Donaldas Trumpas su diktatoriais sutaria geriau, nei su premjerais

JAV prezidento Donaldo Trumpo darbotvarkėje – istoriniai lūžiai. Antradienį – pirmą kartą prie derybų stalo su Šiaurės Korėjos lyderiu, praėjusį savaitgalį – pjautynės su artimiausiais sąjungininkais.

Prieš susitikdamas su Kim Jong-unu JAV prezidentas D.Trumpas G7 susitikime pademonstravo, kad pasaulio galiūnių vienybė jam visai nerūpi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prieš susitikdamas su Kim Jong-unu JAV prezidentas D.Trumpas G7 susitikime pademonstravo, kad pasaulio galiūnių vienybė jam visai nerūpi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC, AFP, „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 13, 2018, 8:50 AM, atnaujinta Jun 13, 2018, 8:57 AM

Antradienį Singapūre 9 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku turėjusio prasidėti D.Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimo pasaulis laukė sulaikęs kvapą.

Derybų dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo kaina didžiulė, o iki jų JAV vadovas parodė: niekas nėra svarbiau už progą parodyti savo stiprią ranką.

Į pirmąjį Šiaurės Korėjos ir JAV lyderių susitikimą istorijoje atvykusius šalių vadovus pasitiko sustiprinto saugumo jausmas gatvėse ir viltys, kad derybos padės žengti pirmąjį žingsnį link Šiaurės Korėjos nusiginklavimo.

Tiesa, įtampą prieš pat susitikimą dar labiau pakurstė nesėkme pasibaigęs Didžiojo septyneto susitikimas.

G7 lyderiai pasirašė bendrą deklaraciją, tačiau D.Trumpas vėliau ją pasmerkė ir taip sukėlė savo sąjungininkų nuostabą.

Sukluso ir ekspertai, laukiantys žinių apie Singapūre vykstantį lyderių susitikimą.

„Jei D.Trumpas negali išsiderėti dėl plieno su vienu iš mūsų artimiausių sąjungininkų, kaip jis susitars dėl branduolinio nusiginklavimo su vienu iš didžiausių mūsų priešų?“ – prieš susitikimą Singapūre svarstė buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas.

Užsipuolė sąjungininką

Nerimą dėl Singapūro derybų paskatino anksčiau iš G7 susitikimo išvykęs D.Trumpas, asmeniškai užsipuolęs Kanados premjerą Justiną Trudeau, – pareiškęs, esą jis yra labai nesąžiningas.

Per spaudos konferenciją Kanados lyderis pakartojo nepritariantis JAV grasinimams įvesti muitus aliuminiui ir plienui ir įspėjo nuo liepos 1 dienos suduosiantis atsakomąjį smūgį.

Vašingtono pareigūnai atskleidė, jog D.Trumpą tokie J.Trudeau žodžiai smarkiai supykdė.

Jo pagalbininkai suskubo aiškinti, kad Kanados premjeras tik išvykus D.Trumpui išdrįso sukritikuoti JAV, todėl yra bailys.

„Pragare yra vieta bet kuriam užsienio lyderiui, kuris piktavališkai mezga diplomatinius santykius su D.Trumpu, o tada, jam jau išėjus pro duris, smeigia peilį į nugarą“, – apie J.Trudeau kalbėjo JAV prezidento patarėjas prekybai Peteris Navarro.

Sunkiau negu galvojo

Emocijų pliūpsnis po G7 susitikimo įstūmė D.Trumpą į dar nepatogesnę padėtį prieš akistatą su Kim Jong-unu.

„D.Trumpas nenori susimauti dviejuose susitikimuose iš eilės, kad žmonės nepamanytų, jog jis ir yra problema“, – kalbėjo analitinio centro Tarptautinių santykių tarybos („Council on Foreign Relations“) vadovas Richardas Haasas.

JAV delegacija į derybas su Šiaurės Korėja atvyko žadėdama unikalias saugumo garantijas mainais už nusiginklavimą.

Anksčiau Baltieji rūmai tikino, kad su Kim Jong-unu dviese pasimatęs JAV lyderis Singapūre galėtų surengti ir daugiau susitikimų, tačiau vakar paaiškėjo, jog D.Trumpo skrydis namo suplanuotas jau šiandien vakare.

Apie tai, jog paruošiamosios derybos juda greičiau, nei tikėtasi, bylojo ir tai, kad po dienos pasirengimo Šiaurės Korėjos lyderis pirmadienio vakarą priėmė Singapūro užsienio reikalų ministro Viviano Balakrishnano kvietimą pasivaikščioti po naktinį miestą.

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo teigė, kad Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas – vienintelis kelias iš aklavietės, kurioje dėl Pchenjano ginklų bandymų atsidūrė ir taip prasti šių valstybių santykiai.

Bet ir prieš septynių labiausiai industrializuotų pasaulio galiūnių susitikimą D.Trumpas žadėjo, kad ten lengva ranka pasieks prekybos susitarimą, kurio iškovoti niekas kitas, išskyrus jį patį, negalėtų. Tačiau situacija pasirodė kur kas sudėtingesnė.

Nors diplomatai iš paskutiniųjų stengėsi susitarti dėl komunikato teksto, o prie bendro stalo sėdo ir šalių vadovai, per susitikimą pasirašytą tekstą D.Trumpas vėliau atmetė.

Aiškus Vakarų susiskaldymas

D.Trumpo sprendimą nepasirašyti susitarimo griežtai sukritikavo jį palaikę lyderiai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad jo apsigalvojimas privertė atsipeikėti ir nuliūsti. O Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas įspėjo, jog diplomatija neturi būti pagrįsta pykčio priepuoliais.

Beje, pasaulio lyderių mėginimą derėtis su demonstratyviai pavėlavusiu ir anksčiau į Singapūrą išvykti nusprendusiu D.Trumpu užfiksavo fotografai. Nuotrauka, kurioje ant stalo pasirėmusios A.Merkel vadovaujami lyderiai kalbasi su rankas kietai sunėrusiu JAV vadovu, akimirksniu tapo Vakarų susiskaldymo simboliu.

Imta liūdnai juokauti, kad G7 grupė, jau ir taip sumažėjusi po Krymo okupacijos išmetus Rusiją, nuo šiol veiks dar sudėtingesniu formatu: šešios valstybės vienoje, o D.Trumpas – kitoje barikadų pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?