Rusija užsipuolė JAV dėl išstojimo iš JT Žmogaus teisių tarybos

JAV tikriausiai norėjo pasinaudoti Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba savo interesų labui bei nubausti joms nepalankias šalis, sakoma trečiadienį paskelbtame Rusijos misijos JT pranešime.

 Antradienio vakarą JAV ambasadorė JT pareiškė, kad jos šalis traukiasi iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antradienio vakarą JAV ambasadorė JT pareiškė, kad jos šalis traukiasi iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 11:08 AM, atnaujinta Jun 20, 2018, 4:53 PM

Šis pareiškimas pasirodė JAV išvakarėse paskelbus apie savo pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos.

„Atrodo, kad Jungtinės Valstijos norėjo paversti šią Tarybą nuolaidžiu instrumentu, kuris galėtų veikti (JAV) interesų labui bei bausti joms nepalankias šalis. Atsižvelgus į šią aplinkybę, JAV bandymai apkaltinti praktiškai visą pasaulį Tarybos veiklos politizavimu ir jų iniciatyvos žlugimu atrodo ciniškai“, – pareiškė Rusijos misijos prie JT atstovas spaudai Fiodoras Stržižovskis.

JT Žmogaus teisių taryba „yra pagrindinė tarptautinė bendro žmogaus teisių skatinimo ir gynimo platforma, besivadovaujanti nešališkumo, objektyvumo, nediskriminavimo, konstruktyvaus dialogo ir bendradarbiavimo principais“, nurodė jis.

„Ši JT agentūra, lygiai kaip ir visa JT sistema, yra įsipareigojusi tarnauti visoms šalims narėms, o ne vienai jų ar šalių grupei. Deja, mūsų kolegos Vašingtone to arba nesupranta, arba nepripažįsta. Tarptautinės bendruomenės reakcija į jų ketinimus dėl Tarybos reformų aiškiai parodė, kad jie vieni (norėjo) tai padaryti“, – teigė F.Stržižovskis.

Rusija pripažįsta, kad „Žmogaus teisių tarybos veikloje esama tam tikrų trūkumų, tačiau praeityje ji įrodė savo perspektyvumą“, sakė jis.

„Rusija tęs savo konstruktyvią veiklą Žmogaus teisių taryboje, siekdama palaikyti lygų dialogą ir bendradarbiavimą žmogaus teisių klausimais. Taigi, Rusija kandidatuos dėl vietos Žmogaus teisių taryboje 2021-2023 metais“, – pridūrė Rusijos misijos JT atstovas spaudai.

„JAV dar kartą sudavė stiprų smūgį savo žmogaus teisių padėties reputacijai, pademonstruodama, kad ji nesiskaito su JT ir šios organizacijos institucijomis“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ji kaltino JAV „atkakliai atsisakant pripažinti rimtas žmogaus teisių problemas savo šalyje, tačiau bandant performuoti Tarybą taip, kad ji atitiktų jų interesus“.

URM atstovė taip pat kritikavo JAV „primetant specifinį amerikietišką supratimą apie žmogaus teises kitoms šalims“.

Pasak M.Zacharovos, toks Vašingtono žingsnis Maskvai buvo „netikėtas“, nors Vašingtonas praėjusį spalį jau sukūrė precedentą, pasitraukusi iš UNESCO – Paryžiuje įsikūrusios JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos.

„JT Žmogaus tiesių taryba sėkmingai dirbo be JAV praeityje, ir tikimės, kad ji taip dirbs ir toliau“, – pareiškė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.