Jordanijos karalius surengė retas derybas su Izraelio premjeru

Jordanijos karalius Abdullah II pirmadienį surengė Amane retas derybas su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, per kurias daugiausiai dėmesio skirta įstrigusiam Artimųjų Rytų taikos procesui ir Jeruzalės statusui.

 Karalius Abdullah sakė, kad Jeruzalės klausimo, vienos opiausių Izraelio ir palestiniečių konflikto sričių, išsprendimas yra „raktas taikai pasiekti“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Karalius Abdullah sakė, kad Jeruzalės klausimo, vienos opiausių Izraelio ir palestiniečių konflikto sričių, išsprendimas yra „raktas taikai pasiekti“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 10:14 AM

Jordanija ir Egiptas – vienintelės arabų valstybės, pasirašiusios su Izraeliu taikos sutartis. Šis B.Netanyahu vizitas karalystėje buvo pirmasis nuo 2014 metų.

Karalius pabrėžė „būtinybę toliau stengtis išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, remiantis dviejų valstybių sprendiniu“, nurodė Jordanijos karališkieji rūmai, turėdami omenyje palestiniečių valstybės įkūrimą.

„Vienintelis būdas pasiekti taiką ir stabilumą regione“ būtų sprendimas „leisti įkurti Palestinos valstybę su 1967 metų birželio sienomis ir su sostine Rytų Jeruzalėje, kuri taikiai ir saugiai sugyventų su Izraeliu,“ rūmai citavo monarcho žodžius.

Karalius Abdullah sakė, kad Jeruzalės klausimo, vienos opiausių Izraelio ir palestiniečių konflikto sričių, išsprendimas yra „raktas taikai pasiekti“.

Palestiniečiai nori, kad Jeruzalės rytinė dalis taptų jų būsimos valstybės sostine, bet Izraelis visą miestą laiko savo amžina ir nedaloma sostine.

„Karalius ir premjeras aptarė įvykius regione, taip pat pastangas skatinti taikos procesą ir dvišalius santykius“, – sakoma Izraelio lyderio atstovo Ofiro Gendelmano „Twitter“ žinutėje.

„Ministras pirmininkas Netanyahu pakartojo, kad Izraelis lieka įsipareigojęs palaikyti šventųjų vietų Jeruzalėje status quo“, – pridūrė jis.

Pagal šiuo metu galiojantį susitarimą tik musulmonams leidžiama melstis al Aksos mečetėje ant Šventyklos kalno. Žydams šiame komplekse leidžiama lankytis, bet melstis jie gali tik prie Raudų (Vakarų) sienos – senovinės Jeruzalės šventyklos liekanų.

Izraelis ir Jordanija 1994 metais pasirašė taikos susitarimą, užbaigusį 46 metus trukusią priešpriešą. Pagal jį pripažįstamas karalystės „istorinis vaidmuo“ prižiūrint musulmonų šventąsias vietas Jeruzalėje.

Izraelis vasarį paskyrė naują ambasadorių Amane, abiejų šalių santykiams normalizavusis po pernai liepą įvykusio incidento, kai žydų valstybės ambasados apsaugininkas nušovė du jordaniečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.