Tokiją supurtė 5,9 balų žemės drebėjimas

Tokiją šeštadienio vakarą supurtė 5,9 balo žemės drebėjimas, įsiūbavęs pastatus Japonijos sostinėje, bet cunamių pavojus nebuvo paskelbtas, pranešė šalies meteorologijos tarnyba.

 Tokijuje užfiksuotas žemės drebėjimas. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
 Tokijuje užfiksuotas žemės drebėjimas. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2018, 3:01 PM, atnaujinta Jul 7, 2018, 3:40 PM

Kol kas nebuvo pranešimų apie žalą, padarytą gana retų stiprių požeminių smūgių, kurių epicentras buvo netoli Tokijo.

Šiuo metu Japonijos sostinėje vieši JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, kuris atvyko čia derėtis su Šiaurės Korėjos atstovais dėl tolimesnės Pchenjano denuklearizacijos. 

Žemės drebėjimas buvo užfiksuotas 20 val. 23 min. vietos (14 val. 23 min. Lietuvos) laiku. Jo židinys buvo 39 km gylyje, o epicentras – į rytus nuo Honšiū salos rytinės pakrantės, nurodė JAV Geologijos tarnyba.

Šalia Tokijo esančio Čibos regiono gyventojai sakė jautę smarkų kratymą. Kai kurie nurodė, kad per drebėjimą nuo lentynų krito daiktai, bet apie nukentėjusius žmones pranešimų kol kas negauta.

Visuomeninis transliuotojas NHK paskelbė, kad regiono branduoliniuose objektuose jokių sutrikimų neaptikta.

Prie sostinės esančio Naritos oro uosto atstovas sakė, kad dėl drebėjimo teko trumpam sustabdyti darbą.

„Buvome laikinai uždarę takus, bet atnaujinome darbą, gavę patvirtinimą, kad jokios žalos nepadaryta, – jis sakė naujienų agentūrai AFP. – Drebėjimas buvo gana stiprus, bet oro uoste panikos nekilo.“

Keliomis savaitėmis anksčiau per žemės drebėjimą Osakos regione žuvo penki žmonės ir daugiau kaip 350 buvo sužeisti.

Japonija patenka į vadinamąjį Ramiojo vandenyno ugnies žiedą, pasižymintį aktyvia seismine ir vulkanine veikla.

2011 metų kovo 11 dieną niokojantis 9 balų žemės drebėjimas supurtė vandenyno dugną netoli Japonijos krantų ir sukėlė galingą cunamį, padariusį milžiniškos žalos ir pareikalavusį tūkstančių žmonių gyvybių.

Cunamio vandenys taip pat sugadino Fukušimos atominės jėgainės aušinimo sistemas, o išsilydžius trijų reaktorių aktyviajai masei įvyko didžiausia branduolinė avarija nuo 1986 metų Černobylio katastrofos.

Siaubia ir liūtys

Be to, Japoniją užklupusių rekordinių liūčių aukų padaugėjo iki 20, o didelėse teritorijose šalies vakaruose toliau pliaupiant lietui šeštadienį daugiau kaip 1,9 milijono žmonių nurodyta evakuotis.

Gausus lietus sukėlė didžiules nuošliaužas ir staigius potvynius Hirošimoje, Okajamoje, Kiote ir kituose regionuose bei apsunkino gelbėjimo operacijas. Daugybė žmonių paskelbti dingusiais.

Japonijos premjeras Shinzo Abe nurodė ministrams „dėti visas pastangas“, kad būtų išgelbėtos aukos. Anot jo, „padėtis yra itin rimta“.

Vietos valdžia pranešė, kad su liūtimis susijusios nelaimės jau nusinešė 20 žmonių gyvybes. Tuo metu visuomeninis transliuotojas NHK paskelbė, kad bendras žuvusiųjų skaičius pasiekė 46, o dar 48 žmonių nerandama.

„Manome, kad aukų skaičius didės, nes vis dar renkame duomenis,“ – naujienų agentūrai AFP sakė Ehimės prefektūros katastrofų valdymo pareigūnas Yoshinobu Katsuura.

Gaisrų ir katastrofų valdymo agentūros duomenimis, dėl rekordinių liūčių valdžia nurodė daugiau kaip 1,93 mln. žmonių, daugiausia šalies vakarinės dalies gyventojų, palikti savo namus. NHK pranešė, kad nurodymas evakuotis jau duotas beveik 3,2 mln. žmonių.

Hirošimoje šeštadienio rytą netoli tilto rastas į 7-ą dešimtį įžengusio vyro lavonas. Dar vienas vyras žuvo jo namą užgriuvus purvo nuošliaužai, pranešė vietos valdžios pareigūnai.

Penktadienį Kiote prie upės rastas 52-erių metų moters lavonas, o kaimyninėje Hiogo prefektūroje žuvo potvynio nuneštas statybininkas.

Per televiziją parodytame reportaže buvo matyti, kaip Hirošimoje nuo liūčių patvinusi upė sugriauna medinį tiltą.

Tame pačiame regione gelbėtojai kasėsi per purvą iki namų, ant kurių užvirto nuošliaužos. Dalyje Okajamos regiono potvyniams užtvindžius ištisas gyvenvietes, žmonės gelbėjosi lipdami ant savo namų stogų.

Iš oro darytuose vaizdo įrašuose matyti, kaip gelbėtojai vienoje iš potvynio zonų iš namų sraigtasparniais gelbėja žmones.

Pasak valdžios, kai kuriose vietovėse iškrito daugiau nei metras kritulių. Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) pranešė, kad gelbėjimo operacijoms pasitelkta apie 48 tūkst. karių, policininkų ir ugniagesių.

Anot Japonijos gynybos ministro Itsunori Onoderos, dar 21 tūkst. karių yra pasirengę padėti, jei reikės.

„Nurodžiau jiems vykdyti gelbėjimo operacijas panaudojant visas įmanomas sausumos, jūrų ir oro pajėgų priemones,“ – sakė jis.

Japonijos meteorologijos agentūra padidino pavojaus lygį didelėse Vakarų Japonijos teritorijose iki aukščiausio lygio – toks pavojus skelbiamas prognozuojant didžiausią per pastaruosius dešimtmečius kritulių kiekį. Kituose regionuose įspėjimas dėl pavojaus atšauktas.

Agentūros atstovas Minako Sakurai žurnalistams sakė, kad smarkus lietus vakarinėje ir rytinėje šalies dalyse prognozuojamas iki sekmadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.