Komorų gyventojai balsuoja referendume dėl didesnių prezidento įgaliojimų

Komorų gyventojai pirmadienį balsuoja daug aistrų sukėlusiame referendume dėl konstitucijos pataisų, kurios galėtų leisti prezidentui Azali Assoumani valdyti šalį po 2012-ųjų – jo dabartinės kadencijos limito.

 Komorų gyventojai pirmadienį balsuoja daug aistrų sukėlusiame referendume dėl konstitucijos pataisų, kurios galėtų leisti prezidentui Azali Assoumani valdyti šalį po 2012-ųjų – jo dabartinės kadencijos limito.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Komorų gyventojai pirmadienį balsuoja daug aistrų sukėlusiame referendume dėl konstitucijos pataisų, kurios galėtų leisti prezidentui Azali Assoumani valdyti šalį po 2012-ųjų – jo dabartinės kadencijos limito.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 10:46 AM, atnaujinta Jul 30, 2018, 10:48 AM

Ankstyvą rytą keliuose balsavimo punktuose sostinėje Moronyje buvo pustuštės, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Daugelį metų nuo neramumų kentėjusiame Indijos vandenyno salyne gali vėl prasidėti bruzdėjimai, A. Assoumani uždraudus demonstracijas, o opozicijai pažadėjus ryžtingai priešintis siūlomiems politinės sistemos pakeitimams.

Opozicijos įstatymų leidėjai pareikalavo „nedelsiant ir besąlygiškai sustabdyti savavališką ir neteisėtą procesą“ ir pareiškė, kad boikotuos referendumą.

Opozicinės partijos „Džuva“ generalinis sekretorius Ahmedas el Barwane apkaltino prezidentą mėginant „sukurti konstituciją, kuri leis jam daryti ką tik panorės“.

Tačiau vidaus reikalų ministras Mohamedas Daoudou opozicijos nerimo nesureikšmino ir nurodė, jog referendumas bus pripažintas įvykusių, jei jame dalyvaus 300 tūkst. balsuotojų.

Pagal dabartinę konstituciją, priimtą 2001-aisiais, valdžia kas penkerius metus perduodama vienai iš trijų pagrindinių salų – tokiu būdu šalyje, kur įvyko nemažai perversmų, siekiama palaikyti politinės galios pusiausvyrą.

Jei vyriausybė nugalės referendume, šios rotacinės sistemos būtų atsakyta, o vietoj to penkerių metų kadencijai būtų renkamas prezidentas su teise būti perrinktam dar vieną kartą.

A. Assoumani taip pat įgytų galią panaikinti trijų viceprezidentų postus – dar vieną politinės kontrolės ir pusiausvyros mechanizmą, numatytą dabartinėje konstitucijoje.

Be to, konstitucinė nuostata dėl pasaulietiško valdžios pobūdžio būtų pakeista tokiu tekstu: „Islamas yra valstybinė religija“, o „valstybė grindžiama šioje religijoje numatytais principais ir sunizmo apeigų taisyklėmis“.

99 proc. komoriečių yra musulmonai sunitai.

Birželį vienas iš viceprezidentų Ahmedas Saidas Jaffaras paragino gyventojus „nepriimti pavojingo piktnaudžiavimo“ įgaliojimais. Vėliau jis neteko visų, išskyrus vieną, postų ministerijose.

Trys pagrindinės Komorų salos – Didieji Komorai, iš kurių kilęs A. Assoumani, Anžuanas ir Mohelis – turi apie 800 tūkst. gyventojų. Ketvirtoji sala, Majotas, tebepriklauso Prancūzijai.

Referendumo rezultatai turėtų būti paskelbti pirmadienio vakarą ar antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.