CŽV ruošiasi atsisakyti kalinių kankinimo metodų

JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV) vadovauti pradedanti Gina Haspel pripažino, kad agentūros ilgą laiką naudoti kankinimo metodai neveikia, o ateityje pažadėjo išvengti žiauraus kalinių tardymo.

G.Haspel kandidatūrai priešinamasi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
G.Haspel kandidatūrai priešinamasi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
G.Haspel kandidatūrai priešinamasi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
G.Haspel kandidatūrai priešinamasi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 12, 2018, 3:05 PM, atnaujinta May 12, 2018, 3:06 PM

Senato žvalgybos komiteto narių apklausiama G.Haspel ruošiasi užimti CŽV vadovo postą po to, kai valdybos direktorius Mike’as Pompeo prezidento Donaldo Trumpo buvo pakviestas vadovauti JAV valstybės departamentui.

Per savo patvirtinimo pokalbį jį pakeisianti G.Haspel teigė neleisianti žvalgybos institucijai atnaujinti griežtų apklausų ir tardymų.

Po rugsėjo 11-osios išpuolių išpopuliarėjęs toks agentų elgesys smarkiai pakirto pasitikėjimą CŽV ir Amerika.

„Neleisčiau CŽV užsiimti veiksmais, kuriuos laikyčiau morališkai neteisingais, net jei įstatymas jų nedraustų“, – teigė 33 metus agentūroje dirbanti G.Haspel.

Tiesa, ji išsisuko nuo klausimo, ar agentūros vykdyti kankinimai buvo morališkai neteisingi, tačiau užsiminė mananti, kad tokie tardymo metodai ne visada veiksmingi.

61-erių pareigūnę į postą pasiūlęs JAV lyderis remia įtariamų teroristų kankinimą ir simuliuotą skandinimą, kuris ilgai buvo taikomas slaptuose CŽV kalėjimuose visame pasaulyje.

Pirmąja CŽV vadove moterimi besiruošianti tapti G.Haspel taip pat yra prisidėjusi prie tokių tardymo metodų taikymo jos vadovautame slaptame sulaikymo centre Tailande, o vėliau leido sunaikinti kankinimų vaizdo įrašus.

Dėl to ją sukritikavo ir respublikonas senatorius Johnas McCainas: „Tikiu, kad ji patriotė ir mūsų šaliai paaukojo savo gyvenimą, bet jos nenoras pripažinti, kad kankinimai yra nemoralu, ir vaidmuo prižiūrint užsienyje kankinimus vykdančius amerikiečius verčia mane raginti nepatvirtinti jos kandidatūros.“

Viešas gyvenimas – naujiena G.Haspel, kuri daugiau nei tris dešimtmečius praleido dirbdama po priedanga, rinkdama informaciją trečiojo pasaulio šalyse.

Dėl to per jos klausymą į JAV Senato salę įsiveržė protestuotojai, skanduojantys „Kruvinoji Gina“ ir „Nuteiskite kankintojus!“

„Suprantu, kad yra daug nesutarimų dėl CŽV sulaikymo ir apklausimo programos efektyvumo. Bet aš manau, kad agentūrai pavyko surinkti vertingos informacijos, kuri užkirto kelią tolesniam terorui.

Sunku pasakyti, ar kitaip būtų pavykę ją surinkti“, – savo rašytine forma pateiktuose atsakymuose dėstė G.Haspel.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.