Atostogų ištroškę tėvai vaikus uždaro kraupioje vietoje

Lenkijoje plinta kraupi mada. Atostogauti užsimanę, bet vaikų neturintys kur palikti tėvai vasarai atiduoda atžalas į psichiatrijos ligoninę, o patys išdumia į kurortą. Tokių šeimų šiemet pasitaikė ypač daug.

Kai kurie tėvai dėl rimtų vaikų problemų į medikus kreipiasi tik pasibaigus mokslo metams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kai kurie tėvai dėl rimtų vaikų problemų į medikus kreipiasi tik pasibaigus mokslo metams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 20, 2018, 4:36 PM

Šešiolika metų vaikų psichiatre vienoje specializuotoje Lodzės ligoninėje dirbanti Aleksandra Lewandowska Lenkijos dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ tvirtino, jog toks reiškinys stiprėjo pastaruosius keletą metų, tačiau ypač suklestėjo šiemet.

Užuot džiaugęsi atostogų teikiamais malonumais ir stiprėję pajūryje ar kalnuose, vaikai tėvų uždaromi į ligonines.

Psichiatrė teigia, jog tokį sprendimą lemia daug veiksnių, bet vienas svarbiausių esą yra tėvų emocinis nebrandumas ir savanaudiškas noras vasaros atostogas skirti tik savo malonumams.

„Jozefo Babinskio psichiatrijos ligoninės vaikų skyrius tokių pareiškimų šiais metais gavo dvigubai daugiau, nei turime vietų“, – atskleidė A.Lewandowska.

Dar didesnę tėvų apgultį patiria Lodzėje esančios Centrinės klinikinės ligoninės vaikų psichiatrijos skyrius.

Pastarosios ligoninės registratūroje žurnalistams pareikšta, jog eilė vaiką paguldyti į psichiatrijos skyrių yra nusitęsusi du mėnesius į priekį.

Išgirdę žinią, jog vaiko negalima skubiai priimti į psichiatrijos skyrių, kai kurie tėvai esą netgi nesuvaldo pykčio ir iškoneveikia medikus.

„Anksčiau gimdytojai neklaužadas vaikus vien gąsdindavo paguldymu į psichiatrijos ligoninę. Dabar jie nebegąsdina, bet paprasčiausiai ten nuveža“, – sakė Krokuvos šv.Liudviko psichiatrijos ligoninės psichologė Anna Siwiec.

Gydytoja tvirtina, kad dažnai pasitaiko, jog iš vasaros atostogų sugrįžę tėvai dar keletą savaičių „pamiršta“ atsiimti vaiką ir toliau gyvena vien savo malonumais.

„Akivaizdu, kad šiųmetinė padėtis dėl susidariusių eilių dar blogesnė nei pernai“, – pareiškė šalies vaikų psichiatrijos konsultantė, Varšuvos psichiatrijos ir neurologijos instituto Vaikų klinikos direktorė Barbara Remberk.

Eilėse – ir tikri pacientai

Dėl susidariusios padėties nerimą išsakė ir šalies vaikų teisių inspektorius Marekas Michalakas.

Jis pabrėžė, kad didėjant depresija bei neuroze sergančių vaikų skaičiui tokios specializacijos medikų nedaugėja.

Gydytojų nuomone, šalyje net 400 tūkst. vaikų, kuriems reikalinga profesionali psichiatrų konsultacija, priežiūra, bet specialistų yra vos 400.

B.Remberk pastebėjo, jog ypač trūksta pirminės pagalbos specialistų emocinių problemų turintiems moksleiviams. Net 44 proc. mokyklų neturi socialinio pedagogo ar psichologo, o profesinėse mokyklose padėtis yra dar prastesnė. Reikiamų specialistų neturi net du trečdaliai.

Tuo metu vis daugiau moksleivių turi bendravimo problemų, išgyvena įvairias fobijas, jaučia menkavertiškumo kompleksą.

Vaikų problemas, depresiją ar agresyvumą neretai paskatina būtent netinkamas tėvų elgesys, jų nesutarimai, skyrybos.

A.Lewandowska skundžiasi per dideliu darbo krūviu ir teigia, jog yra priversta kas mėnesį prižiūrėti po 200 vaikų.

Mokslai atrodo svarbesni

Blogiausia, anot gydytojos, jog dalis tėvų nusimeta atsakomybę dėl vaikų auklėjimo teigdami, kad jų atžalomis turi rūpintis pedagogai ir medikai.

„Neretai į priėmimą ateina tėvai su vos kelerių metų vaiku ir sako – mes nesusitvarkome su juo, prašome paguldyti į ligoninę. Nors mes, medikai, tam nematome jokios priežasties“, – stebėjosi A.Lewandowska.

O kiti tėvai, anot psichiatrės, priešingai, per ilgai delsia kreiptis į medikus dėl savo vaikų problemų. Pavėluotas dėmesys apsunkina gydymą.

Pasitaiko ir tokių tėvų, kurie per mokslo metus nesikreipia į medikus, nes nenori sutrukdyti vaikų mokymosi proceso.

Todėl atėjus vasarai tuos vaikus skubiai tempia pas medikus reikalaudami guldyti ir gydyti. Taip elgdamiesi tėvai ne tik uždelsia problemų sprendimą, bet ir sugadina vaikams atostogas uždarydami juos ligoninių palatose.

Nereikalingųjų atsikrato?

„Gazeta Wyborcza“ rašinys paskatino aštrias specialistų bei piliečių diskusijas.

Ekspertai stebisi, kodėl Lenkijoje, vienoje religingiausių Europos Sąjungos valstybių, dažnėja toks nežmoniškas tėvų elgesys su savo vaikais.

Kai kurie internautai spėja, kad tai gali būti susiję su negerais tautiečių įpročiais – atsikratyti šiukšlių jas išpilant pamiškėje, senyvus tėvus atiduoti į prieglaudą, nusibodusias kates ir šunis išmesti į gatvę.

Antai kas vasarą į miškus ir gatves žmonės išmeta daugybę naminių gyvūnų, mat išvykdami atostogauti neturi kam jų palikti.

Tokie pamestinukai užpildo gyvūnų prieglaudas ir dalis jų po kiek laiko būna užmigdomi, nes neatsiranda norinčių priglausti benamiais tapusių šuniukų arba kačiukų.

Ekspertai spėja, kad vaikų atidavimą į psichiatrijos ligonines vis dėlto labiausiai skatina didėjantis visuomenės individualizmas ir specialistų trūkumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.