Buvusiam CŽV agentui pareikšti kaltinimai šnipinėjus Kinijai

JAV Teisingumo departamentas antradienį paskelbė oficialiai apkaltinęs buvusį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentą šnipinėjus Kinijai.

JAV Teisingumo departamentas antradienį paskelbė oficialiai apkaltinęs buvusį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentą šnipinėjus Kinijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV Teisingumo departamentas antradienį paskelbė oficialiai apkaltinęs buvusį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentą šnipinėjus Kinijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 12:40 PM, atnaujinta May 9, 2018, 12:43 PM

Ši byla gali būti susijusi su prieš aštuonerius metus įvykusiu CŽV informatorių tinklo Kinijoje išardymu.

Praėjus trejiems metams po to, kai 2007-aisiais paliko CŽV, Jerry Chun Shing Lee gavo pinigų iš Kinijos žvalgybos pareigūnų mainais už informaciją, „susijusią su Jungtinių Valstijų nacionaline gynyba“, nurodė Teisingumo departamentas.

J. Chun Shing Lee, 53 metų natūralizuotas amerikietis, tuo metu gyveno Honkonge. Kinijos agentai pateikė jam prašymų suteikti konkrečios informacijos, o už ją gautus grynuosius pinigus jis paslėpė.

J. Chun Shing Lee buvo areštuotas šių metų sausį. Jo arešto orderyje buvo rašoma, kad 2012 metais Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai, turėję teismo sankciją, slapta apieškojo J. Chun Shing Lee bagažą ir rado užrašų knygelių su slapta dirbančių CŽV agentų bei informatorių pavardėmis, kontaktais ir kita informacija apie juos.

2012 metais per savanoriškus pokalbius su FTB agentais J. Chun Shing Lee, CŽV dirbęs 14 metų, prisipažino parengęs dokumentą su slapta informacija Kinijos agentams.

Tačiau jis buvo areštuotas tik po šešerių metų.

Antradienį J. Chun Shing Lee buvo pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo rinkti ar perduoti su nacionaline gynyba susijusią informaciją užsienio vyriausybei bei dėl neteisėto dokumentų, susijusių su nacionaline gynyba, saugojimo.

Pareigūnai nenurodė, kodėl prireikė tiek metų kaltinimams pareikšti, taip pat nepatikslino, kokią medžiagą kinams perdavė buvęs CŽV operatyvinis darbuotojas.

Kaltinimai J. Chun Shing Lee pareikšti JAV žvalgybos bendruomenėje jau kurį laiką tvyrant susirūpinimui, kad Pekinui pavyko suvaržyti CŽV operacijas Kinijoje.

„The New York Times“ pernai pranešė, kad nuo 2010 metų iki 2012-ųjų pabaigos kinai nužudė „mažiausiai tuziną“ CŽV informatorių Kinijoje, o dar šešis ar daugiau jų įkalino.

„Kurmio“ paieškos agentūroje atvedė prie vieno asmens, „buvusio operatyvininko“, dabar gyvenančio kažkur Azijoje, tąsyk rašė dienraštis. Visgi sulaikyti jį nepakako informacijos.

Tačiau kai kurie žmonės agentūroje kaltino ne „kurmį“, o aplaidų darbą, pažymėjo „The New York Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?