ES apgailestauja dėl JAV pasitraukimo iš JT Žmogaus teisių tarybos, Izraelis jį palaiko

Didžioji Britanija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos antradienį pareiškė apgailestaujančios dėl JAV sprendimo pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos, bet Izraelis tokį Vašingtono žingsnį sveikina.

JAV ambasadorė prie JT N. Haley antradienį paskelbė apie JAV pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos ir apkaltino instituciją „nesibaigiančiu priešiškumu Izraelio atžvilgiu“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
JAV ambasadorė prie JT N. Haley antradienį paskelbė apie JAV pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos ir apkaltino instituciją „nesibaigiančiu priešiškumu Izraelio atžvilgiu“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“-AFP-BNS inf.

Jun 20, 2018, 8:32 AM, atnaujinta Jun 20, 2018, 8:35 AM

„JAV sprendimas pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos kelia apgailestavimą. Mes neslepiame, kad Didžioji Britanija norėtų Žmogaus teisių tarybos reformos, bet esame pasiryžę stiprinti Tarybą iš vidaus“, – sakoma JK Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Boriso Johnsono pranešime.

Anot jo, „Britanijos parama Žmogaus teisių tarybai išlieka nepalaužiama“.

Europos išorės veiksmų tarnybos atstovės Majos Kocijančič atstovės pareiškime pabrėžiama, kad ES „ir toliau visame pasaulyje gins žmogaus teises ir pagrindines laisves, kad ir kas atsitiktų“, taip pat ir bendradarbiaujant su JAV.

Be to, jos pareiškime sakoma, kad Vašingtono sprendimas gali „pakirsti gynėjo ir čempiono demokratijos srityje vaidmenį, kurį pasaulyje atlieka JAV“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pareiškė nusivylęs JAV sprendimu ir pridūrė, jog „tikrai norėtų“, kad Vašingtonas pasiliktų Žmogaus teisių taryboje.

„JT žmogaus teisių struktūra atlieka labai svarbų vaidmenį skatinant ir ginant žmogaus teises visame pasaulyje“, – sakoma jo biuro išplatintame pareiškime.

Tuo tarpu Izraelis, kurio veiksmus Gazos Ruože ir Palestinos atžvilgiu JT Žmogaus teisių taryba dažnai kritikavo, sveikino JAV pasitraukimą iš organizacijos.

„Izraelis reiškia dėkingumą prezidentui Donaldui Trumpui, valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo ir nuolatinei atstovei (JT) Nikki Haley už drąsų sprendimą, priimtą dėl veidmainystės ir melu vadinamojoje JT Žmogaus teisių taryboje“, – pareiškime nurodė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

JAV ambasadorė prie JT N. Haley antradienį paskelbė apie JAV pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos ir apkaltino instituciją „nesibaigiančiu priešiškumu Izraelio atžvilgiu“.

M. Pompeo savo ruožtu pareiškė, kad Žmogaus teisių tarybos veikla kelia grėsmę Jungtinių Valstijų nacionaliniams interesams.

„Nebedalyvausime organizacijos, kuri pakerta mūsų bei mūsų sąjungininkų nacionalinius interesus, veikloje“, – sakė valstybės sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.