Britų užsienio reikalų sekretorius Kinijoje susitiko su žmogaus teisių aktyvistais

Prieš kelias savaites Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi paskirtas Jeremy Huntas per vizitą Pekine susitiko su Kinijos žmogaus teisių aktyvistais, antradienį pranešė vieno sulaikyto teisininko sutuoktinė.

 Prieš kelias savaites Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi paskirtas Jeremy Huntas per vizitą Pekine susitiko su Kinijos žmogaus teisių aktyvistais, antradienį pranešė vieno sulaikyto teisininko sutuoktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prieš kelias savaites Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi paskirtas Jeremy Huntas per vizitą Pekine susitiko su Kinijos žmogaus teisių aktyvistais, antradienį pranešė vieno sulaikyto teisininko sutuoktinė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 2:43 PM, atnaujinta Jul 31, 2018, 2:46 PM

Pekine J. Huntas apsilankė išvykęs pirmosios svarbios tarptautinės kelionės nuo tada, kai jis užsienio reikalų sekretoriaus poste pakeitė atsistatydinusį Borisą Johnsoną.

Užsienio valstybių lyderiai per keliones į Kiniją neretai vengia susitikti su aktyvistais ar jų artimaisiais. Anot kritikų, taip elgiamasi bijant užrūstinti Pekiną ir pakenkti prekybos perspektyvoms.

Li Wenzu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pirmadienį susitiko su J. Huntu ir Britanijos ambasadore Barbara Woodward aptarti jos vyro Wang Quanzhango likimo.

Politiniams aktyvistams atstovavęs teisininkas dingo 2015 metų liepą sulaikytas per policijos operaciją. Jis buvo apkaltintas vykdęs „prieš valstybės valdžią nukreiptą ardomąją veiklą“.

Balandį Li Wenzu pamėgino pėsčiomis nueiti 100 km iki kalinimo įstaigos, siekdama atkreipti dėmesį į jos vyro likimą.

Li Wenzu paskelbė nuotrauką, kurioje J. Huntas ir B. Woodward matomi kartu su grupe moterų, kurių sutuoktiniai sulaikyti. Nuotraukoje taip pat matomas žmogaus teisių advokatas Wang Yu.

„Ministrui ir ambasadorei paaiškinau situaciją dėl mano vyro dingimo prieš trejus metus ir detaliai informavau apie naujausius įvykius“, – nurodė Li Wenzu.

„Ministras įdėmiai išklausė mūsų sunkius išgyvenimus“, – pridūrė ji ir padėkojo Britanijos vyriausybei už tai, kad toliau domisi 2015 metų liepos 9 dieną sulaikyto teisininko likimu.

Tą dieną buvo sulaikyti ar apklausti daugiau nei 200 žmogaus teisių advokatų ir aktyvistų. Dauguma teisininkų vėliau buvo paleisti už užstatą, tačiau kiti buvo nuteisti už įvairius nusikaltimus ir pasiųsti už grotų.

Wang Quanzhangas yra paskutinis asmuo iš per vadinamąją persekiojimų kampaniją 709 sulaikytų žmonių, kurio teisinis statusas neapibrėžtas, o teismo data dar nepaskirta.

Britanijos ambasada patvirtino J. Hunto viešnagės faktą, tačiau atsisakė komentuoti jo „privatų susitikimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.