Šalį sukrėtė žiaurus nusikaltimas: daugybę metų vogė kūdikius

Ispanija priversta prisiminti baisų nusikaltimą, dėl kurio tūkstančiai vaikų galėjo būti atskirti nuo savo tėvų. Praėjus ne vienam dešimtmečiui atsakingi už tai asmenys pagaliau sulauks teisingumo.

 Ispanijoje kilo protestai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ispanijoje kilo protestai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
1969 metais atimta iš biologinių tėvų I.Madrigal (dešinėje) kreipėsi į teismą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
1969 metais atimta iš biologinių tėvų I.Madrigal (dešinėje) kreipėsi į teismą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ispanijoje kilo protestai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ispanijoje kilo protestai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-06-27 08:56

85-erių ginekologas Eduardo Vela dabar priverstas minti teismo slenksčius. Medikas tapo pirmuoju kaltinamuoju byloje dėl neteisėto vaikų perdavimo įvaikinti.

Tiesa, šio mediko byloje minimas tiktai vienas kūdikis, nors iš savo biologinių tėvų galėjo būti atimti tūkstančiai.

Jie tikisi, kad kada nors teismą pasieks medžiaga ir dėl jų.

Teigiama, jog E.Vela galėjo būti vienas tų, kurie Ispanijoje, valdant diktatoriui Francisco Franco, atimdavo iš tėvų naujagimius ir atiduodavo įvaikinti. Savo naujagimių netekdavo šeimos, kurias tuo metu Ispanijos režimas laikydavo priklausančias prie respublikonų. Mažyliai būdavo atiduodami tiems, kurie esą „labiau nusipelnė turėti vaikų“.

Šis juodas puslapis Ispanijos istorijoje daugybę metų buvo nežinomas, kol du vyrai 2011 m. papasakojo savo istoriją viešai.

Antonio Barroso ir Juanas Luisas Moreno išsiaiškino, kad jų tėvai juos nusipirko iš kunigo Saragosoje.

A.Barroso, vėliau įkūręs Nelegalių įvaikinimo aukų asociaciją, skaičiuoja, kad Ispanijoje nuo 1965 iki 1990 metų net 15 proc. kūdikių galėjo būti atskirti nuo savo biologinių tėvų. Toks procentas sudarytų net 300 tūkst. vaikų.

Ines Madrigal yra viena iš nelegalaus įvaikinimo aukų. Ji tikina, kad 1969 metais jos biologinė motina galėjo būti priversta atsisakyti savo vaiko.

E.Vela pripažino I.Madrigal gimimo liudijime parašęs, kad jos biologiniai tėvai esą yra Ines Perez ir Pablo Madrigalas. Tiesa, jis teigė pasirašęs dokumentus net jų neskaitęs.

Vėliau atliktas DNR tyrimas parodė, kad I.Madrigal neturi jokių giminystės ryšių su jos tariamais tėvais.

Prieš mirtį 2016-aisiais I.Perez pasakė teisėjams, tyrusiems jos dukros bylą, kad vaikas jai buvo įteiktas kaip dovana po to, kai vienas kunigas ją supažindino su gydytoju E.Vela. Pati ji susilaukti kūdikio negalėjo. Tiesa, medikas šią informaciją neigia.

E.Vela į teisėsaugos akiratį pateko dar 1981 m., kai vienas žurnalas išspausdino interviu, kuriame moteris tikino buvusi apgauta ligoninėje. Jai buvo pasakyta, kad jos kūdikis mirė po gimdymo ir iš karto nusiųstas palaidoti. Šeimai vaikelio kūnas net nebuvo parodytas.

Viskas vyko San Ramono mieste, kuriame tada dirbo ir E.Vela. 1982-aisiais medikas nutarė palikti miestą, o pradėtas tyrimas nugulė stalčiuje.

Tik 2010-aisiais nelegalių įvaikinimų istorija susidomėjo Ispanijos spauda ir vienas po kito į viešumą ėmė lįsti nukentėjusių pasakojimai.

E.Vela įtariamas dėl dar vieno vaiko dingimo iš jo klinikos 1971 metais.

Fuencisla Gomez ir jos sutuoktinis Fernando Alvarezas vėliau pasigailėjo patikėję, kad jų naujagimis mirė praėjus kelioms dienoms po gimdymo.

Jaunieji tėvai nė nematė kūdikio kūnelio. Vėliau sutuoktiniai nustatė, kad nėra jokių oficialių įrašų apie jų kūdikio mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.