Kinija ir Salvadoras užmezgė diplomatinius santykius, suduodami naują smūgį Taivanui

Kinija ir Salvadoras antradienį užmezgė diplomatinius santykius, šiai Centrinės Amerikos valstybei nutraukus saitus su Taivanu.

Salvadoro URM vadovas Carlosas Castaneda pasirašė kartu su Wang Yi dokumentą dėl santykių užmezgimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Salvadoro URM vadovas Carlosas Castaneda pasirašė kartu su Wang Yi dokumentą dėl santykių užmezgimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 10:23 AM

Tai buvo dar viena pergalė Pekinui, siekiančiam savo ekonomine įtaka izoliuoti demokratiškai valdomą salą, dabar teturinčią 17 diplomatinių sąjungininkų visame pasaulyje.

Kalbėdamas Tiaojutai svečių namuose Pekine, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sveikino Salvadoro sprendimą „pripažinti, kad pasaulyje yra tik viena Kinija“.

Salvadoro URM vadovas Carlosas Castaneda, pasirašęs kartu su Wang Yi dokumentą dėl santykių užmezgimo, savo ruožtu pareiškė, kad jo šalis priėmė „strateginį sprendimą“ ir stojo į „teisingą ir naudingą abiejų valstybių žmonėms kelią“.

Tuo tarpu El Salvadoro prezidentas Salvadoras Sanchezas Cerenas per valstybinės televizijos transliuotą kreipimąsi nurodė: „Skelbiu, kad mano vyriausybė priėmė sprendimą nutraukti iki šios dienos palaikytus Salvadoro ir Taivano diplomatinius ryšius ir užmegzti diplomatinius saitus su Kinijos Liaudies Respublika“.

Anksčiau Taivanas, sužinojęs apie Salvadoro planus pripažinti Pekiną, nusprendė nutraukti ryšius su šia Centrinės Amerikos valstybe.

Kalbėdamas Taibėjuje užsienio ministras Josephas Wu taip pat pasmerkė Kinijos „šiurkščius veiksmus“.

„Nesiruošiame įsitraukti į dolerinę diplomatiją su Kinija“, – pabrėžė J.Wu ir pridūrė, jog Salvadoras prašė „milžiniško finansavimo“ vienam uosto plėtros projektui. Anot jo, Taivanas atsisakė skirti lėšas, nes abi šalys dėl šio projekto įklimptų į skolas.

Salvadoro žingsnis reiškia, kad Taivano sąjungininkų skaičius ir toliau tirpsta, nes vis daugiau valstybių renkasi bendradarbiauti su Pekinu, tebelaikančiu salą savo nepaklusnia provincija, kurią reikia susigrąžinti.

„Salvadoras priėmė sprendimą be jokių išankstinių sąlygų pripažinti vieną Kiniją ir tokiu būdu prisijungė prie daugumos pasaulio valstybių“, – sakė Wang Yi.

Atrodo, savo komentaru Kinijos diplomatijos vadovas norėjo paneigti Taivano mestus kaltinimus, kad Pekinas nusipirko mažos Lotynų Amerikos šalies ištikimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.