Prieš savo valią išgarsėjusi moteris siunčia įspėjimą: „Nepasirašykite to, ko neperskaitėte“

Jeigu tuo metu nekviečia migrantų atvykti į Kanadą, šią moterį galite rasti pardavinėjančią kilimus Niujorke, keliaujančią Kambodžoje ar ieškančią meilės Prancūzijoje. Bet Shubnum Khan iš tiesų to nedarė.

Moteris rado daugiau nei 50 skirtingų savo nuotraukos versijų, kurios panaudotos reklamuojant skirtingus daiktus ir paslaugas visame pasaulyje.
Moteris rado daugiau nei 50 skirtingų savo nuotraukos versijų, kurios panaudotos reklamuojant skirtingus daiktus ir paslaugas visame pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Lietuvos ryto“ inf.

2018-08-03 12:12, atnaujinta 2018-08-03 15:59

Viskas prasidėjo 2012 metais, kai vienas draugas parodė moteriai, kad jos atvaizdas yra panaudotas viename žurnale Kanadoje.

„Neturėjau nieko prieš, kad reklamuoju imigraciją, tačiau buvau labai sutrikusi. Nesupratau, kaip mano nuotrauka galėjo atsidurti žurnale kitame pasaulio krašte“, – pasakojo iš Pietų Afrikos Respublikos kilusi Sh.Khan.

Tada kitas draugas merginai priminė, kad prieš kelerius metus jie visi buvo nuėję nusifotografuoti pas jauną fotografą.

Jis visiems 100 fotografuotų žmonių pažadėjo nemokamą profesionalią portretinę nuotrauką.

„Fotografas minėjo, kad vykdo meno projektą, – tvirtino 33 metų Sh.Khan. – Viskas vyko labai greitai. Pasirašėme sutartį ir nusifotografavome. Niekas nesakė, kad mūsų portretai taps asociatyviosiomis nuotraukomis.“

Moteris bandė susisiekti su fotografu, tačiau jis pareiškė, kad nuotraukas pardavė, o ji pasirašydama sutikimą perleido ir visas teises jas naudoti.

„Iš pradžių viskas atrodė juokinga, tačiau pasielgiau kvailai ir neperskaičiau teksto mažu šriftu“, – tikino Sh.Khan.

Sh.Khan bėgant metams rado daugiau nei 50 savo nuotraukų su joms priskirtomis skirtingomis tapatybėmis. Moteris nemokamai reklamavo restoraną „McDonald’s“ Kinijoje, o redaguotos jos nuotraukos buvo naudojamos skelbime, kviečiančiame žmones gydytis odos ligas.

Pažinčių svetainėje Prancūzijoje galima rasti moterį su Sh.Khan veidu, ieškančią „svajonių princo, kuris, atjojęs ant balto žirgo, pavogs jos širdį“.

„Tokie netikri pasakojimai, iliustruoti mano atvaizdu, labiausiai mane ir sukrėtė“, – kalbėjo Sh.Khan.

Vėliau fotografas pripažino nesitikėjęs, kad moters nuotraukos taip plačiai išplis, ir pašalino jas iš savo puslapio, tačiau kadrus nusipirkusios firmos tebegali naudoti moters atvaizdą iki šiol.

Moters istorija sparčiai išplito socialiniame tinkle „Twitter“. Vieni žmonės pasibaisėjo, kiti dėkojo Sh.Khan, nes jos dėka įsigijo gerą produktą ar paslaugą.

„Jūsų pasakojimas privertėte mane nusipirkti knygų apie vadybą, kad įgyčiau mokslinį laipsnį. Dabar sėkmingai dirbu šioje srityje. Ačiū jums už tai“, – dėkojo vienas žmogus.

Tačiau šiandien rašytoja dirbanti Sh.Khan siunčia perspėjimą visiems žmonėms, kad nepasirašytų iki galo neperskaitytų sutarčių.

„Visada galvokite apie tai, ką darote, nes kai kas iš to gali sugalvoti pasipelnyti“, – tvirtino moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.