Po britės mirties tyrėjai ieško, iš kur atsirado nuodai

„Novičiok“ pasiglemžė gyvybę. Sekmadienio vakarą Anglijos Viltšyro grafystėje mirė 44-erių Dawn Sturgess, kuri su savo partneriu Charlie Rowley apsinuodijo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Tyrėjai tebeieško užkrato šaltinio, kuris buvo užterštas „Novičiok“. Šia medžiaga apsinuodijęs Ch.Rowley išlieka kritinės būklės, o D.Sturgess mirė sekmadienio vakarą.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Tyrėjai tebeieško užkrato šaltinio, kuris buvo užterštas „Novičiok“. Šia medžiaga apsinuodijęs Ch.Rowley išlieka kritinės būklės, o D.Sturgess mirė sekmadienio vakarą.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BBC, „The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jul 10, 2018, 4:38 PM, atnaujinta Aug 13, 2018, 1:50 PM

100 detektyvų bei policijos tyrėjų vis dar karštligiškai ieško daikto, kuris buvo užkrėstas nuodinga medžiaga. O Jungtinės Karalystės policija praneša pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl žmogžudystės.

Kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, kuria buvo apsinuodijęs ir dvigubas agentas Sergejus Skripalis bei jo dukra Julija, pražudė 44-erių britę, o jos 45-erių sugyventinis tebėra kritinės būklės.

„Aš esu priblokšta šios žinios“, – apie D.Sturgess, kuri ligoninėje buvo nuo birželio 30-osios, mirtį kalbėjo Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May.

Kaip galėjo užsikrėsti?

Eimsberyje gyvenanti britų pora pakliuvo į ligoninę kritinės būklės. Rytą greitosios pagalbos medikai skubėjo išvežti D.Sturgess, kai ji prarado sąmonę.

Tos pačios dienos popietę medikai grįžo atgal išsivežti ir Ch.Rowley, kuris taip pat pasijuto blogai.

Iš pradžių manyta, kad sveikatos sutrikimą sukėlė narkotikų perdozavimas – mat, kiek žinoma, Dawn ir Charlie vartojo intraveninius narkotikus.

Vėliau buvo nustatyta, kad pora apsinuodijusi ta pačia medžiaga kaip S.Skripalis ir jo duktė Julija. Manoma, kad Eimsberyje pora lietė ar naudojo išmestą „Novičiok“ užterštą daiktą, galbūt susijusį su kovo mėnesį įvykusia ataka prieš buvusį Rusijos šnipą.

Kol kas nežinoma, kas galėjo būti užteršta: tai galėjo būti nedidelė talpykla, kurioje laikyti nuodai, arba net toks mažas daiktas kaip S.Skripalio nuorūka.

Pora gyveno vargingai, kartais ieškodavo dar tinkamų naudoti daiktų konteineriuose. Ten galėjo įvykti kontaktas su užterštu objektu.

Ch.Rowley ir D.Sturgess gyveno benamių prieglaudoje, kurios patalpos dabar evakuotos ir tiriamos specialistų. Užkrėsto daikto paieška gali užtrukti kelias savaites, gal net mėnesį.

Be to, pareigūnai peržiūrinėja šimtus valandų įrašų iš vaizdo kamerų gatvėse, parduotuvėse ir kitose viešose vietose bandydami suprasti, kuriuo metu ir kur galėjo įvykti poros kontaktas su „Novičiok“.

Medikus kaltina atsainumu

Velionės D.Sturgess motina Caroline tvirtino, kad jos dukteriai nebuvo suteikta tokios kokybės medicinos priežiūra kaip kad buvusiam rusų šnipui S.Skripaliui ir jo dukrai Julijai.

Esą su šia trijų vaikų motina elgtasi kitaip, nes ji „turi priklausomybę ir yra niekas, palyginti su Skripaliais“.

Tačiau Solsberio ligoninės, kurioje buvo gydoma moteris, personalas tokius D.Sturgess šeimos kaltinimus griežtai atmeta.

„Mūsų darbuotojai talentingi, pasiaukoję ir profesionalūs. Žinau, kad šiandien jiems bus labai sunku, nes jie darė viską, ką galėjo“, – teigė gydytoja Christine Blanshard.

Manoma, kad D.Sturgess kovoti su užkratu buvo sudėtingiau, nes jos organizmas buvo nualintas alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Moters 10-mete dukterimi dabar rūpinasi seneliai. Vaikas su tėvu nebendrauja. Viena giminaitė pasakojo, jog du vyresni D.Sturgess sūnūs iš pradžių atsainiai žiūrėjo į įvykį, mat jų motina prieš tai ne kartą buvo pakliuvusi į ligoninę dėl alkoholio perdozavimo. Dabar, anot giminaitės, jie „sukrėsti, tačiau jau užsiauginę storą odą dėl visko, kas susiję su jų motina“.

Sankcijų Rusijai neplanuoja

Iki D.Sturgess mirties Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministras Sajidas Javidas teigė, jog naujų sankcijų Rusijai pritaikyti Londonas neplanuoja.

„Kol kas nenorime daryti skubotų išvadų.

Mūsų ekspertai jau nustatė vieną aiškų dalyką, kad tai buvo ta pati nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuri panaudota kovą, – teigė S.Javidas. – Kovą žinojome, kad tai rusų darbas.

Tačiau šiuo konkrečiu atveju Eimsberyje mes turime surinkti daugiau įrodymų ir pirmiausia leisti policijai atlikti savo darbą.“

Po poros apsinuodijimo sveikatos ekspertai teigė, kad visuomenė neturėtų bijoti – esą tikimybė būti paveiktam „Novičiok“ išlieka maža.

Tačiau nereikėtų liesti tokių objektų kaip adatos, švirkštai ar nežinomos talpyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.