Meksikos išrinktasis prezidentas žada perpus susimažinti algą

Meksikos išrinktasis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pareiškė, kad po savo prisaikdinimo gruodį ketina gauti perpus mažesnį atlyginimą nei jo pirmtakas ir tokiu būdu prisidėti prie vyriausybės griežto taupymo politikos.

Meksikos išrinktasis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pareiškė, kad po savo prisaikdinimo gruodį ketina gauti perpus mažesnį atlyginimą nei jo pirmtakas ir tokiu būdu prisidėti prie vyriausybės griežto taupymo politikos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Meksikos išrinktasis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras pareiškė, kad po savo prisaikdinimo gruodį ketina gauti perpus mažesnį atlyginimą nei jo pirmtakas ir tokiu būdu prisidėti prie vyriausybės griežto taupymo politikos. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2018, 2:59 PM, atnaujinta Jul 16, 2018, 3:01 PM

„Norėtume, kad biudžeto lėšos pasiektų kiekvieną žmogų“, – sakė išrinktasis valstybės vadovas žurnalistams savo rinkimų kampanijos būstinėje.

Žvilgtelėjęs į lapą su skaičiais, A. M. Lopezas Obradoras nurodė, jog gaus 108 tūkst. pesų (4,9 tūkst. eurų) mėnesinę algą. Jis ir pridūrė, kad jo šešerių metų kadencijos laikotarpiu joks valstybės tarnautojai negalės užsidirbti daugiau nei prezidentas.

Kadenciją baigiančio Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto mėnesinis uždarbis sudaro 270 tūkst. pesų (12,2 tūkst. eurų).

Pasak A. M. Lopezo Obradoro, jis būtų pasirengęs dirbti už dar mažesnį atlyginimą, tačiau tai netiktų būsimiems kabineto nariams, dalis kurių į vyriausybę ateina iš privataus sektoriaus ar akademinės srities, kur mokama daugiau nei gaus valstybės pareigūnai po naujųjų lubų įvedimo.

Jis vėl pakartojo savo rinkimų kampanijos pažadą mažinti aukšto rango vyriausybės pareigūnų privilegijas, už kurias mokama iš valstybės iždo, pirmiausia turėdamas galvoje asmeninius vairuotojus, apsaugininkus ir privatų sveikatos draudimą.

Be to, numatyta, kad oficiali prezidento rezidencija taps kultūros centru, o eksprezidentai nebegaus rentos.

A. M. Lopezas Obradoro taip pat pažadėjo visomis priemonėmis kovoti su korupciją. Organizacijos „Transparency International“ sudarytame 2017 metų Korupcijos suvokimo indekse Meksika užėmė 135 vietą tarp 180 šalių.

Anot išrinktojo prezidento, valstybės tarnautojai turės deklaruoti savo turtą, o kyšininkavimas bus laikomas rimtu nusikaltimu.

Prie A. M. Lopezo Obradoro rinkimų kampanijos būstinės vartų susirinkę šalininkai pritarimo šūksniais sveikino jo siūlymus.

„Tai yra būtent tai, ko mums reikia. Dabartinė padėtis įgriso iki gyvo kaulo“, – sakė 57-erių metų Josefina Arciniega, per mėnesį užsidirbanti 12 tūkst. pesų (540 eurų).

Greta moters stovėjęs chemijos inžinierius Orlando Alvarado A. M. Lopezo Obradoro siūlomą prezidento algą pavadino oriu uždarbiu.

„Daugelis meksikiečių profesionalų neuždirba nė 6 tūkst. pesų (270 eurų). Turiu galvoje buhalterius ir gydytojus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?