Pamplonos bėgimo su buliais festivalį temdo lytinės prievartos skandalas

Garsųjį San Fermino bėgimo su buliais festivalį, prasidėsiantį penktadienį Pamplonoje, temdo lytinės prievartos skandalas, metantis šešėlį ant vienos mylimiausių ispanų tradicijų.

 Seksualinio priekabiavimo incidentai San Fermino festivalyje nėra naujiena. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Seksualinio priekabiavimo incidentai San Fermino festivalyje nėra naujiena. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 4:03 PM

Mėgindama nuraminti tūkstančius turistų, atvykstančių į renginį adrenalino mėgėjams, šiauriniame Navaros regione esanti Pamplona šiemet pasiskelbė „miestu be seksualinio smurto“.

Per 2016-ųjų San Fermino festivalį penki vyrai, vadinę save „Gauja“, nufilmavo, kaip išžagina vieną 18-metę.

Mergina tvirtina, kad tai buvo grupinis išprievartavimas, tačiau vyrai tikina, kad santykiauta abipusiu sutarimu. Incidentas išprovokavo didžiulę feminisčių pasipiktinimo bangą visoje šalyje.

Balandį "Gaujos" nariai buvo nuteisti už „lytinį piktnaudžiavimą“, o ne pagal sunkesnius kaltinimus „seksualiniu smurtu“, apimančiu išžaginimą. Dėl to tūkstančiai pasipiktinusių ispanų išėjo į gatves.

Alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir tai, kad visi penki vyrai buvo paleisti už užstatą likus vos dviems savaitėms iki festivalio pradžios. Tai reiškia, kad jie teoriškai gali dalyvauti renginyje ir šiemet.

Daugiau skundų

Seksualinio priekabiavimo incidentai San Fermino festivalyje nėra naujiena. Pavyzdžiui, 2013-aisiais Ispaniją sukrėtė nuotraukos, kuriuose matyti, kaip vyrai grabinėja moteris.

Iki tol Pamplonoje „vyravo atsilikusi mąstysena, pateisinanti apsvaigusių ir besilinksminančių vyrų išpuolius prieš kitus“, naujienų agentūrai AFP pareiškė miesto tarybos pareigūnė Laura Berro, atsakinga už lyčių lygybės sritį.

Po to incidento policija ir vietos valdžia bent jau pradėjo rimčiau vertinti šią problemą, tačiau 2016-ųjų lytinio išnaudojimo byla rodo jos tikrąjį mastą.

Mieste visą parą veikia telefono numeris, kuriuo galima pranešti apie lytinį smurtą. Policininkai tada mėgina atpažinti kaltininkus, peržiūrėdami stebėjimo kamerų įrašus.

Remiantis Navaros universiteto tyrimu, nuo 2004-ųjų atpažįstama beveik 95 proc. visų pranešamų seksualinio smurto atvejų kaltininkų.

„Per pastaruosius dvejus metus sulaukėme milžiniško skundų šuolio. Ar tai reiškia, kad daugiau smurtaujama ir piktnaudžiaujama? Ne. Taip nutiko, nes apie tai daugiau pranešama“, – aiškino tyrimo bendraautorė Paz Frances.

Be to, centrinėje Pamplonos aikštėje buvo įrengtas informacijos stendas, atkreipiantis dalyvaujančių moterų dėmesį į šią problemą ir raginantis pranešti policijai apie piktnaudžiavimo incidentus.

Prieš festivalio pradžią šimtai aktyvistų susirinko pirmadienį Pamplonoje ir pagerbė Nagore Laffage – pieš 10 metų per bulių bėgimo festivalį žuvusią slaugytoją. Ją nužudė vienas vyras, su kuriuo moteris atsisakė mylėtis.

„Žmonės jau keletą metų labiau susipažinę (su problema), nes suteikėme balsą feminizmo idėjoms. Palaipsniui vyksta labai svarbūs, labai gilūs pokyčiai“, – pridūrė L. Berro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.