“.

J.Corbynas taip pat priminė Irako karą, kai parlamentarai pritarė dalyvavimui, nors visuomenė tam priešinosi.

Formaliai ministrė pirmininkė turi teisę eiti į karą be parlamento pritarimo, bet per ankstesnius konfliktus nusistovėjo praktika, kad deputatai balsuoja arba prieš imantis karinių veiksmų arba jiems tik prasidėjus.

Kai kurie parlamentarai pritarė Jungtinės Karalystės veiksmams prieš Siriją. Jie perspėjo kad cheminių ginklų naudojimas yra tarptautinės teisės pažeidimas ir negali likti nenubaustas.

Buvęs konservatorių kandidatas į Londono merus Zacas Goldsmithas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Mums reikia aiškaus atsako į Sirijos cheminį įžeidimą.“

Kiti Th.May Konservatorių partijos nariai ragino demonstruoti santūrumą itin sudėtingoje situacijoje.

„Sirijoje turime rinktis iš monstrų vienoje pusėje ir maniakų kitoje“, – BBC sakė Atstovų Rūmų Gynybos komiteto pirmininkas Julianas Lewisas.

Prie Sirijos pakrančių jau priartėjo prancūzų fregata, britų Karališkojo laivyno povandeniniai laivai su sparnuotosiomis raketomis ir amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“, apginkluotas raketomis „Tomahawk“.

„Donald Cook“ turi priešpriešos su rusų kariškiais patirties – jis buvo dislokuotas Juodojoje jūroje per neseniai vykusią krizę Kryme.

Įvardino galimus taikinius

Televizijos kanalas CNBC paskelbė aštuonis galimus Amerikos taikinius Sirijoje. Tarp jų yra du kariniai oro uostai, tyrimų centras ir įstaiga, susijusi su cheminio ginklo gamyba.

Kur konkrečiai yra ši įstaiga, CNBC šaltinis nenurodė. Tačiau jis pridėjo, kad Sirijos armija perkėlė didelę dalį savo pajėgų į oro uostus, kuriuose yra Rusijos kariai. Taip tikimasi, kad JAV nesiryš smogti jiems, nes rizikuotų įsivelti į tiesioginį konfliktą su Rusija.

Antradienį Prancūzijos prezidentas E.Macronas teigė, kad jo pajėgos taikysis į Sirijos vyriausybės objektus, kuriuose gali būti gaminami cheminiai ginklai, jeigu nuspręs smogti režimui po įtariamos cheminės atakos opozicijos bastione.

„Mūsų sprendimas nebus nukreiptas prieš režimo sąjungininkus ir (nebus) ataka prieš ką nors, ... veikiau (tai bus) režimo cheminių pajėgumų puolimas“, – sakė E.Macronas.

Leidinys „The New York Times“ pentadienį pranešė, kad beveik visos oro linijos atsisakė skrydžių virš Sirijos, dėl kilusios konflikto grėsmės. 

Europos aviacijos saugos agentūra dar trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame raginama neskristi virš rytinės Viduržemio jūros teritorijos. Tokį patį pranešimą išplatino ir Rusijos aviacija. 

Tarp kompanijų, pakeitusių savo skydžių maršrutus, yra „Lufthansa“, „Air France“ ir „easyJet“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.