Dėl padžiautų kelnaičių kaimynei iškvietė policiją: „Ji demoralizuoja mano sūnų“

Vienos labai religingos varšuvietės skundai policijai, jog kaimynė balkone džiovina išskalbtas savo kelnaites ir liemenėles bei taipdemoralizuoja jos pauglį sūnų sukėlė diskusijas visoje šalyje.

 Kaimynė pareiškė, kad čia yra katalikiškas namas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Kaimynė pareiškė, kad čia yra katalikiškas namas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kaimynai pasiūlė moteriai slėpti kelnaites namie.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Kaimynai pasiūlė moteriai slėpti kelnaites namie.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 8:05 PM

Nemoraliu elgesiu apkaltinta mergina internete paviešino kaimynės į pašto dėžutę įmestą grėsmingą raštelį.

„Alio, kaimyne, gal galit liautis balkone džiovinti savo kelnaites ir liemenėles?! Tai yra katalikiškas namas, o mūsų sūnus turi augti be tokių gundymų.“

Tokį raštelį gavusi mergina vėliau pranešė, jog sulaukė namo bendrijos vadovų vizito ir kritikos bei policininkų paauklėjimo. Ši informacija sukėlė karštus ginčus socialiniuose tinkluose, kurie netrukus persimetė ir į respublikinę žiniasklaidą.

Kritikuoja ir tikinčiąsias

Tai, kad balkone džiovinamos kelnaitės ir liemenukai daliai tikinčiųjų kelia perdėtai dideles erotines asocijacijas, internautai ragina nesistebėti.

Primenama, jog kai kurie vietos kunigai net bažnyčių lankymo taisyklėse prašo moterų nedėvėti sijonų ir nedemonstruoti kelnaičių praskėtus kojas bei nesidažyti ir nesikvėpinti. Mat tokia išvaizda ir elgesys esą trukdo kunigams tinkamai vykdyti savo pareigas.

Raginimas pirmose eilėse sėdinčias moteris kojas laikyti suglaudus ir jų nejudinti buvo iškabintas Balstogės šv.Wojciecho bažnyčioje, panašus – ir kurortiniame kalnų mieste Rabka-Zdrojuje.

Diskusijos dėl skalbinių balkonuose vienoje religingiausių ES valstybių pasirodo įsiliepsnoja kone kiekvieną vasarą. Prieš dvejus metus netoli Vroclavo esančio Lubino miesto meras Robertas Raczynskis bandė net specialia nutartimi uždrausti kelnaičių džiovinimą balkonuose.

„Priversime nukabinti kelnaites balkonuose“, – pareiškė meras, tvirtindamas, jog šių viešas kabėjimas XXI amžiuje daro gėdą miestui.

Mero siūlymas sukėlė didžiulį susidomėjimą šalyje, ir buvo prognozuojama, jog panašius nutarimus po to priims kiti miestai.

Sociologinės apklausos visgi paliudijo, kad tokiam draudimui pritaria žymi mažuma iš 74 tūkstančių Lubino gyventojų.

Bijodamas prarasti rinkėjų paramą, meras atsisakė sumanymo bausti už kelnaičių ir liemenėlių viešą džiovinimą ir pareiškė, kad siekė vien sukelti respublikinę diskusiją dėl miestų estetikos.

Sugalvojo draudimą patys

Ginčų įkarštyje paaiškėjo, kad keliuose šalies miestuose namų bendrijos ryžosi savo iniciatyva apriboti skalbinių džiovinimą balkonuose.

Sluspske ir Inovroclave kelios namų bendrijos uždraudė skalbinius kabinti aukščiau viršutinės balkono atbrailos, tokiu būdu juos padarant nematomais gatvės praeiviams, turistams.

Lenčycos miesto meras uždraudė skalbinius džiovinti ištiesus virves lauke, o balkonuose nebeleido džiovyklų tvirtinti ant lubų ar sienų. Ant namo sienų po langais buvo uždrausta tvirtinti džiovyklas ir tiems gyventojams, kurie neturi butuose balkonų.

Panašius apribojimus priėmė namų bendrijos Ščečino, Bydgoščiaus, Lodzės, Skiernievicų miestuose.

Kaimietiškas įprotis

Bydgoščiaus merijos komunalinių namų priežiūros skyriaus vedėja Magdalena Marszalek pareiškė, jog skalbinių viešas džiovinimas yra kaimietiška atgyvena, bjaurojanti miestų veidą.

„Tai tokia pat atgyvena, kaip kad nosį šluostytis į marškinių rankovę“, – pareiškė Slupsko architektas Edwardas Iwanskis, paraginęs gyventojus naudotis buitinėmis džiovyklėmis arba bendromis namo džiovyklomis.

Tokius teiginius dalis tautiečių visgi išpeikė, pareiškę, jog jokiu būdu neatsisakys principo „mano balkonas, ką noriu tą ir darau“.

M.Marszalek teigė, jog nepajėgia susitvarkyti su šia problema, mat už draudimų nesilaikymą policija vis vien baudų neskiria. Kai kuriuose miestuose už netinkamą skalbinių džiovinimą policija visgi ryžosi skirti nuobaudas.

Lodzės policijos atstovas Marekas Marusikas tvirtina, jog į tai, kaip skalbiniai kabinami miegamuosiuose rajonuose jie nesikiša. O istorinėje miesto dalyje, kurioje dauguma pastatų yra įrašyti į architektūrinių paminklų paveldo sąrašą, savivaliauti neleidžiama.

Už skalbinių džiovinimą balkonuose bei už džiovyklų tvirtinimą prie namo sienų be architekto leidimo yra skiriamos nuobaudos iki 500 zlotų (116 eurų). M.Marusikas priminė, jog policininkai baudžia ne tik už netinkamą skalbinių eksponavimą, bet ir už vaikščiojimą balkone nuogam bei intymių santykių demonstravimą. Už pastaruosius veiksmus yra numatyta 1500 zlotų (349 eurų) nuobauda.

Siekdama išvengti ginčų dėl skalbinių džiovinimo, viena Torunės statybų bendrovė nusprendė nebestatyti namų su stiklinėmis balkonų pertvaromis.

Tokiu būdu tikimasi, kad džiovinamos kelnaitės ir liemenėlės mažiaus kris į akis kaimynams ir dėl to kils mažiau tarpusavio ginčų, rečiau bus kviečiama policija, mažiau skundžiamasi namo bendrijos vadovybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.