Verslininkas užsimojo suskaldyti saulėtąją Kaliforniją

Lapkričio mėnesį Kalifornijos gyventojai balsuos referendume dėl šios JAV valstijos padalijimo į tris dalis. Toks sprendimas sudrebintų ne tik šalies vakarų pakrantę, bet ir visą valstybės rinkimų sistemą.

T.Draperis jau 2014 metais bandė padalinti Kaliforniją į 6 dalis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
T.Draperis jau 2014 metais bandė padalinti Kaliforniją į 6 dalis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, AP, „Lietuvos rytas“

Aug 14, 2018, 12:04 PM

Idėja suskaldyti valstiją kilo investuotojui ir verslininkui Timui Draperiui. Jis šią iniciatyvą pavadino „Cal 3“.

2014 m. T.Draperis jau bandė Kaliforniją padalinti į 6 dalis ir šiai kampanijai išleido 5,2 mln. dolerių (4,4 mln. eurų).

Bet verslininko planai tada patyrė nesėkmę.

Šį kartą T.Draperis sumažino valstijų skaičių iki trijų ir surinko reikiamą parašų skaičių. Beje, parašus rinkusiems savanoriams už kiekvieną parašą jis mokėjo po 3 dolerius (2,5 euro).

Kaliforniją verslininkas siūlo padalyti į Šiaurės Kaliforniją, kurioje būtų San Fransiskas, Silicio slėnis ir Sakramentas, Pietų Kaliforniją, kuri driektųsi nuo Fresno iki pasienio su Meksika, ir Kaliforniją tarp Los Andželo ir Monterėjaus.

„Trys valstijos Kalifornijos gyventojams suteiktų geresnį išsilavinimą, infrastruktūrą ir mažesnius mokesčius“, – sakė T.Draperis.

Pastarąjį kartą JAV valstija skilo XIX amžiaus viduryje, kai nuo Virdžinijos atsiskyrė Vakarų Virdžinija.

T.Draperio nuomone, tam vėl atėjo laikas, nes Kalifornijos jau neįmanoma valdyti dėl gyventojų ir ekonomikos įvairovės.

„Kalifornijos padalijimas į tris valstijas reikštų, kad jos būtų atsakingesnės ir atskaitingesnės“, – tikino projekto atstovė spaudai Peggy Grande.

Valstijos padalijimas reikštų, kad JAV Senate būtų keturiais senatoriais daugiau, o tai gerokai sustiprintų Kalifornijos įtaką Vašingtone. Taip pat pasikeistų JAV prezidentą renkančių rinkikų kolegijos sudėtis.

Tiesa, amerikiečiai dar neskuba ant vėliavos klijuoti dviejų papildomų žvaigždučių.

„Spėju, kad net rinkėjai nepalaikys šio projekto ir visa tai tebus laiko švaistymas“, – teigė Kalifornijos universiteto Los Andžele dėstytojas Jimas Newtonas.

Pasiūlymas padalyti valstiją nežavi ir daugumos rinkimų teisę turinčių piliečių. Apklausa parodė, jog T.Draperio idėją remia tik 17 procentų gyventojų.

„Nemanau, kad dar kas nors valstijoje, be T.Draperio, mano, kad tai yra gera idėja“, – tvirtino opozicinio judėjimo „Viena Kalifornija“ atstovas spaudai Stevenas Maviglio.

Pasigirdo netgi pokštų: „Kodėl niekas nesiūlo padalyti Kalifornijos į 300 valstijų?“ J.Newtono teigimu, tai neišspręstų Kalifornijoje egzistuojančių problemų.

Ar T.Draperio idėja taps realybe, paaiškės ateityje, bet aišku tik tai, kad referendumui įvykti padėjo turtuolio parama.

„Tai pinigų žaidimas. Kiekvienas jų turintis gali balsavimo biuletenyje įrašyti ką tiktai nori“, – įspėjo J.Newtonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.