Maskvoje – išpuolis prieš vieną žymiausių XIX a. paveikslų, nusikaltėlis suimtas

Rusijos policija šeštadienį pranešė suėmusi vyrą, kuris Maskvos Tretjakovo galerijoje apgadino vieną žinomiausių XIX amžiaus tapytojo Iljos Repino paveikslų, kuriame pavaizduotas Ivanas Rūstusis, žudantis savo sūnų.

 Paveiksle pavaizduotas Ivanas Rūstusis, žudantis savo sūnų.
 Paveiksle pavaizduotas Ivanas Rūstusis, žudantis savo sūnų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2018, 2:47 PM, atnaujinta May 26, 2018, 2:48 PM

Pasak policijos, vyras, pagriebęs metalinį atitvaro stulpelį, sudaužė stiklą, kuris dengė garsųjį I. Repino nutapytą XVI amžiaus Rusijos caro paveikslą, pavadintą „Ivanas Rūstusis ir jo sūnus Ivanas 1581 metų lapkričio 16 dieną“.

Tretjakovo galerija pranešė, kad paveikslas buvo „rimtai apgadintas“.

„Drobė trijose vietose įplyšo... Dėl stiklo duženų buvo apgadintas rėmas“, – pranešė galerija.

„Laimei, vertingiausia dalis nebuvo apgadinta“, – pridūrė galerija, turėdama omenyje caro ir jo sūnaus veidus ir rankas.

Galerijos pranešime nurodoma, kad incidentas įvyko penktadienio vakare, prieš pat muziejaus uždarymą.

„Vyras įėjo į jau tuščią Iljos Repino salę. Jis apėjo darbuotojus, kurie jau tikrino sales prieš uždarymą, ir, pagriebęs metalinį stulpelį, kelis kartus smogė į paveikslo stiklą“, – pareiškė galerija.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad 37-metis vyras iš Voronežo miesto tai padarė dėl „istorinių priežasčių“.

Policija vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame suimtasis aiškina, jog taip pasielgė veikiamas alkoholio.

„Atėjau jo [paveikslo] pažiūrėti. Vakare nuėjau į kavinę, jau norėjau išeiti, bet išgėriau 100 gramų degtinės. Degtinės negeriu, todėl apsuko galvą“, – paaiškino vyras.

Ne pirmas išpuolis

Ultrapatriotų grupės ir anksčiau yra protestavusios prieš paveikslą, visų pirma 2013 metais, kai monarchistai pareikalavo jo nebeeksponuoti.

Galerija atsisakė tai padaryti ir sustiprino paveikslo apsaugą.

Išpuolis prieš garsųjį paveikslą taip pat surengtas ne pirmą kartą. 1913 metais vyras į jį dūrė peiliu. Ilja Repinas tuomet dar buvo gyvas ir dalyvavo restauruojant paveikslą.

Nuo 1913-ųjų paveikslas yra uždengtas stiklu.

Rusijos valstybės pareigūnai siekia reabilituoti Ivaną Rūstųjį, kuris Rusiją valdė nuo 1547 iki 1583 metų ir dėl vadinamosios opričninos – valstybinės represijų sistemos – užsitarnavo pravardę „Rūstusis“. Jis taip pat nužudė savo sūnų, greičiausiai netyčia, kai buvo apimtas pykčio priepuolio.

2017 metų birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad ši istorija yra „legenda“, kurią Vakarai naudoja prieš Rusiją.

„Ar jis nužudė savo sūnų? Ar ne? Daugelis ekspertų sako, kad ne, kad tai išgalvojo [Romos] popiežiaus nuncijus, kuris atvyko į Rusiją derybų ir mėgino stačiatikišką Rusiją paversti katalikiškąja Rusija“, – pareiškė V. Putinas.

O 2016 metų spalį Oriolo mieste, esančiame už maždaug 335 kilometrų į pietus nuo Maskvos, buvo inauguruotas prieštaringai vertinamas pirmasis paminklas XVI-ojo amžiaus tironui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.