Skandalas universitete: daugiau nei dešimtmetį klastoti moterų rezultatai

Vieno prestižiškiausių Japonijos medicinos universitetų vadovai buvo priversti pripažinti, jog daugiau nei dešimtmetį įžūliai sukčiavo, kad pas juos studijuoti įstotų daugiau vaikinų negu merginų.

Tokijo medicinos universiteto vadovybė nukentėjusiųjų atsiprašė nusilenkdama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tokijo medicinos universiteto vadovybė nukentėjusiųjų atsiprašė nusilenkdama.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, AP ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-08-14 12:09

Tokijo medicinos universitetas vėliausiai nuo 2006 metų manipuliuodavo stojamųjų egzaminų rezultatais, kad gydytojais galėtų tapti daugiau vyrų nei moterų.

„Mes nuoširdžiai atsiprašome, kad praradome visuomenės pasitikėjimą. Anksčiau apie tai nieko nežinojau“, – teigė rektorius Tetsuo Yukioka.

Universiteto vadovybė teigė mėginsianti atitaisyti klaidą priimdama studijuoti tuos, kurie prieš manipuliacijas buvo išlaikę egzaminus.

Sukčiavimo schema išaiškėjo per tyrimą, kuriuo mėginta išsiaiškinti, ar Švietimo ministerijos biurokrato sūnus galimai įstojo nesąžiningai.

Buvęs universiteto rektorius ir ministerijos darbuotojas dabar kaltinami korupcija.

Universitetas penktadaliu sumažindavo visų stojančiųjų balus, o tada visiems vaikinams pridėdavo mažiausiai 20 balų, nebent jie egzamino neišlaikydavo jau ketvirtą kartą.

Maža to, dabar jau atleistas švietimo įstaigos vadovas ne tik užkirto kelią mokytis moterims, bet ir ėmė kyšius iš tėvų, kurie siekė, kad jų sūnums kelias link diplomo būtų lengvesnis.

Tokių žingsnių mokykla esą ėmėsi norėdama sumažinti moterų gydytojų skaičių, nes ligoninėse kalbama, kad jų karjera sutrumpėja arba net nutrūksta po vaikų gimimo.

Daugiau nei 50 proc. Japonijos moterų turi universiteto diplomą, tačiau darbo rinkoje jos dažnai patiria diskriminaciją. Tradicijas labai vertinančioje visuomenėje įprasta, kad vyrai dirba iki išnaktų, tad moterims krinta visa namų ūkio, vaikų auginimo ir senyvų giminaičių priežiūros našta.

Moterys rečiau užima vadovaujamas pozicijas, o gimus vaikui dažnai jaučia spaudimą nebegrįžti į darbovietę.

„Siaubinga, kad universitetas neleido moterims išlaikyti egzaminų, nes nusprendė, kad su gydytojomis dirbti yra sunkiau“, – piktinosi šalies lyčių lygybės ministrė Seiko Noda.

Kiek moterų galėjo nukentėti nuo šio sukčiavimo skandalo, neaišku, bet, pasak Japonijos žiniasklaidos, tokia praktika universitetas užsiėmė jau 2006-aisiais, o gal ir dar anksčiau.

Tai bylojo ir statistika. Daugiau nei 20 metų tik apie 30 proc. moterų išlaiko nacionalinį medikų egzaminą. Kadangi šis skaičius toks stabilus, ekspertai įtaria, kad sukčiauti galėjo ir kiti universitetai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.