Irako teismas belgų džihadistui už narystę IS skyrė mirties bausmę

Irako teismas antradienį už narystę „Islamo valstybėje“ (IS) nuteisė mirti belgų džihadistą, kuris propagandiniuose filmukuose grasino Europai.

 Irako teismas antradienį už narystę „Islamo valstybėje“ (IS) nuteisė mirti belgų džihadistą, kuris propagandiniuose filmukuose grasino Europai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irako teismas antradienį už narystę „Islamo valstybėje“ (IS) nuteisė mirti belgų džihadistą, kuris propagandiniuose filmukuose grasino Europai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 1:46 PM, atnaujinta May 22, 2018, 1:51 PM

Bausmė Tarikui Jadaounui, žinomam Abu Hamzos al Beljiki slapyvardžiu, turi būti įvykdyta pakariant.

Anksčiau T. Jadaounas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl virtinės kaltinimų terorizmu, tvirtino, kad „buvo suklaidintas“, ir prašė malonės.

1988 metais gimęs T. Jadaounas, kuris rugpjūčio mėnesį buvo sučiuptas buvusiame IS bastione Mosule, prieš Bagdado teismą stojo vilkėdamas smėlio spalvos kalinio uniformą.

Posėdis truko mažiau nei 10 minučių. Perskaičius kaltinimus T. Jadaounas atsisakė gintis ir teisėjas nuteisė jį pakarti.

Marokiečių kilmės T. Jadaounas per pirmą teismo posėdį gegužės 10 dieną sakė, kad „vienas aukščiausio rango IS vadų“ jį privertė pasirodyti klipuose, kuriuose grasinama atakomis Belgijai ir Prancūzijai.

Toje filmuotoje medžiagoje sakoma, kad T. Jadaounas pelnė pravardę „naujasis Abaaoudas“, pagal jo tėvynainį, vieną 2015 metų lapkričio atakų Paryžiuje organizatorių Abdelhamidą Abaaoudą.

Anksčiau tyrėjai įtarė, kad T. Jadaounas buvo atsakingas už „kalifato jaunuolius“ – maždaug 60 vaikų nuo aštuonerių iki 13 metų, kurie buvo intensyviai treniruojami ir mokomi naudotis ginklais.

Iš viso Irako teismai už priklausymą IS mirti nuteisė daugiau kaip 300 žmonių, įskaitant dešimtis užsieniečių, praėjusį mėnesį sakė šaltiniai teismų sistemoje.

Nuo sausio maždaug 100 užsieniečių Bagdade buvo nuteisti mirti, o dar maždaug 185 – kalėti iki gyvos galvos, sakė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.