Turkijos prezidentas neatmeta koalicijos galimybės, jei negaus daugumos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad neatmeta galimybės formuoti parlamente koaliciją, jeigu jo valdančiosios partijos vadovaujamas aljansas nelaimės daugumos šį savaitgalį įvyksiančiuose parlamento ir prezidento rinkimuose.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad neatmeta galimybės formuoti parlamente koaliciją, jeigu jo valdančiosios partijos vadovaujamas aljansas nelaimės daugumos šį savaitgalį įvyksiančiuose parlamento ir prezidento rinkimuose.<br>Scanpix nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad neatmeta galimybės formuoti parlamente koaliciją, jeigu jo valdančiosios partijos vadovaujamas aljansas nelaimės daugumos šį savaitgalį įvyksiančiuose parlamento ir prezidento rinkimuose.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 3:05 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 3:08 PM

R. T. Erdogano Teisingumo ir plėtros partija (AKP), sudariusi vadinamąjį Liaudies aljansą su Nacionalistų judėjimo partija (MHP), per sekmadienio balsavimą turėtų gauti daugiausiai vietų parlamente, tačiau kai kurie analitikai mano, kad AKP aljansas negaus bendros daugumos, nes jam rimtą iššūkį meta opozicijos suformuotas aljansas.

Turkijos parlamente bus 600 vietų. „Jei Liaudies aljansas gaus daugiau kaip 300 vietų, (koalicijų) klausimas bus baigtas“, – trečiadienį vakare interviu interneto radijo stotims „Kral FM“ ir „Kral Pop Radio“ sakė R. T. Erdoganas.

„Jei bus mažiau nei 300, tuomet galėtume siekti koalicijos. Tai atskiras klausimas“, – sakė jis.

Šie komentarai yra pirmas aiškus R. T. Erdogano kampanijos pripažinimas, kad jo rinkimų aljansas gali nelaimėti bendros daugumos parlamente.

Tačiau prezidentas nesakė, su kuria partija galėtų formuoti koaliciją ir ar tai būtų sunki užduotis.

„(Koalicijas) galima suformuoti. Bet jos atsiradimo tikimybė yra labai, labai maža“, – pridūrė jis.

Didžiausia opozicinė pasaulietiška Respublikonų liaudies partija (CHP) rinkimams sujungė savo pajėgas su naująja nacionalistine partija „Iyi“ („Gerai“) ir konservatyviąja islamiška „Saadet“ („Sėkmės“) partija. Visos jos šiuo metu yra griežtai nusistačiusios prieš R. T. Erdoganą.

Prokurdiška centro dešiniųjų Liaudies demokratijos partijos (HDP), kuri šiuo metu yra trečia pagal dydį partija parlamente, jokiam aljansui nepriklauso, bet nekenčia R. T. Erdogano ir kaltina prezidentą persekiojant jos lyderius ir narius.

Po šių rinkimų Turkijos parlamentinė sistema transformuosis į prezidentinę sistemą: bus panaikintas premjero postas, o prezidentui bus suteikta naujų vertikalaus valdymo įgaliojimų. Kita vertus, numatoma parlamento vietų skaičių padidinti nuo dabartinių 550 iki 600.

Atitinkamoms konstitucijos pataisoms buvo pritarta per referendumą 2017 metų balandį.

Parlamentinės daugumos praradimas būtų laikomas smūgiu R. T. Erdoganui, kurio tą pačią dieną laukia prezidento rinkimai.

AKP kartą yra praradusi daugumą, per 2015 metų birželį įvykusius parlamento rinkimus. Tuomet R. T. Erdoganas pareiškė neturintis kantrybės koalicijoms ir tų pačių metų lapkritį sušaukė naujus rinkimus, per kuriuos atgavo daugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.