ES nekurs „Gvantanamo migrantams“ už bloko sienų

Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė aptarinėjanti su Jungtinių Tautų agentūromis planus steigti migrantų dokumentų tvarkymo centrus Šiaurės Afrikoje ir kitur, bet tvirtino, kad nekurs „Gvantanamo migrantams“.

 JT agentūros užtikrins, kad pabėgėliai, bėgantys nuo karo ar persekiojimo, galėtų apsigyventi Europoje, o ekonominiai migrantai būtų oriai sugrąžinti namo su pakankamais ištekliais gyvenimui iš naujo pradėti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JT agentūros užtikrins, kad pabėgėliai, bėgantys nuo karo ar persekiojimo, galėtų apsigyventi Europoje, o ekonominiai migrantai būtų oriai sugrąžinti namo su pakankamais ištekliais gyvenimui iš naujo pradėti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 11:13 AM

Europos Komisija sakė numatanti susitarimus, kuriais bus visiškai apsaugoti jūroje išgelbėti migrantai. Pasiūlymas bus aptartas per kitą savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą Briuselyje.

„Noriu pasakyti labai aiškiai. Esu prieš Gvantanamą migrantams“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė migracijos komisaras Dimitris Avramopulas.

„Tai prieštarauja mūsų europietiškoms vertybėms“, – pridūrė jis.

Vašingtonas sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje, kai JAV po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų karinio jūrų laivyno bazėje Gvantaname Kuboje sunkiomis sąlygomis ėmė laikyti įtariamus teroristus.

„Su IOM (Tarptautine migracijos organizacija) ir UNHCR (JT vyriausiuoju pabėgėlių komisaru) aiškinamės, kaip galime labiau įtraukti Šiaurės Afrikos šalis į diskusijas apie regioninių išsilaipinimo schemų galimybes“, – sakė D.Avramopulas.

ES jau dirba su IOM ir UNHCR siekdama padėti sulaikymo centruose Libijoje esantiems migrantams grįžti į savo šalis piečiau Sacharos esančioje Afrikos dalyje.

Pasak D.Avramopulo, šios JT agentūros užtikrins, kad pabėgėliai, bėgantys nuo karo ar persekiojimo, galėtų apsigyventi Europoje, o ekonominiai migrantai būtų oriai sugrąžinti namo su pakankamais ištekliais gyvenimui iš naujo pradėti.

Nieko „už dyką“

Briuselis galvoja ne tik apie Šiaurės Afrikos valstybes, bet ir apie tokias ES nepriklausančias šalis Europoje kaip Albanija.

Tačiau D. Avramopulas sakė, kad jokia potenciali priimančioji šalis „nepareiškė noro“, nes ES vis dar diskutuoja, kaip tokie centrai dirbtų, ir nepateikė jokių oficialių pasiūlymų.

„Aš įsivaizduoju tai kaip šalių aplink Viduržemio jūrą susitarimą užtikrinti, kad žmonės gautų reikalingą apsaugą ir kad su jais būtų elgiamasi oriai, kaip jie nusipelno“, – sakė graikų eurokomisaras.

„Tačiau tai taip pat negali reikšti, kad sėdęs į valtį už dyką pateksi tiesiai į Europos Sąjungą“, – sakė jis.

Migracijos komisaras nurodė, jog ES taip pat užtikrins, kad centrai būtų saugiose vietose.

Per birželio 28-29 dienomis įvyksiantį viršūnių susitikimą ES lyderiai turi aptarti tokių centrų steigimą, blokui siekiant stiprinti savo išorines sienas.

Šį sekmadienį turi įvykti „minisusitikimas“, kurio metu bus ieškoma išeičių iš aklavietės dėl prieglobsčio suteikimo taisyklių, šiuo metu reikalaujančių migrantų prašymus nagrinėti šalyje, kurią jie pasiekė pirmiausia.

Tokios šalys kaip Italija ir Graikija skundžiasi, kad nuo 2015 metų, kai ES kilo didžiausia po Antrojo pasaulinio karo migracijos krizė, joms tenka neteisingai didelė šios naštos dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.