Vakarai įspėja Damaską apie griežtas pasekmes, jei bus panaudotas cheminis ginklas

JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija įspėjo Sirijos vadovybę, kad jei vaduojant šiaurės vakarinę Idlibo provinciją nuo teroristų bus panaudotas cheminis ginklas, Vakarai duos atitinkamą atsaką.

JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija įspėjo Sirijos vadovybę, kad jei vaduojant šiaurės vakarinę Idlibo provinciją nuo teroristų bus panaudotas cheminis ginklas, Vakarai duos atitinkamą atsaką. <br>AP nuotr.
JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija įspėjo Sirijos vadovybę, kad jei vaduojant šiaurės vakarinę Idlibo provinciją nuo teroristų bus panaudotas cheminis ginklas, Vakarai duos atitinkamą atsaką. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-22 12:39, atnaujinta 2018-08-22 12:41

„Esame ryžtingai nusiteikę veikti, jei Assadas (Sirijos prezidentas Basharas al Assadas) vėl panaudos cheminį ginklą“, – rašoma bendrame trijų šalių pareiškime.

„Kaip jau parodėme, atitinkamai atsakysime į bet kokį Sirijos režimo cheminių ginklų panaudojimą, turintį pražūtingų humanitarinių pasekmių visiems Sirijos gyventojams“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame taip pat rašoma, kad JAV, Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai „didžiulį susirūpinimą kelia potenciali galimybė, kad gali būti neteisėtai panaudotas cheminis ginklas“.

Ekspertų vertinimais, Sirijos pajėgos ruošiasi perimti pasienyje su Turkija esančios Idlibo provincijos, kurią yra užėmę kovotojai, kontrolę.

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija balandį raketomis smogė numanomiems cheminių ginklų objektams Sirijoje. Smūgis buvo surengtas po to, kai Dumos mieste buvo įvykdyta cheminė ataka, per kurią buvo panaudoti chloras ir zarinas.

Trys šalys savo pareiškime taip pat paragino Damasko režimo sąjungininkus panaudoti savo įtaką B. al Assadui, kad būtų išvengta naujos cheminės atakos.

Pareiškimas buvo paskelbtas minint penktąsias daug gyvybių nusinešusios cheminės atakos Rytų Gutoje metines.

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais trečiadienį atskirai perspėjo, kad Amerika „labai griežtai reaguos“, jei B. al Assadas per puolimą Idlibui susigrąžinti panaudos cheminį ginklą.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje per vizitą Jeruzalėje Johnas Boltonas taip pat sakė, kad D. Trumpo administracija, grąžindama sankcijas Teheranui, nesiekia nušalinti Irano vadovybės.

„Irano režimo pasikeitimas nėra Amerikos politikos tikslas. Mes norime esminių režimo elgesio pokyčių“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.