Dvigubas agentas Sergejus Skripalis paleistas iš ligoninės, Rusija reikalauja kontakto

Penktadienį iš ligoninės paleistas Sergejus Skripalis, skelbia AP. Jį su dukra bandyta nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga<br>AFP/Scanpix nuotr.
GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Skripalis apnuodytas kovo 4 dieną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Skripalis apnuodytas kovo 4 dieną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Skripalis gydytas 2 mėnesius.<br>lrytas.lt montažas.
S.Skripalis gydytas 2 mėnesius.<br>lrytas.lt montažas.
J.Skripal paleista iš ligoninės balandį. <br>Twitter nuotr.
J.Skripal paleista iš ligoninės balandį. <br>Twitter nuotr.
Solsberyje ilgai buvo pavojinga vaikščioti šalia apnuodijimo vietos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Solsberyje ilgai buvo pavojinga vaikščioti šalia apnuodijimo vietos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-18 12:36, atnaujinta 2018-05-18 16:46

Maskva reikalauja asmeninio kontakto su Sergejumi Skripaliu, o jei buvęs dvigubas agentas nenori bendrauti su Rusija, jis turi pats apie tai pranešti, penktadienį pareiškė Rusijos ambasadorius Londone Aleksandras Jakovenka.

„Taip, žinoma (reikalaujame asmeninio kontakto). Tai numatyta 1963-ųjų Vienos konvencijoje, ir asmuo turi pasakyti tai asmeniškai. Šiandien niekas negirdėjo jo balso, niekas nematė jo nuotraukų, niekas nežino kokios būsenos jis yra.

Taigi, pagal konvenciją, turime įsitikinti, kad šis žmogus yra gyvas, kad jam viskas gerai. Ir tada, jei jis pasakys, jog jam nereikalingos mūsų paslaugos, šią istoriją baigiame“, – per spaudos konferenciją Londone pareiškė A. Jakovenko.

Taip jis atsakė į vieno žurnalisto klausimą, ar Rusija reikalaus susitikimo su S. Skripaliu, jei jis pats to nenori ir galimai nerimauja dėl savo saugumo.

Pagrindine problema ambasadorius pavadino tai, kad Maskvai nesuteikiama prieigos prie S. Skripalio.

„Turime asmeniškai iš jo išgirsti, kokį sprendimą jis priims“, – pridūrė Rusijos diplomatas.

Apnuodyti pavojinga medžiaga

S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo apnuodyti Anglijos Solsberio mieste kovo 4 dieną. Jo dukra buvo paleista iš ligoninės balandį. 

„Džiugu girdėti, kad S.Skripalis pakankamai gerai jaučiasi, kad galėtų palikti ligoninę“, – teigė ligoninės vadovė Cara Charles-Barks.

S.Skripalis beveik mėnesį buvo kritinės būklės. Balandžio 7 dieną televizija jis atgavo sąmonę ir ėmė kalbėti.

Kaip teigia britų ekspertai, 66 metų buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas ir jo 33 metų dukra kovo 4 dieną buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkės Vakaruose dėl šios atakos panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą kaltina Rusiją, bet Maskva kategoriškai neigia su tuo kaip nors susijusi.

Ligoninės slaugos direktorė Lorna Wilkinson pridūrė: „Tai svarbus etapas S.Skripalio sveikimo procese, dabar vyksiančiame nebe ligoninėje.“

Abiejų pacientų dabartinė buvimo vieta neatskleidžiama, siekiant užtikrinti jų saugumą.

„Gydyti jį ir du kitus žmones, apnuodytus šia nervus paralyžiuojančia medžiaga, ir tuo pačiu užtikrinti pačią geriausią priežiūrą kitiems nuo mūsų ligoninės priklausomiems pacientams buvo milžiniškas ir precedento neturintis iššūkis“, – sakė L. Wilkinson.

Sukėlė tarptautinį konfliktą

Jungtinė Karalystė sako, kad Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga ir kad su šia ataka yra susijusi Rusija. Maskva kategoriškai neigia šiuos kaltinimus, dar labiau pabloginusius Rusijos ir Vakarų šalių santykius.

Jungtinių Tautų ekspertai patvirtino, kad buvo panaudota itin gryna nervus paralyžiuojanti medžiaga, bet jos tikslaus pavadinimo neįvardijo ir nenurodė, kas galėtų būti atsakingas už apnuodijimą.

Rusija reikalauja, kad Britanija pateiktų įrodymų savo kaltinimams pagrįsti, taip pat prašė suteikti galimybę konsuliniams pareigūnams pabendrauti su S. Skripaliu, tebeturinčiu Rusijos pilietybę, ir jo dukterimi.

S. Skripalis, britų saugumo tarnyboms perdavinėjęs informaciją apie Europoje veikiančius rusų agentus, Rusijoje buvo demaskuotas ir įkalintas.

2010 metais jis buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms per apsikeitimą šnipais ir persikėlė gyventi į Britaniją

Skripalių apnuodijimas sukėlė diplomatinę krizę: Vakarų šalys, daugiausiai Europos Sąjungos narės ir JAV, išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė lygiavertėmis priemonėmis.

Kur atsidurs išleisti iš ligoninės?

Kai iš ligoninės buvo paleista J.Skripal, Jungtinės Karalystės valdžia svarstė galimybę siūlyti jiems persikelti į Jungtines Valstijas ir pasikeisti pavardes.

Jungtinės Karalystės žvalgybos agentūra MI6 tokį variantą aptarė su kolegomis iš CŽV, „siekdama išvengti naujų bandymų nužudyti“ Skripalius.

Be JAV, Skripaliai gali rinktis gyventi Kanadoje, Australijoje arba Naujojoje Zelandijoje, tačiau, šaltinių teigimu, pirmenybė teikiama Jungtinėms Valstijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.