Rusus ima įtūžis dėl pensijų: gatvėse skanduojama „Šalin carą!“

Rusijoje vėl bruzda pensinio amžiaus ilginimu nepatenkinti žmonės. Protestuose savaitgalį tūkstančiai žmonių skandavo šūkius prieš prezidentą Vladimirą Putiną. Dėl reformos krinta lyderio reitingai.

V.Putinas permeta atsakomybę dėl reformos kitiems, bet jo reitingai krito.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas permeta atsakomybę dėl reformos kitiems, bet jo reitingai krito.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Moscow Times“, „Financial Times“, „Lietuvos ryto“ inf.

2018-07-31 13:49

Opozicinės Libertarų partijos sekmadienį surengta demonstracija pritraukė apie 6 tūkst. žmonių, kurie protestavo prieš siūlymą padidinti pensinį amžių nuo 60 iki 65 metų vyrams ir nuo 55-erių iki 63-ejų moterims.

Planas paskelbtas birželio 14-ąją – tą pačią dieną, kai Rusija sužaidė pirmąsias savo organizuoto pasaulio vyrų futbolo čempionato rungtynes. Bet pramogos nenukreipė rusų dėmesio – dėl projekto prasidėjo nuolatiniai protestai.

90 proc. visuomenės apklausų dalyvių kritikuoja įstatymo projektą, o peticija, raginanti jo atsisakyti, internete surinko 3 mln. parašų.

Dalis protestuotojų laikė plakatus, kuriuose prašė valdžios nustoti vogti iš jų ateitį. Pareigūnai sulaikė du aktyvistus.

Šį sekmadienį žmonės Maskvoje, pora kilometrų nuo Kremliaus, taip pat skandavo „Putinas – vagis!“ ir „Šalin carą!“

Pensinio amžiaus vėlinimas – itin jautri tema kovą ketvirtai kadencijai perrinktam Rusijos prezidentui.

Nors atsakomybę už reformų pristatymą perėmė premjeras Dmitrijus Medvedevas, V.Putino populiarumo reitingai nukrito į penkerius metus nematytas žemumas.

Mat 65-erių prezidentas anksčiau buvo pažadėjęs neversti rusų vėliau eiti į pensiją, todėl nuo dabartinio įstatymo projekto mėgina nusišalinti.

Liepos pradžioje šalies lyderis pareiškė, kad pasiūlymai jam nelabai patinka, bet nors Rusija kurį laiką gali susilaikyti nuo pensinio amžiaus didinimo, laikui bėgant šaliai reikės dėl to padaryti sprendimą.

„Turime veikti remdamiesi ne emocijomis, o nuoširdžiu ekonominių sąlygų ir socialinės sferos vystymosi įvertinimu“, – kalbėjo prezidentas.

Sekmadienio protestas – net ne pirmas praėjusį savaitgalį.

Šeštadienį tose pačiose Maskvos gatvėse žygiavo net 29 tūkst. žmonių.

Pensinio amžiaus pokyčius pristatęs D.Medvedevas tikino, kad reforma bus vykdoma laipsniškai nuo 2019 metų.

Anot pareigūnų, pokyčiai leistų padidinti pensijas, kurios Rusijoje vidutiniškai siekia 14,4 tūkst. rublių (196 eurus).

Ilgiau dirbančių ir daugiau mokesčių sumokančių rusų indėlis taip pat sumažintų būtinybę kasmet 2 proc. bendrojo vidaus produkto dydžio sumą iš biudžeto skirti pensijų fondo skylėms užkaišyti.

Kartu su pridėtinės vertės mokesčio padidinimu ir naftos akcizų pokyčiais ši priemonė turėtų finansuoti 8 trln. rublių (109 mlrd. eurų) sveikatos apsaugos, apgyvendinimo ir švietimo programą, kurią V.Putinas paskelbė gegužę.

Pensinis amžius rusams nesikeitė nuo tada, kai Sovietų Sąjungą dar valdė Josifas Stalinas, apie pavėluotą, bet būtiną jo ilginimą kalba ir ekonomistai.

Tačiau rusai visai nepatenkinti naujovėmis. 2005 m., kai pastarąjį kartą buvo taisoma pensijų mokėjimo tvarka, šalis sprogo nepasitenkinimu, o V.Putinas pažadėjo nedidinti pensinio amžiaus tol, kol jis bus prezidentas.

„Nemanau, kad pasieksiu tokį pensinį amžių, – liepos pradžioje Maskvoje surengtame proteste kalbėjo 50-metis Vasilijus. – Norėčiau iki mirties pakeliauti ir pamatyti pasaulio. Dabar bijau, jog mirsiu dirbdamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.