Italijos gydytojus išgąsdino parlamento žingsnis atgal į viduramžius

Italijos Parlamentas nustebino medikus panaikindamas reikalavimą į vaikų darželius priimti tik paskiepytus mažamečius. Populistų žingsnį kritikuojantys gydytojai įspėja, kad ligos gali smarkiai išplisti.

Pernai dešimt skiepų vaikams buvo pripažinti privalomais, bet Italijos valdžia jų atsisakė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pernai dešimt skiepų vaikams buvo pripažinti privalomais, bet Italijos valdžia jų atsisakė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Time“, „The Local“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-08-11 23:48

Antradienį aukštutiniai Italijos Parlamento rūmai balsavo už tai, kad vaikų iki 6 metų tėvams prieš jiems pradedant lankyti vaikų darželį reikėtų pateikti įrodymą apie atliktus 10 būtinų skiepų.

Šį reikalavimą pernai įvedė Demokratų partija per tymų epidemiją, dėl kurios Italijoje susirgimo jais skaičių iš visos Europos šalių viršijo tik Rumunija.

Dėl staigaus ligos protrūkio praėjusią liepą parlamentarai anksčiau tiktai rekomenduotus skiepus nuo tymų, raudonukės, kiaulytės, vėjaraupių ir meningito paskelbė privalomais.

Bet dabartinę vyriausybę sudarančios „Šiaurės lygos“ ir Penkių žvaigždučių judėjimo nariai per rinkimų kampaniją pažadėjo atšaukti skiepų įstatymą.

„Šiaurės lygos“ lyderis ir vidaus reikalų ministras Matteo Salvini dar pasėjo nerimą pareikšdamas, kad 10 privalomų skiepų yra ne tiktai beprasmiški, bet ir kai kuriais atvejais žalingi.

Nemažai italų priešinasi gydytojų raginimams skiepyti vaikus. Nepasitikėjimą sustiprino ir vėliau atšauktas teismo sprendimas, kuriuo 2012-aisiais paskelbta, kad tymų, raudonukės ir kiaulytės vakcina vienam vaikui sukėlė autizmą.

Apie tokį skiepų ir autizmo ryšį buvo klaidingai pranešta viename moksliniame straipsnyje dar 1998 metais ir nors vėliau paaiškėjo, kad šis tyrimas buvo atliktas nekorektiškai, vakcinų keliama baimė išliko.

„Italijoje nuo tymų paskiepyta tiek vaikų kiek Namibijoje, mažiau nei Ganoje.

Bet įstatymas veikė, vakcinų pastaruoju metu daugėjo.

Turėtume stiprinti vaikų imunitetą, o ne jį silpninti“, – ragino Milano Šv.Rapolo universiteto mikrobiologijos ir virusologijos profesorius Roberto Burioni.

Šį žingsnį pasmerkė ir opozicijos politikai. Emilijos-Romanijos regiono gubernatorius paaiškino, kad taip vyriausybė parsidavė skiepų priešininkams lobistams ir pasiuntė šalį atgal į viduramžius.

Pasak ekspertų, italų abejonės dėl skiepų kyla ir dėl pamatinių problemų šalies politikoje.

„Susiduriame su pasitikėjimo elitu krize.

Jeigu medikas ragina paskiepyti vaiką, jis laikomas ne kompetentingu specialistu, bet gobšuoliu, kuris žeriasi pinigus iš kompanijų, kurios parduoda vakcinas“, – teigė Romos universiteto politologijos profesorius Giovanni Orsina.

Kad pataisa įsigaliotų, dar reikės, jog jai pritartų žemesnieji Parlamento rūmai, o tai pavyks po Parlamento atostogų, jau prasidėjus mokslo metams.

Jeigu jai bus pritarta, skiepų reikalavimas bus atšauktas metams, per kuriuos parlamentarai svarstys, kaip teisės aktą paversti nuolatiniu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.