Seulo laikraščiai sveikina derybas Singapūre kaip pirmą žingsnį taikos link

Dauguma Pietų Korėjos laikraščių trečiadienį su atsargiu optimizmu reagavo į išvakarėse Singapūre įvykusį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno istorinį susitikimą.

Dauguma Pietų Korėjos laikraščių trečiadienį su atsargiu optimizmu reagavo į išvakarėse Singapūre įvykusį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno istorinį susitikimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dauguma Pietų Korėjos laikraščių trečiadienį su atsargiu optimizmu reagavo į išvakarėse Singapūre įvykusį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno istorinį susitikimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-13 10:44, atnaujinta 2018-06-13 10:47

Visgi vienas konservatyvios pakraipos dienraštis pasmerkė viršūnių susitikime pasiektą susitarimą, pavadinęs jį „absurdu“.

Centristinės pakraipos dienraštis „Hankook“ pažymi, kad po antradienį įvykusio viršūnių susitikimo paskelbtame bendrame lyderių pareiškime nėra Vašingtono ankstesnio reikalavimo dėl „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“, taip pat stinga konkretaus grafiko, kaip bus siekiama šio tikslo.

Šis reikalavimas pakeistas Pchenjano įsipareigojimu „imtis žingsnių dėl visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

„Kalbant apie svarbiausią klausimą... panašu, kad rezultatas neatitinka lūkesčių“, – rašo „Hankook“ savo redakcinėje skiltyje.

Tačiau dienraštis priduria, kad vėlesnėse derybose bus sutarta dėl konkrečių Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo likvidavimo žingsnių, pažymėdamas, kad derybos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir ilgalaikės taikos tarp Seulo ir Pchenjano „tik prasidėjo“.

Dienraštis „JoongAng“ išreiškė atsargų optimizmą dėl antradienį pasiekto susitarimo, nors kol kas nėra jokio Šiaurės Korėjos denuklearizacijos grafiko.

„Negalime laikyti šio susitikimo nesėkme. Bet kokiu atveju tai istorinis įvykis, nes susitiko dviejų priešininkių lyderiai. Buvo žengtas pirmasis žingsnis siekiant užbaigti nuo Korėjos karo daug dešimtmečių trunkantį priešiškumą“, – rašo „JoongAng“.

Tuo tarpu konservatyvios pakraipos dienraštis „Chosun“ pažėrė griežtos kritikos D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasirašytam susitarimui.

„Birželio 12-osios susitarimas yra toks piktinantis ir absurdiškas, kad net sunku patikėti savo akimis“, – rašo dienraštis savo redakcinėje skiltyje.

„Chosun“ pasmerkė D. Trumpą už pažadą neberengti kasmetinių bendrų JAV ir Pietų Korėjos karinių pratybų, kurį prezidentas davė Šiaurės Korėjai nė nepradės savo branduolinio arsenalo likvidavimo proceso.

Panašiai situaciją įvertino ir konservatyvi opozicinė Laisvosios Korėjos partija, kurios lyderis Hong Joon-pyo viršūnių susitikimą pavadino „didžiule nesėkme“.

Tuo tarpu kairiojo sparno dienraštis „Hankyoreh“ savo redakcinėje skiltyje tryško entuziazmu dėl D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, kuris, anot jo, „pradėjo naują didžių pokyčių skyrių“ JAV ir Šiaurės Korėjos santykiuose.

Sprendimas neberengti bendrų JAV ir Pietų Korėjos pratybų, kurias Pchenjanas laiko pasirengimu būsimai agresijai prieš Šiaurės Korėją, taps impulsu tolesniam Šaltojo karo priešininkių santykių gerinimui ir Šiaurės Korėjos denuklearizacijai, rašo „Hankyoreh“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.