Rusija „skeptiškai“ vertina JT ataskaitą dėl Sirijos nusikaltimų žmogiškumui

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė, kad „skeptiškai“ vertina Jungtinių Tautų ataskaitą, kurioje Sirijos režimas kaltinamas nusikaltimais žmogiškumui, įvykdytais per Rytų Gutos apsiaustį.

S.Lavrovas<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
S.Lavrovas<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 3:01 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 3:04 PM

Trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad Damasko vyriausybę palaikančios pajėgos sąmoningai marino civilius gyventojus badu per Rytų Gutos apsiaustį vasario-balandžio mėnesiais, vykdė kitus nusikaltimus.

„Mes iš principo labai skeptiškai vertiname tokio darbo metodus, ar būtų kalbama apie karo nusikaltimus, ar cheminių ginklų panaudojimą“, – sakė užsienio reikalų ministras S. Lavrovas Maskvoje per spaudos konferenciją, kur taip pat dalyvavo JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Tačiau, atsakydamas į žurnalistų pateiktą klausimą, S. Lavrovas patvirtino, kad dar nematė šios ataskaitos.

Pasak jo, ji paremta „duomenimis, kurie buvo surinkti per socialinius tinklus, vaizdo įrašais, kuriuos nufilmavo liudininkai“, o ne realiais vietoje surinktais duomenimis.

Penkerius metus trukusi netoli Damasko esančios Rytų Gutos apsiaustis baigėsi balandžio mėnesį, Damasko pajėgoms susigrąžinus sukilėlių anklavo kontrolę.

Vyriausybę palaikančios pajėgos drastiškai sustiprino savo karinę kampaniją, siekdamos perimti apsiaustą Rytų Gutą ir panaudojo taktiką, kuri „savo esme didžia dalimi buvo neteisėta“, sakoma JT komisijos ataskaitoje.

Šios taktikos „tikslas buvo nubausti Rytų Gutos gyventojus ir priversti juos bendrai pasiduoti arba badauti“, nurodoma dokumente.

Rusija dalyvauja Sirijos pilietiniame kare nuo 2015 metų rusgsėjo. Jos pajėgų pagalba Damasko režimui iš esmės pakeitė pilietinio karo eigą ir leido vyriausybės pajėgoms susigrąžinti daugiau nei pusę šalies teritorijos iš opozicijos ir džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų.

Sirijos pilietinis karas pareikalavo daugiau nei 350 tūkst. gyvybių. Konfliktas prasidėjo 2011 metais, Damaskui pamėginus žiauriai numalšinti protestus prieš vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.