Donaldas Trumpas nori atimti iš savo kritikų leidimus susipažinti su slapta informacija

JAV prezidentas Donaldas Trumpas svarsto galimybę atšaukti leidimus susipažinti su slapta informacija šešiems buvusiems nacionalinio saugumo aukšto rango pareigūnams, kritikavusiems jo administraciją.

D.Trumpas per rinkimus
D.Trumpas per rinkimus
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-24 12:25, atnaujinta 2018-07-24 12:26

Oponentai ir ekspertai sako, kad toks žingsnis būtų precedento neturintis šių leidimų išdavimo politizavimas.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders pirmadienį sakė, kad prezidentas „aiškinasi mechanizmus“, kaip atimti leidimus susipažinti su slapta informacija iš buvusio CŽV direktoriaus Johno Brennano ir penkių kitų buvusių pareigūnų, dirbusių delikačiuose vyriausybės postuose: buvusio FTB direktoriaus Jimo Comey, buvusio nacionalinės žvalgybos direktoriaus Jameso Clapperio, buvusio CŽV direktoriaus Michaelo Haydeno, buvusios patarėjos nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice ir Andrew McCabe'o, kuris iki kovo mėnesio, kai buvo atleistas, dirbo FTB direktoriaus pavaduotoju.

Šie pareigūnai dirbo ir demokratų, ir respublikonų administracijose, įskaitant D. Trumpo administraciją.

S. H. Sanders juos kaltino „politizavus savo valstybės tarnybą ir leidimus susipažinti su slapta informacija ir kai kuriais atvejais turėjus iš jų finansinės naudos skelbiant nepagrįstus kaltinimus“, kad D. Trumpo administracija turėjo nederamų kontaktų su Rusija ar buvo Rusijos veikiama.

„Tai, kad žmonės, turintys leidimus susipažinti su slapta informacija, reiškia šiuos nepagrįstus kaltinimus, suteikia nederamą legitimumą kaltinimams be jokių įrodymų“, – sakė ji.

S. H. Sanders nepaminėjo jokių konkrečių komentarų.

Atstovų Rūmų narys, Kalifornijai atstovaujantis demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas), dirbantis Žvalgybos komitete, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „leidimų gauti slaptą informaciją politizavimas keršijant prezidentą kritikuojantiems buvusiems nacionalinio saugumo pareigūnams nustatytų siaubingą naują precedentą“.

„Priešų sąrašas yra bjauru, nedemokratiška ir neamerikietiška“, – pridūrė jis.

Buvusiems CŽV direktoriams ir kitiems aukščiausio rango nacionalinio saugumo pareigūnams paprastai iš pagarbos leidžiama pasilaikyti savo leidimus gauti slaptą informaciją, bent jau kuriam laikui, tad jie gali turėti galimybių patarinėti savo įpėdiniams šiuose postuose. Mažiausiai vienas iš minimų buvusių pareigūnų, A. McCabe'as, šiuo metu tokio leidimo neturi, sakė jo atstovė.

Ekspertai, regis, nesutaria dėl to, ar prezidentas turi galią vienašališkai atšaukti leidimus susipažinti su slapta informacija, bet sako, kad toks žingsnis būtų beprecedentis ir neprotingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?