Prancūzijoje 10 ultradešiniųjų apkaltinti sąmokslu užpulti musulmonus

Prancūzijos pareigūnai pateikė kaltinimus 10-čiai įtariamų kraštutinių dešiniųjų ekstremistų, kaip manoma, rezgusių sąmokslą užpulti musulmonus, ketvirtadienį sakė šaltinis teismų sistemoje.

 Prancūzijos pareigūnai pateikė kaltinimus 10-čiai įtariamų kraštutinių dešiniųjų ekstremistų, kaip manoma, rezgusių sąmokslą užpulti musulmonus, ketvirtadienį sakė šaltinis teismų sistemoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos pareigūnai pateikė kaltinimus 10-čiai įtariamų kraštutinių dešiniųjų ekstremistų, kaip manoma, rezgusių sąmokslą užpulti musulmonus, ketvirtadienį sakė šaltinis teismų sistemoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 2:49 PM, atnaujinta Jun 28, 2018, 2:53 PM

Devyni vyrai ir moteris, kurių amžius nuo 32 iki 69 metų, šeštadienį buvo areštuoti per reidus visoje Prancūzijoje.

Trečiadienį vakare jie stojo prieš teisėją ir buvo apkaltinti „nusikalstamu teroristiniu sąmokslu“, sakė šaltinis.

Keli jų taip pat buvo apkaltinti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymų pažeidimais ir sprogmenų gamyba ar laikymu.

Policija šiuos 10 asmenų susiejo su nelabai žinoma grupuote „Action des Forces Operationnelles“ („Operatyvinės veiksmo pajėgos“), raginančia prancūzus kovoti su musulmonais – „vidaus priešais“.

Įtariamieji turėjo „neaiškų planą įvykdyti smurto aktą prieš musulmonų tikėjimo žmones“, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė tyrimui artimas šaltinis.

Per reidus Paryžiaus rajone, Korsikos saloje Viduržemio jūroje ir vakariniame Pajūrio Šarantos regione buvo rasta šautuvų, pistoletų ir savadarbių granatų.

Prokurorų trečiadienio pareiškime sakoma, kad buvo konfiskuoti 36 šaunamieji ginklai ir tūkstančiai šovinių. Be to, vieno įtariamojo namuose paimta daiktų, kuriuos galima panaudoti gaminant sprogmenis TATP (triacetono triperoksidą).

Tarp įtariamųjų yra į pensiją išėjęs policininkas Guy S., kuris laikomas grupuotės lyderiu, sakė tyrimui artimas šaltinis. Grupuotei taip pat priklausė vienas buvęs karys.

Prancūzijoje tebegalioja aukšto laipsnio parengtis po virtinės džihadistų atakų, per kurias nuo 2015 metų žuvo daugiau kaip 240 žmonių.

Pareigūnai ragino žmones nepainioti radikalizuotų asmenų veiksmų su maždaug 6 mln. Prancūzijos musulmonų veiksmais, bet prieš musulmonus nukreiptas smurtas auga.

„Action des Forces Operationnelles“ tinklapyje „Guerre de France“ („Karas už Prancūziją“) vaizduojama apokaliptinė mūšio scena po Eiffelio bokštu ir teigiama, kad grupė rengia „Prancūzijos piliečius-karius kovai šalies teritorijoje“.

Prancūzijos televizija TF1 pranešė, kad ši grupė planavo taikytis į radikalius imamus, iš kalėjimo paleistus islamistus ir atsitiktinai gatvėse pasirinktas moteris su islamiškais šydais.

Pernai Prancūzijoje buvo užregistruoti 72 smurto aktai prieš musulmonus. 2016-aisiais užregistruoti 67 tokie incidentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.